V lietadle bez notebooku? Uf, zoberte aspoň tri smartfóny a dve powerbanky.

FAA (Federal Aviation Administration) navrhuje celosvetový zákaz používania notebookov v lietadle. Doteraz ste sa s tým mohli stretnúť len na niektorých letoch do USA alebo von z USA, teraz by sa zákaz a reštrikcie uplatnili plošne.

Podľa dokumentu Federálneho leteckého priemyslu boli vyzvané letecké spoločnosti na celom svete, aby zakazovali na palube elektronické zariadenia väčšie ako smartfóny. Teda povedzme si priamo, pôjde o notebooky. Dôvodom je riziko explózie Li-Ion batérií, ktoré sú v blízkosti plechoviek s aerosólom. Napríklad vašim lakom na vlasy alebo antiperspirantom.

Zvláštne, doteraz sme si mysleli, že riziko narušenia bezpečnosti lietadla, sú Wi-Fi siete.

Takže nie Wi-Fi ale plechovky s rozprašovaním aerosólových častíc by mohli zapríčiniť „stratu lietadla“.

Nateraz to vyzerá, že Európska bezpečnostná agentúra, Airbus, Medzinárodná asociácia pilotov leteckých spoločností a Medzinárodná koordinačná rada združenia leteckého priemyslu, s takýmto odporúčaním súhlasia.

Minister pre vnútornú bezpečnosť, John Kelly potvrdil, že vláda zvažuje zákaz na všetkých letoch do a z krajiny. Argumentom k tomuto návrhu je obava pred teroristickým útokom.

Ak by návrh prešiel, znamenalo by to, že svoje notebook budete musieť nechať v batožine do kufra. Ak teda beriete notebook a cestovali ste naľahko, aj tak by ste potrebovali mať batožinu do kufra lietadla.

Prečítajte si aj:

Vzducholoď od spoluzakladateľa Googlu poskytne humanitárnu pomoc

Zdroj: Digital Trends

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.