Zakrivených monitorov so širokouhlým pomerom strán 21:9 postupne pribúda. Tento segment ešte stále nepovažujeme za štandard, ide o zariadenia, ktoré sú určené špecifickej skupine používateľov. Je to dané cenou monitorov a ich výhodami/nevýhodami.

ASUS ROG Swift PG348Q

Zakrivené monitory so širokouhlým pomerom strán sú ideálne na hranie. Väčšina moderných hier totiž tento pomer strán podporuje a tak dokáže zobrazovaciu plochu využiť naplno. Nestane sa teda, že máte na obrazovke dva bočné čierne pruhy, ako je to v prípade sledovania štandardného videa. Zakrivený displej s pomerom strán 21:9 je vhodný aj na filmy, video však musíte mať k dispozícii v potrebnom formáte. A to môže byť niekedy problém.

asus_vyd2016_2_nowat

Späť k hrám. V minulosti sme testovali šikovný monitor značky BenQ, novinka od ASUSu aktuálne ašpiruje na trón nového kráľa herných monitorov. ASUS ROG Swift PG348Q má mierne zakrivený IPS panel s rozlíšením 3440 × 1440. Z pohľadu výrobcu ide o zaujímavé rozhodnutie, niektorí konkurenti stále preferujú TN panel kvôli rýchlejšej odozve. Faktom je, že novinka od ASUSu výborne vykresľuje farby, páči sa nám najmä zobrazenie čiernej a bielej. Všimnete si rozdiely malých odtieňov, s ktorými majú mnohé monitory problém. S tým súvisí aj dobré zobrazenie kontrastu. Podsvietenie je rovnomerné, pozorovacie uhly sú štandardne veľmi dobré.

Čo sa odozvy týka, výrobca udáva hodnotu 5 ms. Pri hraní FPS titulov dokážu profesionálni hráči oceniť rýchlejšiu odozvu TN panelov, v prípade ostatných žánrov to prakticky nepocítite. Model ROG Swift PG348Q exceluje z hľadiska vytvorenia unikátnej atmosféry (hranie Zaklínača 3 na tejto obrazovke je zážitkom), nie z hľadiska toho, že by bol zameraný na profesionálnych hráčov.

Bez ohľadu na to, ASUS zabudoval do monitora viacero technológií, ktoré môžu hráčom ponúknuť lepšiu kvalitu hrania a prípadne aj minimálnu výhodu oproti iným hráčom. Máme na mysli najmä 100 Hz obnovovaciu frekvenciu a podporu technológie G-SYNC. V oboch prípadoch platí, že potrebujete mať kompatibilný, resp. dostatočne výkonný hardvér, aby ste tieto funkcie využili. Na trhu sú monitory aj so 144 Hz obnovovacou frekvenciou, ale aj 100 Hz je oproti štandardnej 60-ke cítiť. Ak vám dokáže grafická karta vykresľovať toľko snímok. 100 Hz frekvenciu môžete kedykoľvek aktivovať stlačením dedikovaného tlačidla. To a všetky ostatné ovládacie prvky sú umiestnené na pravej zadnej strane monitora.

Výrobca takisto pripravil kozmetické funkcie v podobe prednastavených profilov pre niektoré herné žánre. Oceňujeme funkciu na tlmenie modrého svetla a nadštandardnú ponuku ďalších nastavení. Výborný je aj dizajn, chrbát monitora vyzerá štýlovo. Škoda len, že ho počas používania nevidno. Štýlovo spracovaný je aj stojan, ktorý ponúka potrebné prispôsobenie výšky, náklonu, natočenia a schová v sebe káble. V tomto smere nie je čo kritizovať.

ASUS ROG Swift PG348Q prepojíte s počítačom pomocou HDMI alebo DisplayPortu. Pre plnohodnotné využitie jeho možností odporúčame druhý spôsob. Súčasťou výbavy sú aj štyri USB 3.0 porty, ktoré sú však umiestnené trochu od ruky, v strednej časti zadnej strany. ASUS do monitora zabudoval aj reproduktory, kvalita zvuku neohúri, nepáči sa nám, znie akoby v jaskyni. Ale to je štandardný nedostatok väčšiny monitorov.

Cena: 1299 EUR
Zapožičal: ASUS

Philips BDM3490UC/00

Monitor od Philipsu má papierovo rovnaké parametre. 34-placovú uhlopriečku, pomer strán 21:9 a rozlíšenie 3440 × 1440. Využíva AH-IPS panel, čo sa prejavilo aj na výsledkoch merania. Zobrazenie farieb je presnejšie, priemerná odchýlka v rámci testovania v programe CalMAN Studio bola 1,7. V prípade modelu od ASUSu sa blížila k štyrom, čo však pri hrách alebo sledovaní filmov nevadí. Monitor od Philipsu je však z testovanej dvojice vhodnejší na úpravu fotiek alebo prácu grafických dizajnérov.

tip_philips_bdm3490uc_nowat

Konštrukcia monitora zaujme spracovaním stojana. Ten má tvar polkruhu a je vybavený reproduktorom. Kvalita zvuku je lepšia v porovnaní s ASUSom, ale nevieme si predstaviť, že by sme integrovaný reproduktor využívali v rámci každodenného používania. Ako posledná záchrana pomôže, ale radšej si kúpte samostatné reproduktory. Stojan neumožňuje zmenu výšky, čo je škoda. Upravíte si iba naklonenie. Takisto neschová / neprichytí káble. K dispozícii je trojica HDMI portov (verzia 1.4, 1.4 + MHL, 2.0) a DisplayPort 1.2. Nechýba ani USB hub so štvoricou USB 3.0 portov. Je vhodnejšie umiestnený ako v prípade ASUSu.

Pokiaľ monitoru odpustíte pár nedostatkov (absentujúce prispôsobenie výšky, prakticky žiadne riešenie manažmentu káblov), ide o výborné zariadenie. Philips BDM3490UC/00 potešil najmä kvalitou reprodukcie farieb, celkový dizajn je takisto príjemný. Chvíľu si však budete musieť zvykať na ovládanie nastavení pomocou tlačidla pod nadpisom Philips. Monitor odporúčame aj na hranie, neponúka však pokročilé herné funkcie a pridanú hodnotu ako model od ASUSu. Atmosféru pri hraní hier v širokouhlom zobrazení však dokáže navodiť prakticky totožnú. Chválime pomer cena/výkon.

Cena: 800 EUR
Zapožičal: Philips

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit