Odkedy je v predajni COOP Jednota v Ľubietovej zálohovací automat na odber PET fliaš a nápojových plechoviek, zákazníci ich nemusia odvážať do blízkej Banskej Bystrice či inam, aby ich odovzdali a dostali naspäť zálohovanú sumu. Namiesto toho s nimi prídu naspäť do miestnej predajne a v nej urobia aj ďalší nákup. A nielen oni.

„Postrehli sme aj nových zákazníkov, ktorí doteraz predajňu nenavštevovali. Pri tom, ako vrátia obaly, tu aj nakúpia, čomu sa veľmi tešíme,“ konštatuje vedúca prevádzky Alžbeta Sauková. Zákazníci sú podľa nej spokojní s tým, že zálohovanie vyriešia na mieste a nemusia s vrecami PET fliaš nikam cestovať.

Predajňa má plochu menšiu ako 300 metrov štvorcových a zákon jej teda neukladá povinnosť odoberať zálohované nápojové obaly. Napriek tomu to robí, navyše tu inštalovali samostatne stojaci zálohomat značky TOMRA, na ktorý si zákazníci veľmi rýchlo zvykli. „Prostredníctvom zálohomatu v Ľubietovej vyzbierame mesačne približne 14-tisíc obalov a s príchodom letných dní tieto čísla neustále rastú,“ informovala COOP Jednota Krupina, ktorej patrí prevádzka.

„Skúsenosti predajcov z celého Slovenska ukazujú a aj náš nedávny prieskum potvrdil, že komfort, ktorý poskytuje zákazníkom zálohomat v predajni, je z ich pohľadu veľkým plusom a takéto predajne pri svojich nákupoch preferujú,“ vysvetľuje Juraj Otta, Commercial Director spoločnosti TOMRA Collection Slovakia.

Rovnakú skúsenosť majú aj v predajni COOP Jednota v Divíne v okrese Lučenec. Jej predajná plocha je 240 m2, no napriek tomu je zapojená v novom zálohovacom systéme a je v nej zálohomat. Práve vďaka zálohomatu pribudli podľa vedúcej prevádzky Miloty Šúttovej aj noví zákazníci z okolia.

Zákazníci sú veľmi spokojní s možnosťou vrátiť obaly v obci Divín a využívajú to aj obyvatelia okolitých obcí. Predajňa v Divíne bola niekoľko mesiacov jediná z okolitých dedín, kde sme vykupovali nápojové obaly,“ hovorí. Vyzdvihuje aj hľadisko ekológie, keďže nový zálohový systém znižuje kontamináciu prostredia plastmi aj kovovým odpadom.

Spotrebné družstvo COOP Jednota Krupina uvádza, že predajňa v Divíne vyzbiera asi 25-tisíc nápojových obalov mesačne, pričom aj tu ich počet počas letnej sezóny rastie. Tunajší zálohomat je najviac vyťažený cez víkend, keď mnohí zákazníci vracajú PET fľaše a plechovky nazbierané počas celého týždňa.

Aj v COOP Jednote v Divíne je inštalovaný samostatne stojaci zálohovací automat od výrobcu TOMRA. „Zálohomaty TOMRA sú spoľahlivé a technicky pokročilé, ich prevádzkovatelia navyše môžu v prípade akýchkoľvek problémov využiť náš kvalitný a rýchly servis,“ pripomína Martin Kahan, Service and Operation Manager TOMRA Collection Slovakia.

Menšie predajne stredoslovenských prevádzok COOP Jednota, ktoré sa dobrovoľne rozhodli pre zapojenie do zálohovacieho systému, nie sú na Slovensku nijakou výnimkou. Len v samotnej sieti COOP Jednota sa aktuálne nachádza 847 dobrovoľných odberných miest naprieč Slovenskom a čoraz viac ich ponúka svojim zákazníkom aj komfortný spôsob zálohovania PET fliaš a plechoviek práve pomocou zálohomatu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou TOMRA.

Značky: