Aplikáciu True Image testujeme a používame už roky.

Považujeme ju za lídra v oblasti zálohovacích programov pre domácich používateľov, a to hneď z dvoch dôvodov. Prvým je obsiahlosť funkcií a druhým je dizajn. Teda to, ako sú funkcie dostupné a navrhnuté do používateľského rozhrania. V programe máte možnosť zálohovania alebo klonovania celých diskov v počítači ako aj špecializované úlohy so súbormi. Po novom výrobca reaguje aj na ďalšie možnosti, napríklad zálohovanie profilu na Facebooku.

Priebeh zálohovania celého disku do cloudu

Priebeh zálohovania celého disku do cloudu

Zálohovanie

Primárne aplikáciu využijete na zálohovanie tých dát v počítači, na ktorých neustále pracujete. Program má výrazne zjednodušené prostredie, no všetky detailné nastavenia zostali. Tým sa netreba nejako výrazne zapodievať. Štandardné nastavenia „od výroby“ sú prispôsobené tomu, aby ste mohli zálohovať napríklad každú hodinu a zároveň šetrili miestom. Súčasťou licencie je ročné predplatné na cloudové úložisko v podobe 500 GB dát, no pri kúpe programu si môžete zvoliť aj väčší priestor až do kapacity 5 TB. Výborné je však to, že 50 GB máte s programom štandardne aj po uplynutí jedného roku.

Úlohy sú rozdelené na zálohovanie, archivovanie a synchronizáciu. To sú hlavné činnosti, ktoré program poskytuje a v rámci nich si vytvárate vlastné plány. Vyskúšali sme zálohovať kompletný disk aj na cloud. Prvotná záloha v podobe 90 GB trvala niekoľko hodín. Avšak stačí raz nastaviť úlohu, pridať napríklad ochranu dát heslom a celý proces beží ďalej automaticky. Všetko je nastavené tak, aby ste neboli limitovaní šírkou pásma a prenos dát po sieti prakticky nepocítite. Počítač môžete kedykoľvek vypnúť, po spustení počítača alebo vybraného typu zálohovania pokračuje úloha od miesta, kde skončila. Proces najprv preverí, ktoré súbory boli zálohované, či neboli zmenené a potom pokračuje ďalej so súbormi, ktoré neboli ešte v zálohe obsiahnuté. Výborné riešenie, presne takto si predstavujeme zálohovanie do cloudu.

V prípade zálohy dát na externý disk sme si vybrali schému zálohovania každú hodinu a ponechali automaticky nastavenú prírastkovú schému. Zálohujú sa teda len zmenené a nové súbory. Program sa postará aj o to, aby sa disk neplnil nadmerným počtom záloh. Takže po šiestich prírastkových vždy vytvorí jednu kompletnú a po definovanom počte dní odstraňuje staré zálohy. Vybrať sa dá aj podľa objemu dát, nielen podľa počtu záloh. Čo to v praxi znamená? Šetríte miestom na disku a v prípade potreby obnovy je proces výrazne rýchlejší.

Výber schémy zálohovania v rámci externého disku

Výber schémy zálohovania v rámci externého disku

Archivácia

Aplikácia umožňuje archivovanie veľkých súborov alebo tých, ktoré sú staré. V našom prípade sme túto funkciu nevyužili. V adresárovej štruktúre sme mali aj 400 MB súbory, no tie sme potrebovali mať priamo medzi dokumentami, keďže sa viazali na spracovanie našich úloh.

Synchronizácia

Používate viac počítačov a chcete mať vždy na všetkých aktualizované dáta? Stačí si vytvoriť synchronizované priečinky. Všetky súbory, ktoré do nich uložíte sa prenesú medzi všetkými počítačmi. Využiť môžete aj cloudovú službu od výrobcu a synchronizovať naprieč internetom, nielen v rámci externých médií pripojených ku počítaču.

Ďalšie nástroje

Typ zálohovania dát na disku

Typ zálohovania dát na disku

Príjemnou možnosťou je zálohovanie vášho profilu na Facebooku. Stačí raz nastaviť a program bude zálohovať váš profil. Takisto sa aj tu uplatní pravidlo zálohovania len na zmeny. Nebude sa prenášať celý profil kompletne. S týmto súvisí aj zálohovanie vášho smartfónu. Nainštalujte si aplikáciu True Image pre Android alebo iOS a môžete zálohovať kontakty, fotky, video, kalendáre a SMS správy. K dátam zálohovaným do cloudu máte prístup z webového prehliadača. Zálohy umiestnené na počítači sú evidované v jednom súbore, ktorý sa dá otvoriť a prehliadať. Teda každá záloha je zapuzdrená vo formáte zálohy True Image, nie je to len kopírovanie súborov na iné miesto. Ak nechcete zveriť dáta do cloudu, máte možnosť využiť váš NAS disk. Program ho v sieti rozpozná automaticky.

True Image je hlavne o komplexnosti. Ako sme v úvode uviedli, má potrebné funkcie aj pre pokročilú správu diskov a záloh. Vďaka tomu môžete napríklad klonovať váš aktuálny disk na SSD disk a vymeniť ich v počítači. Platí to samozrejme aj pre kombináciu napríklad z 1 TB HDD na 128 GB SSD. Kým iné utility vyžadujú oba disky rovnako veľké, tu nie je problém. Potrebujete len to, aby sa obsadenosť dátami fyzicky zmestila no novú veľkosť. Aplikácia na bootovanie z flash disku alebo CD je súčasťou výbavy.

Veľmi sa nám páčila funkcia Try&Decide, ktorá je už niekoľko rokov štandardnou súčasťou programu. Môžete ju spustiť pred inštaláciou programov, ktoré neviete, či si ponecháte. Následne, ak zistíte komplikácie alebo sa len chcete vrátiť k 100 % stavu pred inštaláciou, stačí vrátiť zmeny. Pozor si treba dať na to, že sa vracajú úplne všetky zmeny. Prídete aj o vytvorené súbory ak si ich nestihnete preniesť ďalej. Funkcia vlastne prenáša virtuálny počítač do vášho skutočného, bez potreby inštalácie nástrojov ako VirtualBox.

Acronis Secure Zone je ďalšou užitočnou vlastnosťou. Ak chcete zálohovať dáta v rámci svojho disku, no potrebujete ich ukryť, True Image vytvorí novú partíciu. Bude vidieť len z aplikácie alebo špeciálnych nástrojov. Je vhodná je na to, aby ste ju nemali bežne dostupnú a nevymazali si tak omylom zálohované dáta. Aj po preinštalovaní systému Windows zostane táto partícia na disku a z nej potom môžete obnoviť vaše súbory.

Verdikt

Acronis True Image 2017 je vynikajúci nástroj na bežné zálohovanie dát na externé disky či do cloudu. Poslúži aj administrátorom, ktorí chcú klonovať disky alebo pracovať s pokročilejšími formami zálohovania. Všetko je prispôsobené tak, aby si používateľ vytvoril vlastné schémy zálohovania bez znalosti problematiky. Zálohovanie s True Image vás bude doslova baviť.

Link: www.acronis.eu
Cena: 39,99 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.