Spoľahlivé riešenie a spôsob, aký si vytvárať firemné zálohy v cloude.

Zálohovanie dát je nutnosťou a mnohí používatelia nejakým spôsobom aj zálohy vytvárajú. Nedá sa vždy hovoriť o tom, že je ich spôsob efektívny či dostatočne chráni dáta proti ransomvéru. Neraz firmy síce zálohy majú, no môžu byť zašifrované malvérom. O to horšie, keď používateľ zistí, že síce zálohuje, no jeho spôsob má trhliny a nedokáže spoľahlivo obnoviť konkrétne verzie súborov, keď to bude potrebné.

Riziko zálohovania „u seba“

Prvým je zľahčovanie potreby vôbec zálohovať. Záloha vo forme jednodiskového NAS nie je riešením a ťažko ju považovať za skutočnú zálohu. S tým súvisí hoci aj dvojdisková edícia sieťového disku, no pri použití RAID1. Táto schéma nechráni proti škodlivým kódom a možnosti náhodného zmazania dát. Je odolnejšia voči poruchám a stačí vymeniť chybný disk, stále je tu ale riziko, že prídete o zálohy iným spôsobom ako hardvérovým zlyhaním.

Typickým zlyhaním v plánovaní záloh je nesprávne používanie verzií a zálohovacích schém. Buď zálohujete zbytočne veľa dát alebo v nich nie je jednoznačná hierarchia a pri obnove sa neviete dostať k správnej verzii súboru alebo je potrebné zdĺhavo obnovovať všetky zálohy.

Aké sú možnosti?

Na výber je niekoľko možností, a to buď nasadenie vlastného zálohovacieho riešenia, o ktoré sa ale treba starať alebo použiť externé riešenie. V dobe, kedy majú cloudové služby technologický náskok, je zvolenie tejto stratégie pridanou hodnotou. Dáta firmy a ich klientov sa dajú zálohovať a uchovávať bezpečnejšie ako na vlastných zariadeniach. O tie sa treba starať a pripočítať k tomu celý manažment činností a teda aj dodatočné náklady pre firmu.

COVE Data Protection tvorí komplexný systém zálohovania serverov a pracovných staníc s operačným systémom Windows, macOS aj Linux. Vybrať sa dá zálohovanie len firemných účtov Microsoft 365 ako celok alebo služieb, ktoré si používateľ vyberie – Exchange, OneDrive, SharePoint a ako novinka aj Teams. Ide o službu, ktorá funguje v cloudovom priestore a používateľ nepotrebuje vlastné zálohovacie zariadenie. Tým zároveň splní požiadavky na vytvorenie spoľahlivej zálohy mimo vlastné priestory.

Okrem toho získa profesionálne spravované úložisko a zálohovací systém, ktorý je pripravený na rôzne katastrofické scenáre. Stačí si vybrať konkrétne počítače alebo servery, prípadne si zvoliť vybrané účty v rámci Microsoft 365. Spustenie služby do reálnej prevádzky je jednouché a rýchle.

sanding cove manazment zalohZdroj: Sanding.sk
Manažment záloh cez webové rozhranie

Ako to funguje?

Súčasťou zálohovania COVE Data Protection je prístup k webovej konzole ako aj inštalácia zálohovacieho softvéru na klientskom počítači. Správa prostredníctvom webového prehliadača je v prípade cloudových služieb štandardom a používateľ získa možnosť obnovovať zálohy kdekoľvek sa nachádza. Rovnako má k dispozícii kompletný manažment zálohy.

Diskový priestor a cena

Ďalším z nesporných argumentov je možnosť navyšovať si cloudové úložisko podľa potreby. V rámci balíkov je k dispozícii 100 GB dát na vytváranie záloh klientskych staníc. Služba stojí 17 eur za počítač / mesiac.

Zálohovanie serverov má v predplatenom balíku 500 GB dát a stojí 77 eur mesačne za každý server. V oboch prípadoch sa dá dokúpiť cloudový priestor podľa žiadaného alebo predpokladaného objemu dát.

Špecialitou je možnosť vytvorenia takzvaného standby image alebo Bare metal recovery. Používatelia majú možnosť obnoviť len tie súbory, ktoré požadujú a nie je nutné obnovovať kompletné zálohovacie balíky. Služba je plne automatizovaná a po nastavení služby sa netreba o nič starať. Konfigurácia sa dá kedykoľvek upraviť alebo pridať nový scenár zálohy. Všetko cez webové rozhranie.

Súčasťou je archivovanie údajov, pričom všetky údaje sú šifrované typom AES-256 bitov. Vzhľadom na bezpečnosť dát a isté legislatívne povinnosti, ktoré z toho vyplývajú, majú firmy možnosť vybrať si región, v ktorom budú dáta fyzicky dostupné. Samozrejme, platí to aj pre Európsku úniu a výber lokality dátového centra.

Microsoft 365

Používatelia, ktorým stačí zálohovanie firemného účtu Microsoft 365 platí za používateľa a dátový priestor je neobmedzený. Cena za jedného používateľa je 2,90 eur / mesiac. Nie je potrebné zálohovať kompletný firemný účet a firma si vyberie, ktoré kontá v rámci Office balíka zahrnie do zálohy.

Tento typ služby ponúka úplne automatické zálohovanie služby Exchange, teda e mailov kontaktov aj kalendárov. Používatelia budú mať zároveň ochránené svoje údaje v ďalších službách, ako boli spomenuté vyššie. Nechýba jednoduchá obnova zálohovaných dát. Používatelia nemusia strácať čas kompletnou obnovou a vyberú si len dáta, ktoré potrebujú obnoviť.

sanding cove Microsoft 365 backupy za denZdroj: Sanding.sk
Microsoft 365: sumár denných záloh

Kapacita podľa potreby

Oproti vlastnému manažmentu z toho plynie výhoda v podobe jednoduchej možnosti navýšenia kapacity. Firma sa nemusí starať o vlastné diskové polia a dokupovať ich dodatočne. Nehovoriac o potrebe mať pripravenú infraštruktúru na doplnenie ďalšej diskovej kapacity. Odpadá problém rozhodovať sa hneď na začiatku a kupovať buď príliš veľké a drahé kapacity diskov alebo naopak mať čoskoro nedostačujúcu kapacitu vlastných diskov.

Článok vznikol v spolupráci s firmou Sanding.sk

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.