Zálohovanie fotiek, videí, dokumentov či celých počítačov je životne dôležité. Hlavne v súčasnosti, keď hrozí nebezpečenstvo ransomware útoku. To, čo vás môže reálne zachrániť od straty údajov je práve dobrá záloha.

Už sme popisovali systém zálohovania dát na NAS serveroch od Synology. To je šikovné riešenie, nevyžaduje výrazné pripojenie na internet a dáta máte tak povediac u seba doma. Nevýhodou je to, že si NAS musíte kúpiť, nakonfigurovať, spustiť a udržiavať v chode.

Zálohovanie bez vlastného hardvéru

Synology však ponúka aj iné riešenie, ktoré je veľmi jednoduché na použitie, môžete zálohovať viacero počítačov s operačným systémom Windows a je cenovo veľmi dostupné. Za zhruba 35 eur ročne máte istotu, že vaše dáta sú v bezpečí. Toto riešenie je tak výhodné pre jednotlivcov tiež pre menšie firmy či startupy. Ide o systém nazvaný ako C2 Backup a je celé založené na cloude C2 od Synology.

Vyskúšanie aj bez platobnej karty

Veľmi výhodné je, že túto službu si môžete vyskúšať aj zadarmo a to po dobu 30 kalendárnych dní. Reálne existuje aj spôsob si to vyskúšať bez toho, aby ste museli zadať údaje zo svojej platobnej karty. Táto možnosť je síce trochu ukrytá, ale existuje.

Zvoliť sa dajú tri možnosti – s kapacitou 500 GB, 2 TB a 5 TB. Zálohovať môžete celé počítače, vybrané interné disky, ale aj externé disky.

Synology C2Zdroj: Synology
Toto sú možnosti pri objednávke cloudového priestoru pre Synology C2

Ak to dobre spočítate, pri ročnej platbe to pri 500 GB priestore vychádza mesačne na 2,92 eur. To je zhruba cena dvojitého espresa na čerpacej stanici. Určite to teda nie je premrštená cena.

Ako sa C2 Backup odlišuje od iných cloudových riešení?

C2 Cloud je prevádzkovaný v konkrétnych geografických miestach – pre Európu je to v Nemecku, vo Frankfurte nad Mohanom. Máte teda istotu, že vaše dáta sa mimo Európy neostanú a to napr. aj súvisí s požiadavkami GDPR.

Synology C2
Toto sú údaje o nastavenom prístupe na službu Synology C2

Ďalej C2 Cloud používa na prenos len šifrované údaje. Od odosielania od vás, cez ukladanie až po neskorší download dát po ich vyžiadaní. Dáta šifrujete tak, že sa používa šifrovací kľúč a ten si vyberáte vy. Používa sa 256-bitové šifrovanie AES. K dátam sa dostanete len vtedy, keď poznáte tento kľúč. Nepozná ho ani prevádzkovateľ tohto cloudového riešenia.

Alternatívny prístup je možný len pomocou pomerne komplikovaného Recovery kódu (s poznaním vašich prístupových údajov). Ak stratíte recovery kód a neviete šifrovací kľúč, neexistuje cesta ako sa dostať k vašim údajom.

Ako prebieha celý proces?

Po tom, ako si vytvoríte konto na prístup do cloudovej služby a vyberiete si konkrétny cenový plán môžete začať so zálohou. Na to je potrebné stiahnuť si agenta pre C2 Backup. Je to 100 MB program, ktorý si nainštalujete na počítač s operačným systémom Microsoft Windows. Inštalácia je jednoduchá a hneď môžete začať s prípravou toho, čo a ako chcete zálohovať.

Synology C2
Inštalácia agenta pre C2 Backup

Nastavenie zálohovania

V prípade zálohovania máte viacero možností. Najjednoduchšie je zálohovať celý počítač a to vrátane systémových a spúšťacích súborov. Okrem toho si môžete vybrať zálohu systémového disku, prípadne si vyberiete konkrétny interný disk. Zálohovať sa dá aj účet pre Microsoft 365. Osobne by sme si priali aj výber len konkrétneho priečinku z disku – napr. toho, kde máte fotografie. Takáto možnosť však zatiaľ neexistuje.

Potom nastavujete kedy sa bude zálohovať. Ideálne je to každý deň. Ďalšie možnosti sú zálohovanie raz za týždeň, alebo sa zálohovanie začne po výskyte určitej udalosti – napr. po odhlásení sa zo systému alebo hneď potom ako počítač naštartuje. Sú tu ešte viaceré ďalšie možnosti. V nastavení zálohovania sa tiež rozhodnete koľko verzií súborov sa bude uchovávať. 

Nastavenie zálohovania raz za týždeň v sobotu o polnoci

Naplánovaný proces zálohovania sa spúšťa automaticky, nemusíte sa o to starať. Počítač ale musí byť zapnutý a musí mať prístup na internet.

Záloha sa dá na jedno konto realizovať aj z viacerých počítačov, ich počet nie je obmedzený. Obmedzení ste len objemom priestoru na C2 cloude, aký ste si objednali. O tom, že sa práve nejaká záloha dát pripravuje, ste informovaní.

Synology C2
Záloha dát z viacerých počítačov

Dostávate tiež informáciu o tom, či zálohovací proces prebehol úspešne. Máte tak istotu, že vaše dáta sú dobre chránené.

Praktické skúsenosti

Proces prvotnej tvorby zálohy je dosť dlhý a zároveň potrebujete aj dobré pripojenie na internet. Pri niekoľkých stovkách GB na zálohovanom disku je to tak na 2 hodinky. Zároveň použité internetové prepojenie musí dokázať uploadovať povedzme 200 GB dát s akceptovateľnou rýchlosťou.

Proces tvorby ďalších záloh je už oveľa rýchlejší, konkrétne to závisí od toho, koľko dát ste medzi zálohovaniami urobili. Sú to ale maximálne desiatky minút, pričom všetko sa odohráva v pozadí, vôbec to pri práci nepociťujete. Záloha sa realizuje inkrementálne, teda prenášajú sa len zmenené údaje. Nespotrebujte teda ani tak veľa dát ako pri prvotnej tvorbe zálohy.

Obnova dát

Samozrejme, celý zmysel zálohy dát je v tom, že v istej chvíli potrebujete svoje dáta obnoviť. Opäť treba mať na to dobré pripojenie na internet a celý proces je používateľsky veľmi jednoduchý. Obnoviť sa dá celý disk, teda vznikne záloha, z ktorej dokážete naštartovať počítač. To je dobrá možnosť pri kompletnej havárii disku.

Ale existuje aj v praxi častejší spôsob, keď chcete obnoviť len presne určené súbory, napr. pri ich strate alebo nevhodnom prepísaní. Vtedy veľmi oceníte to, že máte každodennú zálohu a presne si vyberiete dátum, ku ktorému sa chcete vrátiť. Vybrať sa dá v prehľadnej stromovej štruktúre dát.

Synology C2
Takto sa dajú stiahnuť súbory zo zálohy podľa dátumu a želaného umiestnenia

Obnova dát je takto veľmi rýchla a jednoduchá. Navyše máte pokoj v duši, že vaše dáta sú pre vás vždy dostupné aj keby ste prišli o celý počítač.

Vhodné pre startupy aj malé firmy

C2 Backup je jednoduchá služba na používanie. Nestojí veľa a máte istotu, že vaše dáta sú v bezpečí. Synology C2 cloud pre svojich zákazníkov nijako neprehľadáva a ani sa z týchto údajov nevytvára podklady pre zadávateľov reklamy. Biznis je v prípade Synology založený inde – za uloženie svojich dát platíte, a preto nemusíte platiť svojím súkromím. To je pre vás v konečnom dôsledku často lacnejšie. Aktuálne funguje so systémom Windows 7 SP1, Windows 10, Windows 11, na budúci rok bude k dispozícii aj pre počítače s macOS.

Je to ideálne pre startupy, malé firmy, celkovo B2B biznis, keďže ich údaje určite nie sú o rodinných fotografiách, ale často obsahujú aj veľmi citlivé údaje.

C2 Backup je jednou zo služieb v rámci väčšej platformy C2 od Synology. Patrí sem aj C2 Password na bezpečné uschovávanie a organizáciu prihlasovacích a osobných údajov, C2 Transfer na bezpečný prenos väčšieho objemu dát so šifrovaním a overovaním používateľov alebo C2 Storage na zálohovanie celého NAS disku. O týchto možnostiach vás budeme ďalej informovať.

Zdroje: Synology, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.