Samsung je jedným z najväčších producentov elektroniky na svete a nie je žiadnym prekvapením, že každoročne investuje značné finančné prostriedky do vývoja a výskumu. Juhokórejská spoločnosť si uvedomuje, že výhodu v konkurenčnom boji na trhu so smartfónmi môže získať najmä vďaka inováciám, ktoré musia samozrejme prísť skôr, ako ich predbehnú iné firmy.

logo-square-letter_nowat

Jedným zo základných princípov úspechu v tomto boji je dokonalé utajovanie citlivých informácií. Čo však vždy môže zlyhať a aj spoľahlivo a pravidelne zlyháva, je ľudský faktor. Najnovšie sa o tom presvedčil práve Samsung, ktorého zamestnanec menom Lee, sa snažil predať utajované informácii čínskym konkurentom. O prípade informuje juhokórejský webový portál daum.net, podľa ktorého sa Lee snažil speňažiť informácie týkajúce sa technológie výrobného procesu polovodičov.

Pre Samsung by mohol byť únik dát nepríjemný najmä z dôvodu, že dáta sa týkali aj najnovšieho aktuálne používaného 10 nm výrobného procesu čipsetu Exynos 8895. Tento má byť použitý pri výrobe budúcoročnej vlajkovej lodi, Samsung Galaxy S8 a okrem vyššieho výkonu s taktom až 3 GHz má priniesť zároveň nižšie energetické nároky a teda dlhšiu výdrž batérie.

Momentálne sa nevie, či a ktoré konkrétne údaje sa zadržanému zamestnancovi podarilo konkurencii predať a bližšie informácie k tejto kauze majú byť zverejnené až po ukončení vyšetrovania.

Zdroj: Samsung Mobile

Autor: Ján Pápay