Na bežnú prevádzku v domácnosti postačí kombinovaná chladnička s oddelenými chladiacimi a mraziacimi priestormi za samostatnými dvierkami, vo väčších rodinách veľkokapacitná „amerika“. Ale čo ak máte záhradu alebo hospodárstvo? Vlastný zdroj kvalitnej zeleniny a mäsa si vyžaduje ďalšiu samostatnú mrazničku. Ako ju vybrať a kam umiestniť?

Skriňové verzus truhlicové mrazničky

Samostatné mrazničky sa delia na skriňové a truhlicové. Tie prvé pripomínajú bežné chladničky – sú vysoké a majú množstvo praktických, dobre prístupných zásuviek. Zvyčajne sa umiestňujú vedľa rovnako vysokej monoklimatickej alebo kombinovanej chladničky v kuchyni, na chodbu alebo do inej miestnosti v obytnom priestore.

Ich veľkou výhodou je, že sa nemusíte zohýbať k potravinám a dobre vidíte, čo je kde uložené. Niektoré z nich majú dokonca výrobník kociek ľadu, čo im dáva ďalšie zaujímavé využitie.

Okrem skriňových mrazničiek existujú aj truhlicové alebo tiež pultové mrazničky. Podobajú sa mraziacim pultom v obchodoch, sú nízke a široké a patria do technickej miestnosti alebo pivnice
s teplotou nad 10 °C a bežnou vlhkosťou.

Ich nespornou výhodou je, že do nich môžete umiestniť aj objemné potraviny, ako je napríklad kačka alebo dokonca moriak. Je však dôležité, aby mali praktické priehradky, ktoré vám uľahčia organizáciu uložených potravín. Je to preto, že na rozdiel od mrazničky v nich potraviny ukladáte na seba. Priehradky vám pomôžu udržať si prehľad.

Veľkosť

Aby bola prevádzka mrazničky úsporná, mala by byť naplnená aspoň na 70 %. Preto si radšej vyberte menšiu mrazničku, ktorá je väčšinu času takmer plná, ako väčšiu, ktorá je plná len z polovice. Na jednu osobu počítajte s vnútorným využiteľným objemom 40 litrov. Ak však máte vlastný sad alebo hospodárstvo, vyberte si väčší model.

Beznámrazová technológia

Uistite sa, že má mraznička beznámrazovú technológiu Total NoFrost. Nechcete stráviť hodiny rozmrazovaním a odstraňovaním nahromadeného ľadu. Navyše si uskladnené potraviny zachovajú svoje pôvodné výživové vlastnosti a nebudú obsahovať ľadové kryštáliky, ktoré by mohli znehodnotiť štruktúru zeleniny, ovocia, mäsa alebo dokonca zmrzliny. Z rovnakého dôvodu je užitočná aj možnosť super rýchleho zmrazenia čerstvo vložených potravín.

Napovie aj štítok

Nezabudnite sa pozrieť na údaj o spotrebe a hlučnosti, pretože spotrebič bude pracovať nepretržite a vy nechcete zbytočne zvyšovať svoj účet za elektrinu alebo počúvať vrčanie motora. Na energetickom štítku nájdete presné informácie – uvidíte na ňom nielen to, do akej energetickej triedy patrí, ale aj ročnú spotrebu v kWh, skutočnú využiteľnú vnútornú kapacitu a hlučnosť v dB.

Novinky na trhu

Skriňová mraznička Hisense FV354N4BIE s výrobníkom ľadu

Skriňová mraznička Hisense FV354N4BIE ponúka vnútorný využiteľný objem 274 l. Má výšku bežnej chladničky, t. j. 185,5 cm, a preto ju možno umiestniť do kuchyne aj ako párový spotrebič s rovnako vysokou kombinovanou chladničkou. Vo vnútri sa nachádza päť naozaj veľkých zásuviek a dve police, do ktorých môžete pohodlne a prehľadne umiestniť čerstvú úrodu a mäso z vlastného chovu či od farmára. O stály prísun dokonale vytvarovaných kociek ľadu do nápojov a miešaných drinkov sa postará otočný výrobník ľadu s inovatívnym dizajnom bez pevnej pozície v spotrebiči, ktorý môžete umiestniť kamkoľvek do mrazničky.

Technológia Total NoFrost vás zbaví starostí s ručným odmrazovaním, namŕzajúcimi vreckami a kryštálmi ľadu v uložených potravinách. Funkcia Supermrazenie zabezpečuje extrémne rýchle zmrazenie potravín, aby si zachovali svoju pôvodnú kvalitu a chuť, zatiaľ čo systém Metal Cooling pomáha udržiavať konštantnú teplotu. Mraznička má akumulačný čas 13 hodín. Účinné a úsporné LED osvetlenie prispieva k dokonalému prehľadu. Ovláda sa elektronicky prostredníctvom prehľadného displeja na vonkajšej strane dvierok. Odporúčaná cena je 679 EUR.

Truhlicová mraznička Hisense FC321D4AWLE aj do nevykurovaných priestorov

Ak hľadáte priestornú truhlicovú mrazničku na dlhodobé skladovanie potravín, zaujímavým modelom je Hisense FC321D4AWLE. Vďaka vnútornému objemu 248 l môžete pohodlne zamraziť množstvo zeleniny, mäsa, hotových jedál a polotovarov. Vo vnútri truhlicovej mrazničky nájdete praktické priehradky na prehľadné skladovanie krabičiek, dóz s potravinami alebo zmrzliny, orientáciu uľahčí LED osvetlenie.

Tento model má aj funkciu Super Freeze na veľmi rýchle zmrazenie vložených potravín, aby si zachovali všetky prospešné látky, vitamíny, chuť a štruktúru. Za jeden deň môžete zmraziť až 11 kg potravín. Mraznička je veľmi tichá, úsporná a má dokonca ochranu proti zamrznutiu aj v nevykurovaných priestoroch až do -15 °C. Odporúčaná cena je 319 EUR.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Hisense.