Ministerstvo zdravotníctva zefektívňuje pravidlá na prihlasovanie sa na očkovanie do tzv. Čakárne do Fázy č. 1. V tejto fáze sa prihlasujú  zamestnanci vybraných skupín, ktorí prichádzajú do kontaktu s nakazenými. Ide napríklad o zdravotníckych  pracovníkov, terénnych sociálnych pracovníkov či príslušníkov Ozbrojených síl.  

Ľudia, ktorí spadajú do tzv. Fázy č. 1, sa odteraz môžu prihlásiť do Čakárne rovnako štandardne, termín však dostanú až po preverení údajov od zamestnávateľa, že skutočne spadajú do kategórie zamestnaní, ktoré sú definované vo Fáze č. 1 a očkovanie potrebujú z dôvodu svojej pracovnej činnosti, kde môžu prísť do kontaktu s nakazenými.

Ide to tieto skupiny profesií:

  • zdravotnícky pracovník,
  • študent zdravotníckeho lekárskeho alebo nelekárskeho odboru, ktorý počas štúdia prichádza do kontaktu s pacientom,
  • zamestnanec poskytovateľa sociálnych služieb,
  • terénny sociálny pracovník,
  • zamestnanec obslužnej organizácie, ktorý vykonáva svoju činnosť v nemocnici,
  • zamestnanec nemocnice, záchrannej zdravotnej služby alebo dopravnej zdravotnej služby, ktorý prichádza do kontaktu s pacientom,
  • osoba, ktorá v rámci cirkvi alebo náboženskej spoločnosti registrovanej podľa osobitného predpisu poskytuje duchovnú službu pre pacientov v nemocnici alebo pre prijímateľov sociálnych služieb v zariadení sociálnych služieb,
  • zamestnanec mobilného odberového miesta, ktorý prichádza do kontaktu s testovanou osobou,
  • zamestnanec zamestnávateľa, ktorý zabezpečuje služby v marginalizovaných rómskych komunitách alebo vykonávanie pracovných činností pre ľudí bez domova,
  • zamestnanec zamestnávateľa, ktorý zabezpečuje podporné služby pre poskytovateľa sociálnej služby,
  • príslušník Ozbrojených síl Slovenskej republiky vyčleneným na pomoc pri testovaní obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 a na pomoc v zdravotníckom zariadení,
  • príslušník Policajného zboru alebo príslušník Hasičského a záchranného zboru vyčlenených pre mobilné odberové miesta vykonávajúce testovanie a na pomoc v zdravotníckom zariadení.

Ako to funguje?

Zamestnanec vybranej profesie sa prihlási tak ako doteraz do Čakárne tu: https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia

Jeho zamestnávateľ následne kontaktuje ministerstvo zdravotníctva na e-mailovej adrese: ockovanie.faza1@health.gov.sk

Odborníci z rezortu si následne vypýtajú potrebné údaje o zamestnancovi, kvôli jeho identifikácii a verifikácii údajov. Zamestnanec až po preverení dostane následne z Čakárne termín na očkovanie. Takto by to naozaj mohlo priniesť spravodlivosť do zaradenie do Čakárne a zároveň umožniť prihlásiť sa do Čakárne oprávneným. Otázka zni, prečo to nemohlo byť platné už od začiatku a prečo sa proces overovania  oprávnenia preniesol na vakcinačné centrá, ktorým za porušenie pravidiel hrozí pokuta do 10 000 eur.

Ako sa prihlásiť na očkovanie ešte tento týždeň?

Pre tých, ktorí sa chcú dať čo najskôr zaočkovať a patria medzi otvorené vekové kategórie, ponúkame prehľad aktuálne voľných miest platné pre 6.4. 2021 21:00)

Voľné termíny na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 na tento týždeň sú pre záujemcov k dispozícii v piatich vakcinačných centrách. Ľudia vo veku od 50 do 60 rokov môžu využiť voľné vakcinačné kapacity vo Veľkokapacitnom očkovacom centre v Košiciach (Stredná odborná škola informačných technológií).

Pre záujemcov o očkovanie, ktorí sú starší ako 60 rokov sú ešte voľné termíny v Banskej Bystrici, Bardejove, Prešove a v Sabinove.

Voľné termíny pre záujemcov vo veku 50 až 60 rokov (očkovacia látka AstraZeneca)

VKOC SOŠ informačných technológií Košice

  1. a 11. apríl

Voľné termíny pre záujemcov starších ako rokov (očkovacia látka Moderna)

Poliklinika Alian Bardejov

7., 8. a 9. apríl

Poliklinika Sabinov

7., 8. a 9. apríl

Poliklinika Sekčov Prešov

7., 8. a 9. apríl

Zelený sen Banská Bystrica

7., 8. a 9. apríl

Záujemcovia o očkovanie sa môžu zaregistrovať na stránke www.korona.gov.sk.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.