Každý zo smartfónov, ktorý sa objaví na trhu, má niektorý zo svojich prvkov prepracovanejší na úkor ostatnej výbavy.

Niektoré zariadenia ponúkajú veľkú batériu, alebo unikátny vzhľad, ktoré sa podpisujú na celkových špecifikáciách a výkone. Najdiskutovanejším dizajnovým prvkom tohto roka je rozhodne výrez v displeji, ktorý nevedia niektorí používatelia akceptovať.

Kritici tohto dizajnového prvku tvrdia, že je to iba obyčajný pokus kopírovať Apple. Aj keď je určite viacej dôvodov na použitie výrezu, ako len slepé kopírovanie. Takto je používateľom ponúknutý väčší displej pri zachovaní potrebných prvkov na prednej stene zariadenia. S príchodom Android P sa očakáva, že aj prispôsobenie aplikácií bude lepšie, ako je tomu v prípade aktuálnych verzií Android.

Pokiaľ by sme čakali iba na príchod Android P, bolo by všetko v poriadku. Ale tomu tak nie je a na vzorke 50 000 respondentov sa konal prieskum spokojnosti s využívaním výrezov v displejoch.

Možno to nikoho neprekvapí, ale väčšina, až 38 % z opýtaných uviedlo, že jednoducho nebudú kupovať smartfón s výrezom. Týka sa to pritom pomerne veľkého množstva zariadení, ktoré sa tento rok pripravujú k predaju, alebo sa už uviedli na trhy po celom svete. O tieto zariadenia tak nebude až tak veľký záujem, ako sa možno pôvodne očakávalo.

Druhá veľká skupina má 23% zastúpenie. V tomto prípade odpovede boli skôr racionálne a akceptujú použitie výrezu pre výhody, ktoré sú vďaka nemu poskytnuté. So samotným dizajnom nie sú až tak spokojní, ale prekusnú ho.

Ďalších 13 % respondentov použitie výrezu akceptuje iba v prípade, že ho budú vedieť schovať.

Čísla, ktoré boli výsledkom tejto veľkej ankety, nedávajú výrezu v displeji veľmi pozitívne ohlasy. Je to podobné, ako keď sa pred nedávnom skloňovalo odstraňovanie audio vstupov pre slúchadlá, ktoré v menšej miere pretrváva do dnešných dní.

Otázne je, že či sa prispôsobí trh požiadavkám používateľov, alebo si používatelia zvyknú na nový dizajnový jazyk pre najbližších zopár rokov.

Ako ste na tom vy? Pozdáva sa vám výrez v displeji, alebo nie?

zdroj: androidauthority

Prečítajte si aj:

Google predstavil nový Android P. Prináša podporu výrezu či API pre viac kamier

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.