„Môj obľúbený smartfón“ a Nokia celkovo. N73 je zaujímavý mobilný telefón, ktorý vo svojej dobe spĺňal požiadavky aj tých náročnejších používateľov.

Píše sa rok 2006 a Nokia opäť „vyťahuje z rukáva“ telefón, ktorý budú chcieť „všetci“. Nástupca Nokie N70 je krajší, lepší, vydarenejší, proste N73. Maličké tlačidlá alfanumerickej klávesnice so šmykľavým „džoistikom“ nad „veľkým“ 2,4 palcovým displejom, aj tak by sa dalo definovať toto mobilné zariadenie. Poďte si s nami zaspomínať.

Nokia, ako sme už viac krát spomínali, bola v týchto rokoch synonymom pre mobilné telefóny. Trvalo to od jej samých začiatkov až po…, pokým nezačala robiť Windows Phone :). Vráťme sa ale k „sedemdesiat-trojke“, ktorá má dodnes svoje čaro – subjektívny názor.

Zariadenie s rozmermi 110 × 49 × 19 mm a váhou 116 gramov nepatrilo medzi tie najmenšie, ale zato ponúklo dostatok dôležitých funkcií, ktoré to vynahradili. Tou prvou je samozrejme kvalitný fotoaparát.

3,2 MPix fotoaparát so senzorom CMOS sníma fotky s maximálnym rozlíšením 2048 × 1536 Px. Disponuje kvalitnou optikou Tessar f/2,8 a mechanickou uzávierkou od spoločnosti Carl Zeiss, s ktorou Nokia dlhodobo spolupracovala. Fotoaparát má taktiež AF, čiže automatické zaostrovanie s rozsahom od 10 cm a vytvára naozaj pekné fotografie. Doplnený je o prisvetlovaciu LED diódu s redukciou červených očí. Aktívny kryt fotoaparátu zaručoval jeho rýchle spustenie a hlavne, vždy čisté a nepoškriabané sklíčko objektívu. Toto by sme v niektorých prípadoch privítali i v dnešných smartfónoch. Nechýbali ani dve hardvérové tlačidlá ovládania fotoaparátu, ktoré mali svoje miesto v pravej bočnej stene. V rýchlych nastaveniach ste si mohli prispôsobiť vyváženie bielej, ISO atď. Z režimov tu boli najpoužívanejšie – automatický, nočný a makro. „Sedemdesiat-trojka“ dokázala natáčať aj slušné video v CIF rozlíšení – 352 × 288 Px s frekvenciou 15 snímok za sekundu. Videoklip bol obmedzený na dĺžku záznamu do 1,5 Hod a natáčať bolo možné v dvoch formátoch – .mp4 alebo .3gp. Dodajme, že v prednej časti nad displejom bola osadená aj sekundárna VGA kamera, určená na video-hovory.

 

Displej bol výborný. Aktívny 2,4 palcový – TFT QVGA 240 × 320 Px s 262 144 farbami a veľkosťou 37 × 49 mm. Rozlíšenie bolo postačujúce a „raster“ bol viditeľný, len minimálne. Vyzerali na ňom dobre fotografie, videá, a tak isto ste si pohodlne pozreli aj rôzne dokumenty. Nechýbal aktívny pohotovostný režim a taktiež výborná čitateľnosť na priamom slnku. Nad displejom si našiel svoje miesto senzor snímania okolitého svetla, ktorý vedel podľa jeho úrovne zapínať alebo vypínať podsvietenie klávesnice. V jeho nastaveniach sa nachádzalo aj viac možností prispôsobenia.

Softvér, Nokia N73 má „nový“ operačný systém Symbian 9.1 (nadstavba – S60 tretej generácie). Čo bola jeho výhoda? Rýchlosť, bez akýchkoľvek problémov.

Nokia N73 (2)

Redakčná Nokia N73 je takmer v nefunkčnom stave a zobrazuje, len úvodnú obrazovku.

Manažérsky telefón na slovo vzatý, aj tak sa prezentovala Nokia N73. Ponúkla dobré spracovanie a funkčnosť kalendáru s možnosťou priameho ukladania a zobrazenia úloh na každý deň. Náhľad je mesačný, týždenný a denný. V predinštalovaných aplikáciách nechýbal QuickOffice. To je prehliadač dokumentov z kancelárskeho balíku Microsoft Office. QuickWord – textové dokumenty DOC, QuckSheet – tabuľky z Excelu a QuickPoint otváral PowerPoint prezentácie. Pre súvislú ponuku „manažérskych“ aplikácií tu bol aj e-mailový klient POP3 a IMAP. Z multimédií tu nájdeme známy Real player – prehrávanie videa a Flash player – prehrávanie multimediálnych prezentácií a klipov. Samozrejmosťou je FM rádio (bez RDS), hudobný prehrávač s knižnicou triedených nahrávok na základe ID3 tagov, ekvalizér s množstvom nastavení, podpora Java aplikácií verzie MIDP 2.0 atď. Nedostatkom bol budík, ten nemal možnosť opakovaného budenia.

Nokia N73 (11)

„Always On Display bol už aj v tomto zariadení, nie tak prepracovaný, ale bol“

Konektivita je „bohatá“, avšak Wi-Fi tu nenájdete. V ponuke je infračervený port (IrDA), Bluetooth 2.1, USB Mass Storage – Pop-Port, GPRS 4+2, EDGE 4+2 a UMTS. Takže N73 podporovala 3G aj siete. (Zahrnieme sem aj správu zariadenia cez výborný PC-Suite, ktorý napr. umožňoval zdieľanie internetového pripojenia z mobilu do PC)

Batéria Li-lon BP-6M má kapacitu 1100 mAh. Podľa výrobcu je jej výdrž 220h v pohotovostnom režime alebo 270 minút hovoru. V praxi bola jej výdrž dobrá, na jedno nabitie sme sa dostali bez problémov aj na 3 dni.

Nokia N73 (20)

Pamäť „sedemdesiat-trojky“ bola malá, len 42 MB, ale rozšíriteľná o Mini SD pamäťovú kartu. Tá mala svoje miesto v spodnej časti telefónu. Jej slot nad Pop-Portom zakrýval plastový kryt, a tak ju bolo možné vyťahovať aj bez potreby vypínania telefónu. Vnútorná pamäť ROM bola doplnená o 64 MB operačnej pamäte RAM.

Reproduktory, tie boli na svoju dobu výborné, sú dva, čiže stereo s podporou 3D zvuku. Zaručovali vysokú hlasitosť a pôsobivý zážitok z počúvania hudby alebo prezerania videí.

Čo k tomuto „manažérskemu“ zariadeniu ešte dodať, snáď len to, že bolo výborné. Ten, kto Nokiu N73 a celkovo Nokie série N používal, vie o čom hovoríme.

Sme na konci štvrtého RETRO vydania „zaspomínajte si s TOUCHIT“ a veríme, že sme vám opäť oživili nejaké spomienky na skvosty z „doby Nokie“.

Podeľte sa s nami a s ostatnými čitateľmi, aké mobilné telefóny vo vás zanechali nezabudnuteľné spomienky, a čo bolo na nich výnimočné.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE