Tablety od Applu majú dominantné postavenie na trhu.

iPad pred pár dňami oslávil 10 rokov na trhu a pri pohľade na najnovšie štatistiky predaja tabletov – zariadenie od Applu ťahá celý segment a má dominantné postavenie na trhu. A to aj napriek tomu, že záujem o tablety klesá a medziročne sa znížil o 1,5%.

Vyplýva to z informácii spoločnosti IDC. Tá vyhodnotila, že za rok 2019 prišlo do obchodov 144 miliónov tabletov. Takmer 50 miliónov dodal Apple, ktorý má 34,6% podiel na trhu a medziročne dosiahol 15% nárast. Medziročne rástol aj Amazon, ktorý si polepšil o 10% a aktuálne mu patrí štvrtá priečka.

Za Applom sa nachádza Samsung a Huawei s 15%, resp. 10% podielom na trhu. Obaja výrobcovia však dosiahli medziročný pokles a to na úrovni 7,2%, resp. 3,5% v prípade Huawei.

Rebríček TOP5 uzatvára Lenovo s takmer 6% podielom na trhu. Lenovo medziročne pokleslo o 4%, posledný kvartál roka 2019 však malo silný s 8% medziročným nárastom. Detailné informácie nájdete na webe IDC.

Z praktického hľadiska nie je dominantné postavenie Applu prekvapujúce. Lacný iPad dnes kúpite za 300 eur a toto zariadenie ponúka lepšiu hodnotu ako rovnako drahá konkurencia so systémom Android. iPad tiež dominuje segmentu prémiových tabletov, kde vie poskytnúť pridanú hodnotu.

Zdroj: IDC

Prečítajte si aj:

Lenovo Yoga Smart Tab: Atypický tablet, aj ako inteligentný displej (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit