Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Celkový postoj Slovákov k požičiavaniu peňazí je porovnateľný s minulými rokmi. Nad pôžičkou uvažuje viac ako tretina (38%) opýtaných, z ktorej si na konkrétny cieľ dlhodobo uvažuje požičať 29% a ďalších 29% uvádza, že si v najbližšej dobe budú musieť požičať neplánovane. Tento rok sa však výraznejšie mení účel pôžičky. Vyplýva to z prieskumu1, ktorý sa pre mBank zrealizoval prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos.

Výsledky prieskumu priblížili všeobecný postoj Slovákov k využitiu spotrebiteľských pôžičiek. Približne 40% Slovákov deklaruje, že si aktuálne vo svojej domácnosti požičať nepotrebuje a ďalších 22% pôžičky odmieta. V oboch prípadoch ide najčastejšie o starších ľudí. Nad pôžičkou uvažuje 38% opýtaných. Z nich si na konkrétny cieľ dlhodobo uvažuje požičať 29% a ďalších 29% uvádza, že si počas jesene a zimy budú musieť požičať neplánovane. Približne 13% respondentov, ktorí uvažujú o pôžičke, si plánuje svoje pôžičky konsolidovať a podľa možnosti navýšiť. Svoj cieľ či účel, na ktorý si pôvodne plánovali požičať, nakoniec odložilo 29% respondentov uvažujúcich o pôžičke.

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že postoj Slovákov k pôžičkám sa líši nielen z hľadiska veku, ale aj podľa dosiahnutého vzdelania. Zadlžovanie najviac odmietajú najmä ľudia so základným vzdelaním a s výučným listom. Práve táto skupina ľudí však uvádza, že aktuálne s peniazmi nevychádza príliš dobre. Naopak, najmenšiu averziu voči pôžičkám má skupina obyvateľstva s vysokoškolským vzdelaním a táto skupina má zároveň najmenšiu potrebu si požičať.

V súvislosti s aktuálnou meniacou sa ekonomickou situáciou takmer pätina (19%) opýtaných predpokladá, že si buď požičia alebo si svoje pôžičky bude konsolidovať. Približne tretina (29%) uvádza, že s peniazmi vychádza skôr z mesiaca na mesiac a nie je si istá, čo prinesie premenlivá budúcnosť. Pozitívnou správou je, že viac ako pätina (21%) respondentov má vytvorenú trojmesačnú finančnú rezervu a v prípade potreby tak nečakané výdavky pokryje práve z nej. Zaujímavosťou je, že v aktuálnej ekonomickej situácii sú na finančnú rezervu nútení siahať aj Slováci s vyšším vzdelaním – stredoškolským a vysokoškolským.

„Uvedomujeme si, že pre mnohých ľudí nie je súčasná situácia jednoduchá, a preto im v mBank chceme byť zodpovedným partnerom. Klientom radi poradíme, pomôžeme im zorientovať sa vo svojich financiách a ukážeme im možné riešenia ich situácie. Na našom webe sme preto tiež pripravili novú sekciu – mBank radca vo svete financií a pôžičiek, kde uvádzame niekoľko príkladov a situácií, s ktorými sa na nás klienti najčastejšie obracajú,“ vysvetľuje Kateřina Veselá, manažérka pre nehypotekárne úvery mBank Slovensko a Česká republika.

Výsledky prieskumu potvrdili, že práve zvyšujúce sa ceny energií sa premietnu aj do rodinných rozpočtov a premenia tak priority. Oproti minulým rokom sa totiž výraznejšie mení účel pôžičky. „Skupina Slovákov, ktorá si na jeseň alebo v zime bude musieť na niečo neplánovane požičať (11%), tieto peniaze využije najčastejšie na poplatky a ročné vyúčtovanie za elektrinu a plyn (32%), na bežnú dennú potrebu (22%) a po novom tiež na investíciu do zmien využívania energií ako je napríklad výmena kotla, solárne panely či tepelné čerpadlá (17%). Tí, ktorí pôžičku plánujú dlhodobejšie, investujú najmä do rekonštrukcie (32%), kúpy auta (18%) a zateplenia (16%),“ hovorí Kateřina Veselá. Zatiaľ čo nižšie príjmové skupiny budú musieť z pôžičky pokryť poplatky a ročné vyúčtovanie za energie, ľudia s vyšším vzdelaním požičané peniaze investujú skôr do rekonštrukcie a do zmeny využívania energií. Je teda zrejmé, že aktuálna ekonomická a energetická kríza má jasné dopady na populáciu a jej finančné zmýšľanie.

Pri výbere konkrétneho spotrebného úveru sa viac ako štvrtina (26%) Slovákov spolieha na svoju hlavnú banku, do ktorej si posiela svoj mesačný príjem a 13% opýtaných by svoju hlavnú banku oslovilo, no pre istotu by sa pozrelo aj na produkty v inej banke. Najčastejšie však Slováci porovnávajú ponuky od viacerých bánk (43%). Aj v tomto prípade sa postoj k výberu pôžičky líši v závislosti od dosiahnutého vzdelania. Viac ako polovica (53%) ľudí s vysokoškolským vzdelaním by si porovnala ponuky viacerých bánk. Naopak, zo skupiny respondentov so základným vzdelaním, by si najväčšia časť (31%) zriadila pôžičku vo svojej hlavnej banke bez ohľadu na ponuky konkurenčných bánk.

Prieskum ďalej ukázal, že pri výbere pôžičky sa Slováci rozhodujú najmä podľa výhodnosti úroku. Ďalšími faktormi sú dodatočné či skryté poplatky, vyhovujúca výška mesačných splátok a celková výška RPMN. Prihliadajú však aj na celkovú výšku zaplatenej čiastky. O poistení schopnosti splácať je pozitívne presvedčená viac ako tretina (32%) respondentov. Takmer jedna pätina (19%) s ním stále váha a ďalších 17% by si takéto poistenie neuzatvorilo. „K nastaveniu splátky pristupujeme zodpovedne s ohľadom na príjmy a výdavky klienta. Vzhľadom na to, že nikto z nás netuší, čo nás v živote stretne, upozorňujeme klientov na výhody poistenia schopnosti splácať. Práve to ich ochráni vo chvíľach, keď im príjmy z dôvodu straty zamestnania alebo choroby vypadnú,“ dopĺňa Kateřina Veselá.

Novú stránku mBank s tipmi ako si zodpovedne požičať, nájdete TU.

Značky: