V oficiálnom olympijskom tréningovom centre v Šamoríne spustili do prevádzky systém zdieľaných bicyklov dostupný všetkým návštevníkom areálu. Zavedú tak ekologickú a rýchlu dopravu medzi jednotlivými zariadeniami vzdialenými aj desiatky minút chôdze ako aj pri cestách z/do centra mesta či k Dunaju. Prvých 30 bicyklov je k dispozícii už v týchto dňoch.

Populárne služby zdieľania bicyklov, tzv. bikesharing boli nasadené v ďalšej lokalite Slovenska – Šamoríne (okr. Dunajská Streda). 30 bicyklov a 6 stanovísk bolo nasadených v najväčšom športovo-relaxačnom areáli v strednej Európe lokalizovanom pri brehu Dunaja vďaka investorovi strediska, v spolupráci so samosprávou mesta. Partnermi projektu sa stali aj spoločnosti Východoslovenská energetika a.s. a iWatt s.r.o., ktoré dlhodobo podporujú čistú mobilitu. Dopravné prostriedky, riadiaci softvér ako aj aplikáciu X-Bike pre mobilné telefóny Apple a Android dodala slovenská spoločnosť Antik Technology.

„Sme veľmi radi, že naše technológie pre zdieľanie, potom ako sme ich v minulej sezóne overili v štyroch mestách si nachádzajú svoje miesta v ďalších a ďalších lokalitách,“ vysvetľuje Igor Kolla, generálny riaditeľ Antik Technology.

„Východoslovenská energetika a.s. patrí medzi moderné a inovatívne energetické spoločnosti. Produkty a služby, ktoré ponúka sú spojením odbornosti, inovatívnosti, diverzity a udržateľného rozvoja. Inak to nie je ani pri podporovaní projektov. Jedným z nich je práve zdieľanie bicyklov v Šamoríne. Veríme, že modernizácia zelenej dopravnej infraštruktúry zjednoduší športovanie a rekreáciu všetkým športovcom a turistom,“ uviedla Andrea Danihelová, hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská energetika a.s.

„V nádhernom areáli x-bionic® sphere naše bicykle pomôžu zvýšiť pohodlie návštevníkov strediska, keďže vďaka množstvu atrakcií a rozlohe sú niektoré z nich od seba relatívne ďaleko. Bicykle spájajú v tomto prípade rýchlosť s pohodlím a ekológiou,“ dodáva Igor Kolla. Jazdy v službe Hop&Go Bikesharing X-Bike možno využiť okrem prepravy medzi strediskami aj na jazdy z/do mesta či výlety po okolí.

Systém bicyklov pod názvom X-Bike je k dispozícii pre všetkých návštevníkov strediska a mesta Šamorín, ktorí si aktivujú kartu X-Card, nabijú si tam kredit a stiahnu do svojho mobilného telefónu aplikáciu X-Bike. Po prihlásení s rovnakými údajmi ako v X-Card si následne vyhľadajú v najbližšom stojane alebo v aplikácii voľný bicykel a odomknú ho načítaním QR kódu. Podľa pravidiel používania následne ukončia jazdu v ktoromkoľvek inom stojane priamo v areáli alebo v meste Šamorín uzamknutím zámku na bicykli. Systém umožňuje vybrať si viaceré tarify – od 1 eur/30 minút jazdy až po 35 euro za celú sezónu.

Viac informácií o službe

Značky: