Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Popredná európska prepravná platforma Bolt expanduje so zdieľanými elektrickými kolobežkami aj do košických ulíc. Po Bratislave sa aj v Košiciach objaví nový model kolobežiek Bolt, ktorý je postavený modulárne, vďaka čomu je ľahko opraviteľný a nemusí sa hneď vymieňať za nový. Koloběžky sú pri údržbe a dobíjaní dezinfikované. Bolt napriek tomu jazdcom na kolobežkách stále doporučuje, aby pri jazde dbali na zvýšenú hygienu a používali ochranné rukavice.

Roman Sysel, regionálny manažér Bolt pre strednú Európu povedal: „Sme radi, že sa nám podarilo expandovať do ďalšieho slovenského mesta aj s touto službou. Snažíme sa, aby sme naše služby ponúkli čo najväčšiemu počtu užívateľov. O to viac nás teší, že je to v dobe, kedy užívatelia môžu využiť kolobežku aj ako bezpečný a spoľahlivý spôsob pohybu po meste.“

Užívatelia, ktorí už majú stiahnutú aplikáciu Bolt na prepravu osôb, uvidia po aktualizácii vo svojej aplikácii ikonku kolobežky. Kliknutím na ňu sa dostanú do rozhrania na zapožičanie kolobežiek. Ľudia, ktorí aplikáciu Bolt ešte nemajú, si ju môžu stiahnuť z Google Play alebo Apple Store. Kolobežka sa odomkne naskenovaním QR kódu, ktorý sa na nej nachádza. Pri prvom použití aplikácie sa zobrazia pokyny pre užívateľa, ako bezpečne jazdiť na kolobežke a kde ju zaparkovať tak, aby ostatným ľuďom neprekážala. Tieto pokyny sú užívateľom k dispozícii v aplikácii stále a je možné si ich v prípade potreby zobraziť znovu pred každou jazdou.

 Odomknutie kolobežky bude stáť 50 centov, a za každú minútu strávenú na kolobežke zaplatí jezdec 15 centov. Napríklad 10 minútová jazda tak bude stáť 2 eurá. Behom tejto doby zvládne prejsť v meste niekoľko kilometrov. Pri použití kolobežky počas celého dňa  nebude cena nikdy vyššia ako 25 eur.

Elektrické kolobežky budú rozmiestnené v centre mesta Košice, v blízkosti vlakovej a autobusovej stanice, mestskom parku  a na ďalších frekventovaných miestach ako napríklad na Námestí osloboditeľov, či na námestí Maratónu mieru. Po ukončení jazdy môže užívateľ nechať v kolobežku v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. Pokiaľ užívateľ nechá koloběžku mimo vyznačenej oblasti, bude mu udelená pokuta vo výške 30 eur. V rámci povolených  oblastí je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste aby nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou.

Bolt pri spustení služby rozmiestni v Košiciach viac než 100 kolobežiek a bude pripravený zvýšiť ich počet podľa požiadaviek užívateľov. Elektrické kolobežky majú zabudované zariadenie GPS, ktoré do aplikácie poskytuje  údaje o mieste, kde je kolobežka umiestnená a pripravená k vypožičaniu. Maximálna rýchlosť kolobežky je 25 km/h. Noví užívatelia si môžu aktivovať prostredníctvom aplikácie začiatočnícku úroveň jazdy, ktorá limituje rýchlosť na 15 km/h. Táto začiatočnícka úroveň pomôže užívateľovi pochopiť ako kolobežka funguje a ako s ňou pri jazde zaobchádzať.

V Košiciach môžu užívatelia využiť nový model elektrických kolobežiek, ktoré na mieru navrhol a skonštruoval interný tím spoločnosti v Estónsku. Model kolobežky značky Bolt je odolný, ľahký a jednoducho použiteľný. Dizajn a konštrukcia sú zamerané na modularitu, čo z neho robí najlepšie opraviteľnú kolobežku na trhu.

Na jeden nabíjací cyklus dokáže prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov. Skutočný počet najazdených kilometrov však závisí od štýlu používania. Nabité a dezinfikované kolobežky sú každé ráno rozvážané na určené miesta.

Bolt v súčasnosti prevádzkuje zdieľané kolobežky v Litve, Poľsku ale aj Bratislave. Túto sezónu je pripravený spustiť ich aj v niekoľkých ďalších európskych mestách.

Značky: