Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Majitelia firiem vyhľadávajú efektívnejšie riešenia pri riadení firmy. Potvrdzuje to aj prieskum spoločnosti Regus, podľa ktorého až 80 percent spoločností volí zdieľané kancelárie práve kvôli redukcii nákladov. „Ušetria najmä na obstaraní nehnuteľnosti, platby za nájom, opravy či administratívu,“ hovorí Karel Pelán, country manager Regus pre Českú republiku a Slovensko. To nakoniec oceňujú aj nájomníci centra so zdieľanými kanceláriami v novom centre Polus Tower II.   

Prieskum s názvom „The workplace revolution“ (Revolúcia v pracovnom prostredí) realizovala skupina International Workplace Group, pod ktorú patrí spoločnosť Regus, medzinárodný poskytovateľ zdieľaných kancelárií. Regus sa v ňom pýtal klientov – nájomníkov, aký vplyv na ich biznis a vedenie firmy majú zdieľané kancelárske priestory. Podľa prieskumu, až tretina spoločností z celkového počtu viac ako 18 – tisíc dopytovaných podnikateľov z 96 krajín uviedla úsporu 5 až 10 percent, polovica potvrdila úsporu 10 až 20 percent, no a necelá pätina tvrdí, že jej náklady klesli o viac ako pätinu. „Ušetrené náklady vie firma investovať do iných oblastí biznisu, či už do jeho rozšírenia, alebo na rozvoj zamestnancov,“ myslí si Karel Pelán, country manager spoločnosti Regus pre Česku republiku a Slovensko. Firmy totiž využívajú kanceláriu ako akúkoľvek inú službu a čerpajú ju vždy v rozsahu, v akom práve potrebujú, pričom platia len za to, čo využívajú. „Aj veľké korporácie už pochopili, že náklady na prenájom a prevádzku kancelárií nemusia byť fixnou položkou v štruktúre nákladov firmy,“ dodáva. A zdá sa, že počet firiem, ktoré prešli na zdieľané kancelárie neustále narastá nielen vo svete, ale aj na Slovensku.

Záujem o kancelárie v Polus Tower II je veľký, to nás však neprekvapilo. Ponúkame pracovné priestory v zmodernizovanej budove v lokalite s dobrou konektivitou i do oblastí mimo mesta, ktorá je navyše vybavená kvalitnými technológiami,“ hovorí Karel Pelán a  zároveň dodáva: „Takáto budova nám doposiaľ v bratislavskej sieti chýbala, ostatné centrá máme buď priamo v centre alebo v jeho bezprostrednej blízkosti.“ Regus otvoril nové centrum v Polus Tower II ešte na jeseň minulého roka. Na celkovej ploche 2000 m2 a na  dvoch podlažiach docielil, že centrum v Poluse je väčšie, ako bežne centrá bývajú. Nájdete v nich flexibilné kancelárie rôznych veľkostí, vzdušné coworkingové priestory s niekoľkými zasadacími miestnosťami, kuchyňu, či recepciu prispôsobenú pre všetkých prenajímateľov.

Navyše, sú otvorené non-stop, sedem dní v týždni. „Máme riešenie pre každý pracovný štýl i rozpočet. Našimi klientmi sú jednotlivci na voľnej nohe, menšie i stredne veľké firmy, ale aj veľké nadnárodné korporácie z rôznych oborov naprieč trhom. To, čo majú všetci spoločné, je potreba zaistiť si pracovné zázemie, ktoré im poskytuje dostatočnú flexibilitu,“ vysvetľuje  Pelán.

V Polus Tower II. tak sídli napríklad spoločnosť Sodexo – známy poskytovateľ stravovacích služieb a služieb facility managementu. Dovedna deväť zamestnancov sedí v dvoch samostatných kanceláriách a oceňujú najmä to, že im odpadli starosti s prevádzkou a údržbou kancelárií. Z menších nájomcov je to napríklad mladá bratislavská firma Amena Display, ktorá za svoj produkt ekologických navigácií získala v roku 2014 cenu Inovatívneho podnikateľa. Pre jej podnikanie bolo dôležité jednak zriadiť kanceláriu v pešej dostupnosti od vývojovo-skladových priestorov, ale aj možnosť využívať kancelárie aj inde vo svete. Firma sa totiž orientuje na európsky trh a európskych klientov.

Pre firmy Tower Finance a Upfield Slovensko sú priestory od Regusu prvou skúsenosťou so zdieľanými kanceláriami. „Doposiaľ sme mali vždy samostatné priestory, ale musím povedať, že teraz pracujeme v lepšie využiteľnom priestore, čo je zase efektívnejšie pre prácu. Oceňujeme administratívnu podporu, odbremenenie od každodennej administratívy, objednávok, zásobovania a veľkým plusom je aj veľký presvetlený priestor, či výborná káva,“ opisuje prvé skúsenosti Hana Hrancová, asistentka predstavenstva z Tower Finance. Zamestnanci spoločnosti Upfield Slovensko si zase pochvaľujú možnosť vymeniť prostredie vlastnej kancelárie za veľký spoločný „open space“, kde „networkujú“ s inými nájomníkmi Regusu.

Majiteľ spoločnosti Zotapay Technologies pracuje v zdieľaných priestoroch zatiaľ sám, no v dohľadnej dobe plánuje rozšírenie firmy. „Pri zakladaní firmy som hľadal niečo v okolí, keďže som sídlil blízko Polus centra. Výhľad je fascinujúci a v centre sú reprezentatívne priestory pre dôležité návštevy. Osobne preferujem uzavretý priestor na prácu, súčasná kancelária mi maximálne vyhovuje, vytvorila mi dostatočný priestor pri sústredení sa na prácu,“ uzatvára Peter Slivka, riaditeľ spoločnosti Zotapay Technologies.

Značky: