Do Košíc sa vracajú elektrické motorky a to v dvojnásobnom počte

Plne elektrický Verejný skúter nabitý technológiami od Antiku.

Plne elektrický Verejný skúter nabitý technológiami od Antiku.

Požičiavanie e-skútrov na Východe naberie na počte aj rozsahu. Od dnes pribudne 60 vozidiel a zároveň trojnásobok nabíjacích staníc. Klesli ceny za ukončenie jázd mimo nabíjačiek.

Od mája sa vracajú na košické cesty zdieľané elektrické motorky. Po Verejnom bicykli, ktorý je v prevádzke už od začiatku apríla tak pribudne dopravný prostriedok – Verejný skúter aj pre väčšie vzdialenosti a kopcovitý terén, ktorý je typický najmä pre sídliská v meste. Počet vozidiel stúpne z 30 na 60. Zlacnenie používania bude výrazné – či už strojnásobením počtu nabíjacích staníc, alebo znížením poplatku za ukončenie jazdy v najužšom centre mesta na 1 euro a na sídliskách na 2 eurá. Ukončenie v nabíjacom bode je bezplatné. Antik pripravuje na toto leto aj požičiavanie elektrických bicyklov.

„Zimu sme využili najmä pre výstavbu nabíjacích staníc, ktorých máme dnes už 34, spolu pre viac ako 100 motoriek. Vďaka tomu už väčšinu jázd po meste možno skončiť bezplatne – a to blízko domova či práce,“ vysvetľuje Matúš Digo, manažér zdieľaných služieb ANTIK Telecom. „Väčší počet skútrov zasa znamená, že si voľný nájdete podstatne bližšie miestu, kde sa práve nachádzate.“

Verejný skúter sa nabíja v nabíjačke bezdrôtovo riadenej cez IoT sieť Antik SmartWorld.

Verejný skúter sa nabíja v nabíjačke bezdrôtovo riadenej cez IoT sieť Antik SmartWorld.

Sieť nabíjacích staníc pre motorky je pritom aj v stredoeurópskom kontexte unikátna, služby motosharingu obyčajne fungujú na princípe výmeny batérie vo vybitých vozidlách pomocou servisného auta, čo ale naďalej zaťažuje dopravu a exhalátmi aj životné prostredie. Nabíjacie stanice sú využiteľné aj pre obľúbené ebicykle, kolobežky a menšie štvorkolesové vozidlá.

Službu začal Antik testovať na jeseň 2019 s tridsiatimi motorkami s max. rýchlosťou 45 km/h a 11 nabíjacími stanicami. Dnes 34 nabíjačiek poskytuje základné pokrytie všetkých väčších sídlisk v meste, pričom do konca sezóny pribudnú ďalšie desiatky nabíjačiek – časť z nich bude následne určená aj pre novú službu zdieľania e-bikeov. Cena zapožičania e-skútra je 15 centov/min. (pre klientov Antiku 10 centov) a depozit je vo výške 80 eur (pre klientov 40 eur). Ukončenie jazdy mimo nabíjacej stanice stojí 1 eur (minulý rok 2 eurá) v centre mesta a na sídliskách 2 eurá.

Ukončenie jazdy v nabíjacej stanici ako aj požičovné počas nabíjania vo vlastnej zásuvke zákazníka sú bezplatné. Ukončenie jazdy motorky kdekoľvek v mesta nabitej aspoň na 80 percent je takisto zadarmo. Registráciu, platbu, nájdenie najbližšej motorky, začiatok aj ukončenie jazdy vykonáte pomocou aplikácie Antik SmartWay. Počas platnosti mimoriadnych opatrení je povinné počas jazdy používať rúško a rukavice ako aj priniesť si vlastnú prilbu. Viac informácií ako aj mapu nabíjačiek a jednotlivých zón možno nájsť na www.verejnyskuter.sk.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.