Funkcia nie je zatiaľ dostupná pre všetkých používateľov.

Zdieľanie nablízku je jednou z najpohodlnejších možností, ako rýchlo a hlavne bezproblémovo zdieľať súbory medzi Android zariadeniami alebo Chromebookmi. Hoci takmer každý výrobca Android zariadení ponúka svoje vlastné riešenie, to od spoločnosti Google je dostupné naprieč celým systémom Android. Doteraz však táto možnosť rýchleho zdieľania súborov chýbala v systéme Windows.

Hoci na prenos súborov do zariadení so systémom Windows je možné použiť aj niekoľko ďalších spôsobov, tak Zdieľanie nablízku bude z nich najpohodlnejšie. Po zavedení tejto novinky v systéme pre počítače už pravdepodobne nikdy nepoužijete niektorú z doterajších možností.

Portál AndroidAuthority informuje, že spoločnosť Google konečne sprístupnila funkciu Zdieľanie nablízku v rámci otvoreného beta programu. Hlavnou výhodou tohto riešenia je jeho bezdrôtové používanie, ako aj veľmi rýchly prenos veľkých súborov medzi počítačom, zariadením so systémom Android a/alebo Chromebookom.

Aj napriek tomu, že všetky potrebné informácie o používaní novinky v systému Windows sú dostupné na tejto stránke, tak Google ju zatiaľ nesprístupnil pre náš región. Na jej používanie si tak budeme musieť počkať ešte niekoľko týždňov. 

Google Zdieľanie nablízkuZdroj: AndroidPolice
Google Zdieľanie nablízku

Funkcie, ktoré očakávate

Aj v systéme Windows budú dostupné viaceré možnosti nastavenia súkromia. Viditeľnosť bude možné nastaviť napríklad na “viditeľné len pre vaše zariadenia, kontakty, pre všetkých”, avšak bude možné premenovať váš počítač a vybrať miesto sťahovania. Zatiaľ však nie je dostupná možnosť ručného výberu miesta uloženia súboru pred každým prenosom, ktorý poznáme zo sťahovania súborov z webových prehliadačov počítačov. Používateľ tak bude mať všetky prenesené súbory uložené v predvolenom priečinku.   

Pri prenose súborov z PC bude možné zvoliť, či chcete odoslať súbor alebo priečinok. Odosielanie súborov z telefónu do počítača však funguje bez akýchkoľvek obmedzení. 

Pohodlné riešenie, nie najrýchlejšie

Na základe testov sa dozvedáme aj prenosové rýchlosti služby Zdieľanie nablízku (tie sa však môžu líšiť). Súbor s veľkosťou 80 MB bol do počítača prenesený za približne 25 sekúnd. Súboru so 690 MB to trvalo približne 5 minút.

Okrem toho, že funkcia Zdieľanie nablízku nie je dostupná na Slovensku, tak nepodporuje ani zariadenia s Arm.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.