Nie je to prvá snaha o obmedzenie, resp. speňaženie zdieľaných účtov.

Je verejným tajomstvom, že mnoho používateľov využíva Netflix takým spôsobom, že si vytvorí skupinu 4 kamarátov a spoločne sa skladajú na mesačné predplatné najvyššieho balíčka Premium. Ten na Slovensku stojí 12 eur a okrem najvyššej audiovizuálnej kvality umožňuje sledovať službu až na 4 zariadeniach súčasne.

Používateľom takéto riešenie vyhovuje, avšak samotnému Netflixu samozrejme nie. Nie je to prekvapujúce, takýmto spôsobom prichádza o zisky. Služba preto v minulosti viackrát experimentovala s rôznymi spôsobmi, ako zakázať, obmedziť alebo znepríjemniť zdieľanie účtov.

Jej najnovším (potenciálnym) riešením tohto „problému“, je spoplatnenie používateľov, ktorí využívajú zdieľaný Netflix účet, avšak nežijú v jednej domácnosti s jeho majiteľom. Netflix túto iniciatívu oznámil na oficiálnej stránke, pričom ju aktuálne testuje v Čile, Kostarike a Peru.

Netflix vo svojej správe tiež zdôrazňuje, že zdieľanie Netflix účtu je navrhnuté pre skupinu ľudí, ktorá spolu žije v jednej domácnosti. A pokiaľ ľudia zdieľajú svoj účet medzi viacerými domácnosťami, negatívne to ovplyvňuje výšku investícií, ktorú môže Netflix vyhradiť na tvorbu alebo získanie nového obsahu.

O koľko sa zvýši výška predplatného pre zdieľané účty?

Netflix prináša dve nové „riešenia“ pre zdieľané účty mimo jednej domácnosti, zatiaľ iba v Čile, Kostarike a Peru. Je zrejmé, že tieto riešenia sa používateľom nebudú príliš páčiť:

  • Extra používatelia za príplatok – používatelia s plánmi Standard a Premium môžu vytvoriť samostatné podúčty pre až dvoch ľudí, s ktorými chcú zdieľať svoj účet. Každý podúčet dostane vlastné prihlasovacie údaje a navýši výšku predplatného o cca 3 eurá
  • Presun profilu na nový účet – alternatívne si budú môcť používatelia zdieľaného Netflix účtu vytvoriť svoj vlastný účet, pričom si budú môcť preniesť používateľské údaje zo zdieľaného účtu. Za nový účet však budú platiť predplatné v plnej výške

Zatiaľ nie je známe, či a kedy sa nové pravidlá na obmedzenie zdieľaných účtov mimo jednej domácnosti dostanú aj na Slovensko, resp. aký bude na Slovensku poplatok za vytvorenie extra používateľa. Tento krok Netflixu je však dôkazom toho, že chce minimalizovať straty, ktoré mu spôsobuje zdieľanie Netflix účtov medzi používateľmi, ktorí spolu nežijú v jednej domácnosti.

Ak berieme do úvahy modelový príklad, že za zdieľaný Netflix Premium si aktuálne platia 4 používatelia spolu 12 eur a každý z nich žije v inej domácnosti, tak výška predplatného sa zmení nasledovne:

Netflix PremiumTerazKeď/ak na Slovensku začnú platiť nové pravidlá
Výška mesačného poplatku12 eur12 eur
Poplatok za extra používateľaN/Acca 3 eurá za extra používateľa (maximálne 2 extra používatelia)
Spolu12 eur (max. 4 používatelia)12 + 3 + 3 eurá (max. 3 používatelia)
Mesačne/používateľ3 eurá6 eur + zníženie skupiny zo 4 na 3 používateľov

Zdroj: Netflix, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit