Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon na trh uviedla nový fotoaparát Canon EOS 850D. Ľahkú, všestrannú a bezdrôtovo komunikujúcu digitálnu zrkadlovku postavenú na rýchlom a výkonnom obrazovom procesore Canon DIGIC 8. Canon EOS 850D je vynikajúci univerzálny prístroj pre fotografických nadšencov, ktorí chcú zmodernizovať svoje vybavenie a dať väčší priestor svojej kreativite. Snímač Dual Pixel CMOS APS-C s rozlíšením 24,1 milióna bodov umožňuje zachytiť dokonale prekreslené snímky a pôsobivé videonahrávky v rozlíšení 4K. 

Snímač formátu APS-C poskytuje veľkú mieru kontroly nad hĺbkou ostrosti a umožňuje robiť ostré snímky s príjemne mäkkým pozadím, ktoré dáva priestor vyniknúť snímanému objektu. Aj pri fotografovaní rýchlo sa pohybujúcich alebo vzdialených objektov, napríklad vtákov za letu, poskytuje rozlíšenie 24,1 Mpx dostatočný priestor pre výrezy. Ani vyššie rozlíšenie nijako neznižuje výkon snímača pri nízkej úrovni osvetlenia. To je dôležitá vlastnosť napríklad pri fotografovaní portrétov v interiéri. Prístroj patrí do systému svetovej triedy Canon EOS, takže je na neho možné nasadiť ľubovoľný objektív radu EF alebo EF-S, prípadne pripojiť blesk Speedlite pre kreatívne osvetlenie alebo externý mikrofón prostredníctvom konektora typu 3,5 mm jack. V spojení s univerzálnym setovým objektívom EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM dokáže pokryť široké spektrum fotografických situácií. 

Z profesionálneho radu prístrojov Canon prevzal model EOS 850D systém automatického ostrenia (AF) s inteligentným sledovaním objektu (ITR), ktorý je postavený na meracom snímači RGB + IR s rozlíšením 220 000 bodov. ITR si odovzdáva s AF snímačom dáta o automatickej expozícii s vysokým rozlíšením, čím celý systém dosahuje rýchle odozvy a vysokú presnosť. Je teda ideálny pre fotografovanie športu a živej prírody. Táto pokročilá technológia umožňuje ostrenie s automatickým sledovaním očí aj pri použití optického hľadáčika. Prístroj vrátane ovládacích prvkov bol navrhnutý s ohľadom na ergonómiu. Rýchlosť uzávierky aj clonu možno preto ovládať kruhovými voličmi ako na hornej, tak na zadnej strane. Zdokonalený dizajn, ľahké telo a rozšírené možnosti konektivity prispievajú k jednoduchosti používania. Canon EOS 850D je preto vynikajúcou voľbou pre fotografických nadšencov, ktorí potrebujú prístroj, ktorý ich bude inšpirovať a poskytovať tvorivú slobodu.

Zachyťte každý okamih

Precízne automatické ostrenie s detekciou tváre v živom náhľade prispieva k prirodzenému dojmu v prípade portrétov, kde detailne prekreslené oči osobu oživujú. Jednoduché je aj presné sledovanie objektu v pohybe, a to vďaka sériovému snímaniu rýchlosťou 7 snímok za sekundu. Flexibilitu pri komponovaní kreatívnych záberov aj z náročných uhlov dáva fotografovi výklopný a otočný dotykový displej, ktorý je možné nastaviť do takmer ľubovoľnej polohy.

Automatické ostrenie so sledovaním objektu je v prípade Canon EOS 850D veľmi rýchle a presné vďaka 45 ostriacim bodom krížového typu a systému automatického ostrenia so zdvojenými bodmi Dual Pixel CMOS AF. Detekcia tváre pomáha k spoľahlivejšiemu vyhodnoteniu expozície záberov, na ktorých sú osoby, a prispieva ku kvalitným výsledkom pri zadnom osvetlení.

Väčšia kontrola nad statickými snímkami aj videom

Rýchla a výkonná digitálna zrkadlovka poskytuje špičkovú obrazovú kvalitu ako pri fotografiách, tak aj u videa. Canon EOS 850D dokáže zaznamenávať video v rozlíšení Full HD so snímkovou frekvencou 60p, v rozlíšení 4K pri frekvencii 25p a oproti svojmu predchodcovi rozširuje možnosti časozberného záznamu a automatického výberu scény. Prístroj eliminuje typické chvenie a trasenie pri natáčaní z ruky pomocou päťosovej stabilizácii obrazu Movie Digital IS.

Pri statických záberoch v režime živého náhľadu má fotograf vďaka systému Dual Pixel CMOS AF možnosť veľmi precízne vybrať bod zaostrenia – v automatickom režime zo 143 bodov a v manuálnom režime z 3975 bodov. Funkcia vzdialeného živého náhľadu dáva fotografom širšie možnosti kontroly nad snímkou, vrátane diaľkovej spúšte a náhľadu na smartfóne. Pri zázname do formátu RAW môže fotograf využiť všetky informácie zachytené snímačom. Formát C-RAW produkuje súbory menšej veľkosti a takmer zdvojnásobuje kapacitu vyrovnávacej pamäte pre nepretržité snímanie zo 40 na 75 snímok. Obstaranie snímky vo formáte RAW je možné upravovať priamo vo fotoaparáte bez použitia počítača alebo mobilného zariadenia.

Jednoduché pripojenie a zdieľanie

Konektivita prístroja ponúka fotografom viac možností, ako napríklad zdieľanie svojich záberov, či zvýšenú bezpečnosť pri práci. Canon EOS 850D je vybavený technológiami Wi-Fi a Bluetooth®[2] s nízkou spotrebou pre pripojenie k zariadeniam s operačným systémom iOS alebo Android prostredníctvom aplikácie Canon Camera Connect, ktorá umožňuje upravovať a zdieľať snímky vo vysokej kvalite. Cez aplikáciu je možné snímky a videá sťahovať z fotoaparátu do mobilného zariadenia, prezerať a publikovať na sociálnych sieťach alebo zdieľať s priateľmi a rodinou. Vďaka tomuto prepojeniu môžu fotografi taktiež jednoducho spracovávať snímky pomocou aplikácie DPP Express pre iPad, ktorá ponúka plnohodnotné nástroje pre prácu s formátom RAW v teréne. Nástroj Image Transfer Utility 2 pre automatickú synchronizáciu zabezpečuje spoľahlivé zálohovanie fotografií a videí do počítača, takže sa cenné zábery nikdy nestratia.

Canon EOS 850D je vynikajúca digitálna zrkadlovka ideálna pre fotografických nadšencov, ktorí chcú dať väčší priestor svojej kreativite, vyhotovujú detailne prekreslené snímky a videá v rozlíšení 4K. Pohotová, ľahko ovládateľná a odolná zrkadlovka ponúka pokročilé funkcie a nástroje, ktoré fotografi potrebujú na vyjadrenie svojho tvorivého zámeru.

Canon EOS 850D sa do predaja dostane v apríli 2020. Odporúčaná koncová cena novinky je 899 EUR za samotné telo.

Značky: