Všetko okolo nás sa vyvíja a mení.

Ani stolička, na ktorej denne presedíme niekoľko hodín, nemôže byť rovnaká ako pred rokmi. Žijeme a pracujeme inak. Potrebujeme byť zdraví, aktívni a v plnom nasadení. K tomu výrazne prispieva aj pracovné prostredie a to, aby ste sa v ňom cítili dobre.

S kancelárskou stoličkou musí byť pohyb hračkou

Možno si to neuvedomujete, ale dôležitú úlohu pri tom, ako efektívne pracujete pri práci s počítačom má pracovný stôl, stolička a vaša poloha pri práci. Jasné, môžete si kúpiť stoličku doslova za pár eur v nákupnom centre. Bude mať kolieska, nejaké operadlo a sedák. Po čase dlhšieho sedenia pocítite, že to nie je celkom ono. Pribudnú bolesti chrbta, hlavne v krížovej časti a možno aj krku. Pri pohybe stoličky bude jasné, že to nie je celkom hladké.

Ak to ale myslíte vážne s tým, že sa budete cítiť naozaj pohodlne a chcete sa sústrediť na prácu, potom potrebujete niečo, čo bolo naozaj navrhnuté ako kancelárska stolička a prešlo poctivými skúškami.

Rôzne typy kancelárskych stoličiek od firmy Herman Miller

Plne aktívni aj na stoličke

V súčasnej kancelárii sme totiž v neustálom pohybe. Aj na stoličke sme aktívni, načahujeme sa k počítaču, za papiermi, k tlačiarni a pod. Stolička Mirra II od firmy Herman Miller zrkadlí vaše pohyby a pohybuje sa spolu s vami. Počas sedenia sa Mirra II priebežne prispôsobuje tomu, čo práve robíte. Dynamicky pritom podporuje aj najmenšie pohyby. Mirra II môže byť v dvoch základných vyhotoveniach. Flexibilné operadlo TriFlex a tzv. Butterfly operadlo s vysokou citlivosťou na prispôsobenie sa telu. Táto hybridná štruktúra zabezpečuje dynamickú podporu a udržuje vaše telo vo vyrovnanej polohe.

Operadlo typu Butterfly, nastaviteľná bedrová opierka, podopierky pod ruky na Mirra II

Prispôsobenie individuálnym potrebám

Na to, aby ste mohli vlastnosti tejto stoličky naplno využiť, je potrebné jej nastavenie na vaše telo. Sedieť by ste mali tak, aby chodidlá boli celkom na zemi (prípadne použijete podperu na nohy) a členky zvierali so stehnami pravý uhol. Výška sedáka by mala byť taká, aby sme mali lakte v rovnakej výške ako je vrchná hrana pracovného stola. Displej počítača by mal byť zhruba na vzdialenosť vystretej ruky od vás a zhruba vo výške očí aby ste mali hlavu pri pohľade naň rovno. Mira II má výhodu v tom, že toto všetko si viete nastaviť intuitívne, ovládacie prvky sú presne tam, kde by ste ich hľadali a ľahko sa s nimi manipuluje.

Takto by mala byť nastavená vaša poloha pri práci s počítačom

Mimoriadne dôležité je dobré nastavenie opory chrbta a tiež opory bedrovej časti. Na to má Mira II v zadnej časti špeciálny nastavovací prvok, ktorý nastavíte tak, aby ste cítili oporu na bedrách, ale netlačila vás dopredu. Tiež si nastavujete tuhosť odporu operadlovej časti a môžete obmedziť uhol náklonu. Pri práci je totiž výhodné na chvíľku sa na stoličke „natiahnuť“, potlačiť operadlo do zadnej časti a uvoľniť uhol, ktorý zviera vrchná časť tela so stehnami. Operadlová časť potom aktívne pomáha, keď sa vraciate späť do optimálnej pracovnej polohy.

Všetky ovládacie prvky sú ľahko dostupné na spodnej časti sedáka

Vinylové podpierky rúk sa dajú nastaviť výškovo ale aj dopredu/dozadu a nastaviť uhol. Aký zvierajú pri práci vaše ruky. Lakte tak budete mať plne podopreté pri práci – presne podľa toho, kde zvyknete mať umiestnenú myš.

Výborný je aj hĺbkovo nastaviteľný sedák. Na jeho nastavenie potlačíte páčku v prednej časti sedáku zospodu a prispôsobíte sedák dĺžke vašich stehien. Nohy tak máte po celý čas podopreté. Kolieska tejto stoličky sú prispôsobené aj na pohyb na koberci a naozaj sa môžete s ňou ľahko pohybovať.

Aj sme len tak sedeli a pritom testovali

Stoličku sme testovali asi mesiac a zvykli sme si na ňu hneď. Treba venovať čas prispôsobeniu na vaše individuálne vlastnosti tela, ale je to chvíľka. Na stoličke sa dá pracovať aj oddychovať, nespadnete z nej a drží vaše telo v polohe, na ktorú bolo pôvodne prispôsobené – teda vzpriamený pohyb s dvojito esovito zahnutou chrbticou. Dnes už toho až tak veľa nenachodíme, skôr sedíme za počítačom a Mira II prispôsobí sedenie tak, aby sme sa cítili pohodlne.

Cena: v akcii – 932 Eur, celočierne vyhotovenie v najvyššej výbave
Zapožičal: www.goyartdesign.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: