Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aktuálne trendy v technológiách, diagnostických postupoch i liečbe predstavia špičkoví odborníci na unikátnej konferencii Future of Health 2020 v Bratislave. Na tohtoročnom samite vystúpi viac ako 400 delegátov z 50 krajín sveta. Prečo sú takéto spolupráce dôležité a aké bude svetové a  slovenské zdravotníctvo po roku 2020?

 27. – 29. apríla sa v Bratislave koná 2. ročník Future of Health. Program je rozdelený do 6 tematických celkov: digitalizácia a inovácie, genomika, farmakovigilancia, klinické testovanie, prevencia a akademické partnerstvá. Trojdňová konferencia informuje o pokrokoch i výzvach, ktorým budú čeliť jednotlivé oblasti zdravotníctva v nasledujúcej dekáde, umožní osobný networking najšpičkovejších odborníkov a predstaví prelomové start-upy, ktoré majú posunúť kvalitu zdravotnej starostlivosti na novú úroveň.

Cieľom podujatia je pritiahnuť na Slovensko know-how, ukázať inovácie, ktoré fungujú vo svete a zároveň priniesť svetových odborníkov, ktorí predstavia svoj výskum odbornej i laickej verejnosti, ale aj pomôcť vzniknúť úspešných podnikateľským projektom.

Pacienti a technológie

Pridanú hodnotu novým technológiám prinášajú aj tí, ktorých k túžbe zlepšovať zdravotné služby inšpiroval sám život. Príkladom toho je aj Roi Shternin, izraelský podnikateľ a zakladateľ start-upov Valero Clinical a Intermission Health, ktorý trpí zriedkavým syndrómom posturálnej tachykardie (POTS). Ide o abnormálny nárast srdcovej frekvencie po posadení alebo postavení. Potom, ako si toto ochorenie sám diagnostikoval, sa podieľal na projektoch iDefi, prolep.si a vytvoril aplikáciu Help+, ktorá pomáha nepočujúcim a sluchovo postihnutým ľuďom. „Žijem so zriedkavým ochorením,  a preto vidím to, čo zdravý človek možno bežne nevníma. Mojim cieľom je aj vďaka tomuto daru prinášať ľuďom pridanú hodnotu v zdravotnej starostlivosti,“ hovorí Roi Shternin.

Aplikácie, ktoré zjednodušujú život pacientov, majú v mnohých krajinách etablované miesto v systéme zdravotnej starostlivosti. Príkladom toho je aj Nemecko, ktoré ako prvé zaviedlo pre lekárov možnosť predpisovať špecializované mobilné aplikácie, navyše plne hradené zdravotnými poisťovňami. Cieľom je, aby lekár nepredpisoval iba lieky, ale aj možnosť prevencie.

Genetika proti rakovine

Nové technológie, ktoré sú čoraz dostupnejšie, zasiahli aj oblasť analýzy DNA. Umožňujú koncept personalizovanej (genomickej) medicíny na základe komplexného obrazu našich génov. V praxi to znamená, že vedci už dokáže pomerne rýchlo a relatívne lacno prečítať takmer celý genóm – celú DNA človeka. „Tento koncept má obrovský potenciál v prevencii závažných ochorení zisťovaním genetických rizikových faktorov a individuálnou úpravou klinického manažmentu, či novými možnosťami monitoringu v reálnom čase,“ hovorí RNDr. Tomáš Szemes, PhD., molekulárny genetik.

Na Slovensku sú onkologické ochorenia 2. najčastejšou príčinou úmrtí. Mimoriadne vysoký je výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka. Rizikovým faktorom nie je iba strava, či konzumácia alkoholu. Podľa vedcov viaceré indície naznačujú, že v mnohých prípadoch sa vyskytujú genetické predispozície. Znamená to, že ide o dedičné nádory, preto je práve genetická analýza jednou z možností prevencie, ktorej výhodou je najmä jej neinvazívny charakter.

Digitalizácia na Slovensku

Najznámejším príkladom úspešnej digitalizácie zdravotníckeho systému je Estónsko, kde s rovnakými prostriedkami, ako má na 1 obyvateľa Slovenská republika, dokázala krajina úspešne a efektívne digitalizovať verejnú správu vrátane zdravotníctva, ako aj genetický profil väčšiny obyvateľstva.

Z nedávno zverejnenej Správy Európskej komisie o stave Slovenska vyplýva, že spomedzi ostatných krajín EÚ zaostávame v  kľúčových oblastiach pre zlepšenie vzdelávania, vedy, výskumu a inovácií, čo zasahuje aj sektor zdravotníctva. Jeho úroveň a kvalitu by mohlo pomôcť zlepšiť investovanie do podpory inovácií a projektov, ktoré významnou mierou prispejú k jeho digitalizácii.

Zdravotníctvo oproti ostatným sektorom je v oveľa zložitejšej situácii – inovácie často riešia zložité témy, ktorým sa ani z ďaleka nevenuje dostatočná pozornosť. Výskum a vývoj riešení si vyžaduje čas, preto start-upy a malé firmy bojujú nielen s nedostatkom finančného kapitálu. Svoje nápady realizujú často v nevyhovujúcich podmienkach s nedostatočným vybavením. Preto je pre nich nevyhnutné hľadať podporu z externých zdrojov. Úlohu štátu, akademického sektora či veľkých korporácií dnes často preberajú súkromní investori.

Slovensko má v oblasti výskumu a inovácií v zdravotníctve silný potenciál, výsledky a odborníkov so skúsenosťami zo zahraničia. Kombinácia tohto potenciálu so smart kapitálom od investorov môže posunúť našu krajinu v medzinárodnom vnímaní – skvelým príkladom je úspech Pavla Čekana a firmy MultiplexDX, ktorému sa podarilo získať miliónovú investíciu, ale aj mnohých ďalších ako napríklad Glycanostics, DNA ERA, S-Case, ktorým sa podarilo s minimálnymi zdrojmi vyvinúť prvé verzie svojich produktov a dosiahnuť ich prvotnú validáciu,“ hovorí Michal Nešpor z Crowdberry.

Konferencia Future of Health necháva vyniknúť start-upom pred medzinárodným publikom, čím zvyšuje šancu na ich úspech. Vďaka prezentácii počas 1. ročníka FOH 2019 získal jeden zo slovenských start-upov významnú investíciu zo zahraničia.

Future of Health 2020   

Samit Future of Health 2020 je jedinečné podujatie, na ktorom sa stretávajú tí najlepší aktéri ekosystému zdravia a zdravotnej starostlivosti z celého sveta, s cieľom riešiť aktuálne výzvy a príležitosti zdravotných systémov.

Podujatie podporuje spoluprácu naprieč poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, farmaceutickými a biotechnologickými spoločnosťami, technologickými spoločnosťami, investormi, politikmi, akademikmi, výskumnými a inovačnými centrami. „Našim zámerom bolo vytvoriť platformu, ktorá by umožňovala zdieľanie expertízy tých najlepších svetových odborníkov, ako aj biznis spoluprácu veľkých firiem so start-upmi, prinášala špičkové inovácie a vyvolávala zodpovedné diskusie. Cítili sme, že takáto platforma by mohla mať pre Slovensko veľký význam,“ hovorí Stanislava Tašká, zakladateľka spoločnosti Why Summits, ktorá je organizátorom konferencie. „Zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Ako podnikateľ viem, ako spájať dôležitých ľudí, ktorí môžu niečo zmeniť. Nemôžem objaviť nový liek, či vyvinúť novú technológiu, ani financovať prevratný výskum. To, čo môžem urobiť, je umožniť stret a spoluprácu tých, čo to dokážu, v prospech celej spoločnosti,“ hovorí druhý z dvojice zakladateľov, Miroslav Horňák.

Prvý ročník podujatia sa konal v Bratislave v roku 2019 a stretlo sa na ňom viac ako 250 odborníkov z radov farmaceutických spoločností, biotechnológií, medicínskych technológií, zdravotníckych zariadení, či technologických start-upov a investorov zo 40 krajín sveta, vďaka čomu sa rozbehlo viacero úspešných spoluprác. Viac informácií: https://whysummits.com/

Samit sa okamžite po 1. ročníku zaradil medzi top 12 celosvetových konferencií zameraných na zdravotníctvo podľa healthcaretransformers.com.

Značky: