Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dostupné MSP nástroje umožňujú významne znížiť prácnosť a bezpečnostné riziká

Spoločnosť ZEBRA SYSTEMS, distribútor riešení N-able na českom a slovenskom trhu, uviedla, že iba 38 % lokálnych IT poskytovateľov využíva u svojich zákazníkov automatizovaný patch management – čo je výrazne menej než inde vo svete.  Táto skutočnosť predstavuje pre českých a slovenských IT správcov výzvu a zároveň významnú príležitosť na zníženie prácnosti záplatovania a k zvýšeniu úrovne zabezpečenia zákazníckych IT infraštruktúr pomocou dostupných moderných MSP nástrojov.

Aké sú kľúčové aktuálne výzvy v oblasti záplatovania:

  • Podľa lokálneho prieskumu ZEBRA SYSTEMS zatiaľ iba 38 % českých a slovenských IT poskytovateľov automatizovalo činnosti patch managementu, zatiaľ čo v globálnej štúdii spoločnosti N-able toto uviedlo 68 % respondentov.
  • Podľa inej globálnej štúdie spoločnosti Acronis automatizovalo patch management dokonca 70 % IT poskytovateľov, avšak tí nevyužívajú ich plnú funkčnosť – napríklad len málo z nich dodržiava maximálne odporúčaných 72 hodín od vydania po inštaláciu záplaty.
  • 46 % lokálnych IT správcov necháva aktualizácie na užívateľoch.
  • Útoky na neaktualizované systémy patrili medzi tri najčastejšie incidenty, ktoré v poslednom roku riešili českí a slovenskí IT poskytovatelia (ZEBRA SYSTEMS).

„Jednou z prekážok rozšírenia automatizovaného patch managementu je nedostatočné povedomie o možnostiach moderných MSP nástrojov,“ povedal Ondřej Šabata, Sales Engineer pre riešenia N-able v spoločnosti ZEBRA SYSTEMS. „Nedávno napríklad Microsoft ohlásil, že v druhej polovici roka vydá nástroj Windows Autopatch, ktorý umožní automatizované záplatovanie Windows a Office. Pritom podobné nástroje sú už dávno k dispozícii. Na rozdiel od riešení Microsoftu nemajú požiadavky na konkrétnu edíciu Windows a často prinášajú aj ďalšie výhody. Napríklad patch management v rámci N-able N-central a RMM dokáže záplatovať aj ostatné OS a softvéry tretích strán.“

Patch managment integrovaný v N-able N-central dovoľuje IT poskytovateľom získať prehľad o sieti zákazníka a spravovať záplaty z jediného centrálneho panelu. Modul stráži softvér od Microsoftu a ďalších softvérových výrobcov a automaticky inštaluje záplaty podľa dôležitosti a nastavenia buď okamžite alebo počas stanovených časových intervalov. Riešenie tiež automaticky generuje reporty, ktoré poskytujú prehľad o vykonaných aktivitách a podklady pre prípadný audit či analýzu bezpečnostného incidentu.

Viac o automatizovanom patch managemente od N-able nájdete na tomto odkaze.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.