Železničná spoločnosť Slovensko nám ukázala unikátnu výstavu s pojazdnou kaviarňou. Môžu si ju vyskúšať aj cestujúci.

Kaviarenský vozeň zvnútraZdroj: TOUCHIT.sk
Kaviarenský vozeň zvnútra

Boli sme na bratislavskej hlavnej stanici na nástupišti číslo 6 a členovia predstavenstva ZSSK nám predstavila spoločenský vozeň s novým dizajnovým polepom. Vo svojom vnútri sú umiestnené umelecké diela slovenského výtvarníka Luku Braseho. Aj tento bol priamo na tlačovej konferencii.

Ako cestujúci sa v tomto vozni môžete osviežiť, spoločenský vozeň bude totiž plniť aj funkciu pojazdnej kaviarne s občerstvením. O občerstvenie sa postará firma WAGON SLOVAKIA KOŠICE (WGS).

Ako nám povedal Luka na tlačovej konferencii, cestuje vlakmi pravidelne dlhé roky a to ho viedlo k osloveniu ZSSK na bezodplatnú spoluprácu. V reštauračných vozňoch vznikli niektoré z jeho programových diel. Svoje vlakové zážitky chce práve touto formou sprostredkovať cestujúcim ZSSK.

Ukážka obrazovZdroj: TOUCHIT.sk
Ukážka obrazov

Luka pritom nevlastní vodičský preukaz a k tomu ním povedal: „Nemám čas strácať čas…“ Časté cesty vo vlakoch využíva na tvorbu na 100 %. Častokrát ho spätná väzba priamo od ľudí vo vlaku priviedla k skvelým nápadom.

Luka Brase priamo pri tvorbe obrazu vo vozniZdroj: TOUCHIT.sk
Luka Brase priamo pri tvorbe obrazu vo vozni

Výstava pozostáva z 10 obrazov vo formáte 50 x 50 cm umiestnených v spoločenskom vozni. Zaujímavosťou je 3D rozšírená realita prostredníctvom aplikácie Illustory. Môžete si ju stiahnuť priamo pri vozni prostredníctvom QR kódu. Ten je vo vnútri vozňa a aj na jeho vonkajšej strane.

Aplikácia IlluStory

Táto aplikácia oživuje umelecké diela v rozšírenej realite a ukazuje ich skryté príbehy. Videli sme tak napr. jazdiaci vlak, alebo zábery na prírodu. Svoj telefón alebo tablet môžete takto prepojiť do umenia.

Načítanie QR kódu na inštaláciu aplikácie pre rozšírenú realituZdroj: TOUCHIT.sk
Načítanie QR kódu na inštaláciu aplikácie pre rozšírenú realitu

Dizajnový polep, ktorý pokrýva celý povrch spoločenského vozňa, je taktiež z dielne slovenského výtvarníka. Luka Brase ho navrhol spolu s grafickým dizajnérom, pričom stvárňuje aj motívy na tému 175. výročia príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska. Svojou veľkosťou sa radí medzi najväčšie umelecké diela na Slovensku.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Zobrazenie obrazu v rozšírenej realite

Túto pojazdnú kaviareň s umeleckými dielami môžete využiť vo vlakoch Ex 602 TATRAN (Košice 7:07 – Bratislava hl. st. 12:33) a Ex 609 TATRAN (Bratislava hl. st. 13:27 – Košice 18:53), ktoré budú jazdiť medzi Bratislavou a Košicami 13 dní, teda od 4. 9. do 17. 9. 2023. V niektorých dňoch sa cesty zúčastní aj samotný výtvarník Luka Brase. Tieto dni za dozviete na facebookovej a instragramovej sieti ZSSK.

Viac informácii o výtvarníkovi Lukovi Brasem a umeleckých dielach si môžete pozrieť aj na jeho webe à https://lukabrase.nl/.

Výbava kaviarenského vozňaZdroj: TOUCHIT.sk
Výbava kaviarenského vozňa

Spoločenský vozeň bude na TATRANOCH plniť funkciu bistro vozňa, pričom sa v ňom budú ponúkať teplé nápoje ako napríklad káva a čaj, balené nealkoholické (voda, sladené nápoje, džúsy) aj alkoholické nápoje (pivo, víno), rozlievaný alkohol a čapované pivo. Čo sa týka jedla, k dispozícii sú bagety a sendviče, v sladkých a slaných pochutinách sú to tyčinky, chipsy, horalky atď.

Ďalšie pripravované zaujímavé akcie v tomto spoločenskom vozni:

  • 18. 9. 2023 – 21. 9. 2023 Liga proti rakovine
  • 22. 9. 2023 – 24. 9. 2023 Európsky týždeň mobility
  • 25. 9. 2023 – 27. 9. 2023 Biela pastelka

Zdroje: vlastné, ZSSK

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.