ZEON Smart Domov je ďalším prírastkom do portfólia inteligentných domácností.

ZEON je produkt spoločnosti ZSE, ktorú väčšina z vás pozná ako poskytovateľa energetických služieb. Riešenie inteligentnej domácnosti však môžete využívať aj v prípade, že nie ste zákazníkom ZSE. A podobne ako Telekom, aj ZSE ponúka svoj Smart Domov vo forme základného balíčka a dodatočných zariadení, ktoré si môžete v prípade záujmu dokúpiť, pričom za službu zaplatíte vo forme jednorazovej úhrady alebo prostredníctvom 24 mesačných splátok.

Bohatý základný balíček

Základný balík ZEON Smart Domov Start obsahuje 6 zariadení a senzorov: riadiacu jednotku, pohybový senzor, dverový senzor, dymový senzor, inteligentnú zásuvku a inteligentné tlačidlo. Ide o produkty spoločnosti Revogi, ktoré ZSE predáva pod vlastnou značkou a s vlastnou aplikáciou v slovenčine. Zmeny v porovnaní s pôvodnými zariadeniami a oficiálnou Revogi aplikáciou sú prakticky iba kozmetické. Treba uznať, že základná ponuka je bohatá, a to najmä v priamom porovnaní s Magentou SmartHome.

Telekom vám v základnom balíku dá riadiacu jednotku, dverový a pohybový senzor. Ostatné zariadenia si treba v prípade záujmu dokúpiť. Na druhej strane, Magenta SmartHome má silné stránky niekde inde, porovnaniu sa venujeme v samostatnej časti článku.

Základná výbava služby ZEON Smart Domov je výborná a predpokladáme, že väčšine bežných používateľov bude stačiť. Záleží od toho, čo presne od inteligentnej domácnosti očakávate. Ak je to lepšie zabezpečenie, prehľad o spotrebe energie a základná automatizácia, ZEON tieto funkcie bohato spĺňa. Ak si však chcete inteligentnú domácnosť prepojiť aj s interiérovou kamerou alebo inteligentnými svetlami, ZEON vám v tomto smere nemusí celkom stačiť.

Minimálne teraz, pretože aplikácia naznačuje, že riešenie by mohlo umožniť pridanie inteligentných žiaroviek. ZSE nás už informovalo o pripravovanom rozšírení. Inštalácia zariadení je jednoduchá a mal by ju zvládnuť prakticky ktokoľvek. Riadiacu jednotku stačí pripojiť do elektrickej siete a následne do lokálnej siete – avšak iba bezdrôtovo pomocou Wi-Fi. Jednotlivé senzory sa spárujú stlačením tlačidla Reštart, budete potrebovať tenkú spinku. Procesom podrobne prevedie aplikácia. Inteligentnú zásuvku je potrebné pripojiť rovnako ako riadiacu jednotku. Teda do elektrickej siete aj do Wi-Fi siete.

ZÁKLADNÝ BALÍK JE BOHATÝ, OBSAHUJE CELKOVO 6 PRAKTICKÝCH ZARIADENÍ A SENZOROV. POMER CENA/VÝKON JE VÝHODOU TEJTO SLUŽBY

Riadiaca jednotka poteší funkcionalitou

Riadiaca jednotka tejto služby sa nám páči, pretože je viacúčelová. Má v sebe zabudované senzory teploty, vlhkosti, svetla, hluku a tlaku, reproduktor, svetelnú signalizáciu a v priamo v základnom balení nájdete aj pohybový, dverový a dymový senzor, ktorý jednoducho spárujete s riadiacou jednotkou. Hneď po rozbalení a nastavení jednotlivých zariadení tak získate množstvo informácií o vašej domácnosti.

Treba si však dobre zvážiť, kam umiestnite riadiacu jednotku, pretože to môže ovplyvniť namerané hodnoty a čiastočne aj jej ďalšiu funkcionalitu. Popravde, namerané hodnoty sme považovali za približný informačný údaj a napr. nameraný hluk v miestnosti bol veľmi závislý od umiestnenia riadiacej jednotky. Na druhej strane, údaj o svetle bol praktický a dal sa ďalej využiť.

Ako bolo spomenuté, výhodou riadiacej jednotky je zabudovaný reproduktor a osvetlenie, ktoré sa môže automaticky aktivovať, keď pohybový senzor večer a v noci zaznamená pohyb. Táto funkcia je voliteľná a rovnako aj varovný režim, ktorý nepovolanú osobu vystraší blikajúcim svetlom a zvukovým tónom a vám pošle notifikáciu do telefónu. Zabudované svetlo je možné na diaľku zapnúť kedykoľvek.

Reproduktor využijete aj pre účely inteligentného zvončeka. Ten je súčasťou základného balenia a môžete si ho prilepiť na dvere alebo vedľa nich. Keď niekto zazvoní, ozve sa zvuk zvončeka priamo z riadiacej jednotky. To je praktické. Zariadenie využíva reproduktor aj na signalizáciu párovania nových senzorov, avšak je škoda, že zvukové hlásenia nie sú v slovenčine.

Senzory robia presne to, čo očakávate

Funkcionalita senzorov neprekvapí. Dverový senzor môžete nalepiť na dvere alebo na okno. Skladá sa z dvoch častí, pričom pri ich lepení alebo pripevňovaní treba dať pozor na to, aby boli správne umiestnené. Teda aby v uzavretom stave nehlásili, že sú dvere otvorené, keď nie sú. V prípade pohybového senzora takýto problém nehrozí, ten treba iba strategicky umiestniť. Sníma pohyb do vzdialenosti 5 metrov pod uhlom 120°. My sme ho používali v chodbe. Dymový senzor je potrebné pripevniť na strop.

ZSE udáva, že maximálny počet pripojených senzorov k riadiacej jednotke je 32. Ich výdrž sa odhaduje na cca 2 až 5 rokov v závislosti od používania. Využívajú bežne dostupné batérie (CR2032, 2 x AA, 6LR61 9V) a ich výmena je jednoduchá. Senzory je však potrebné počas výmeny demontovať alebo odlepiť. Základná funkcionalita senzorov postačuje na to, aby ste si zabezpečili dom alebo byt a mali prehľad o tom, čo sa v ňom deje počas vašej neprítomnosti.

Môžete si napr. nastaviť, aby vás aplikácia varovala, keď zaznamená pohyb a dverový senzor upozorní na otvorené dvere. Je škoda, že ZSE nemá v ponuke aj interiérovú kameru, pomocou ktorej by ste (nielen) v takomto prípade mohli situáciu u vás doma skontrolovať aj vizuálne. Podľa informácií od ZSE sa bude dať kúpiť takáto kamera v horizonte 2 až 3 mesiacov.

DVEROVÝ SENZOR JE MOŽNÉ UMIESTNIŤ NA DVERE ALEBO OKNO. CEZ APLIKÁCIU SI SKONTROLUJETE AKTUÁLNY STAV

Aplikácia s priestorom na zlepšenie

Funkcionalita senzorov bola počas testovania bezproblémová. Nemali sme problém s tým, že by senzor nerozpoznal pohyb alebo otvorenie dverí. Všetko fungovalo korektne a zobrazovalo sa aj v mobilnej aplikácii, ktorá je dostupná pre platformy Android a iOS. Aplikácia sa nazýva ZEON Smart Domov a hoci základnú funkcionalitu plní dobre, našli sme pár vecí, ktoré by sa dali vylepšiť.

Úvodná obrazovka je prehľadná a zobrazuje základné informácie o teplote, vlhkosti, tlaku a spotrebe inteligentnej zásuvky či predlžovačky. Priamo zo základnej obrazovky si môžete vytvoriť tzv. scénu, teda nejaké pravidlo. Je však škoda, že sa nedajú kombinovať podmienky pre vykonanie určitej akcie. Inak povedané, môžete si napr. nastaviť hraničnú teplotu a prípadne čas / deň – za splnenia týchto podmienok sa vykoná určená akcia. Nedajú sa však kombinovať viaceré podmienky a ZEON tak neumožňuje nastavenie toho, aby sa akcia splnila, ak je teplota nižšia ako určená hodnota, je zaznamenaný pohyb a zároveň sú otvorené dvere.

Takéto pokročilé scény zatiaľ ZEON nepodporuje. Taktiež, akcie sú aktuálne skôr jednoduché. Môžete si nastaviť, aby vám aplikácia poslala notifikáciu alebo aby sa niečo vykonalo s predlžovačkou či zásuvkou. Takýmto spôsobom môžete napr. automatizovať používanie lampy, ktorá je pripojená do inteligentnej zásuvky. Tie najdôležitejšie scény sú, našťastie, priamo zabudované v aplikácii a môžete si teda nastaviť varovný režim, ktorý podporuje súbežné splnenie podmienok z dverového aj pohybového senzora, resp. nočný režim, ktorý rozsvieti svetlo, ak sa zaznamená pohyb a zároveň je podľa senzora svetla v dome tma.

Každopádne, v tomto smere je ešte čo zlepšovať a aj pri nočnom režime by sme ocenili možnosť bohatšieho nastavenia. Radi by sme si napr. nastavili čas, kedy má byť aktívny. V ponuke aplikácie nám chýbala sekcia správy, kde by sa zobrazovala história notifikácií, ktoré aplikácia poslala používateľovi. História stavov senzorov je dostupná, aj keď v niektorých prípadoch vo veľmi jednoduchej podobe. Dizajn aplikácie je vo všeobecnosti pekný, avšak iOS verzia by potrebovala vylepšiť, a to sa týka aj niektorých obrazoviek, ako je napr. história pohybového senzora. Cez aplikáciu si však môžete pozrieť aj históriu teploty, hluku, atď., a to podľa dní, hodín a mesiacov. Túto vlastnosť chválime.

MOBILNÁ APLIKÁCIA OBSAHUJE UŽITOČNÉ INFORMÁCIE A FUNGUJE AJ AKO DIAĽKOVÝ OVLÁDAČ

V ponuke služby aj inteligentná predlžovačka

V základnom balíku ZEON Smart Domov dostanete takmer všetko, čo má ZSE aktuálne v ponuke. Jediným ďalším zariadením je inteligentná predlžovačka. Samozrejme si môžete dokúpiť aj viacero senzorov alebo inteligentné zásuvky, ak by vám jeden kus nestačil. Predlžovačku sme si počas testovania obľúbili, pretože ponúka v jadre rovnakú funkcionalitu ako inteligentná zásuvka, avšak obsahuje až 6 zásuviek.

Priamo cez aplikáciu môžete kontrolovať spotrebu predlžovačky aj každej zo zásuviek, a to v reálnom čase alebo si pozriete históriu, pričom si môžete nastaviť aj zobrazovanie spotreby v eurách. Taktiež je možné na diaľku zapínať / vypínať jednotlivé zásuvky aj celú predlžovačku alebo si nastaviť časovač či plán, kedy majú byť zásuvky aktívne. Môžete si napr. nastaviť, aby sa vždy v noci vybrané zásuvky vypli.

Na jednoduchšiu identifikáciu si ich môžete pomenovať. Na boku predlžovačky sa nachádza aj 5 V/2.1 A USB port pre nabíjanie mobilných zariadení. Predlžovačka má dvojitú prepäťovú ochranu a funkciu nadradenej zásuvky.

VÝHODA INTELIGENTNEJ PREDLŽOVAČKY SPOČÍVA V DIAĽKOVOM ZAPÍNANÍ / VYPÍNANÍ, ALE AJ V NASTAVENÍ ČASOVAČA ČI HARMONOGRAMU

Zapožičal: ZSE, zeon.sk

Verdikt

ZEON Smart Domov je dobré a funkčné riešenie. Jeho hlavnou výhodou nielen v porovnaní s konkurenciou je cena. Za 9,90 eura mesačne počas 24 mesiacov toho dostanete naozaj dosť. Väčšine používateľov bude základný balík stačiť, pretože im poskytne dostatočné zabezpečenie domácnosti aj pár extra funkcií ako je zvonček, inteligentná zásuvka alebo režim nočného svetla, ktorý sme si obľúbili. Škoda, že sa nedá prispôsobiť napr. časové rozpätie, kedy má byť aktívny.

Nedostatkom je obmedzená pokročilá funkcionalita. ZEON Smart Domov taktiež neponúka také bohaté a komplexné možnosti ako Magenta SmartHome. Niektorým používateľom bude celom postačovať základná funkcionalita a viac im bude vyhovovať práve dobrý pomer cena/výkon. ZEON Smart Domov je plne pod kontrolou ZSE a tá plánuje pre túto platformu ďalší rozvoj. Vieme o tom, že už teraz pripravujú rozšírenie o záplavový senzor, dodatočné snímače teploty a vlhkosti a tiež hudobnú žiarovku, ktorá bude meniť farbu podľa hudby.

Mobilná aplikácia ZEON Smart Domov

Inteligentnú domácnosť od ZSE môžete kontrolovať a ovládať pomocou mobilnej aplikácie. Tá ponúka základné funkcie aj mierne pokročilé možnosti automatizácie. Snímky z obrazovky sú z aplikácie pre platformu Android, ktorá má lepšie prispôsobený dizajn ako iOS verzia.

ÚVODNÁ OBRAZOVKA OBSAHUJE INFORMÁCIE O SPÁROVANÝCH ZARIADENIACH

MOŽNOSTI SCENÁROV SÚ VEĽMI ZÁKLADNÉ. ŠKODA, ŽE NIE JE MOŽNÉ ZADEFINOVAŤ VIAC PODMIENOK V RÁMCI JEDNÉHO SCENÁRA

ZOBRAZENIE HISTÓRIE SPOTREBY, TEPLOTY, VLHKOSTI, HLUKU A SVETLA SA NÁM PÁČI

DETAILNÁ OBRAZOVKA PRE RIADIACU JEDNOTKU OBSAHUJE INFORMÁCIE O DOMÁCNOSTI A PRIPOJENÝCH SENZOROCH

DETAILNÁ OBRAZOVKA PRE INTELIGENTNÚ PREDLŽOVAČKU FUNGUJE AKO DIAĽKOVÉ OVLÁDANIE. TAKISTO INFORMUJE O SPOTREBE

ZABUDOVANÉ REŽIMY VAROVANIA A NOČNÉHO SVETLA SÚ PRAKTICKÉ. ČIASTOČNE SI ICH MÔŽETE PRISPÔSOBIŤ

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Stručné porovnanie ZEON Smart Domov vs. Magenta SmartHome uverejníme neskôr.

Recenzia Magenta SmartHome: Aká je inteligentná domácnosť od Telekomu v praxi?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit