Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Minulý rok založili investičný fond rizikového kapitálu Zero One Hundred a sumou 60 miliónov eur chcú podporiť najsľubnejšie startupy v regióne takzvanej Emerging Europe.

Nový fond je vyústením pôvodných podnikateľských aktivít súvisiacich predovšetkým s podporou slovenského a cyperského inovačného ekosystému. Prvé spoločnosti začali vznikať v roku 2016, v súčasnosti sú združené v holdingu 0100 Ventures a vlani zažili najúspešnejší rok vo svojej histórii. Celkový obrat spoločností presiahol tri milióny eur. Do holdingu patria aj dva coworkingové priestory v Bratislave, nádejný slovenský startup Vestberry, investičný fond Zero Gravity Capital, investičná konferencia Zero One Hundred Conferences či cyperská technologická konferencia Reflect Festival, ako aj množstvo neziskových projektov.

„V minulom roku sme dosiahli najlepšie výsledky v našej histórii napriek náznakom zhoršujúcej sa ekonomickej situácie. Celkovo sme dosiahli obrat 3 milióny eur a na našich postpandemických konferenciách Reflect Festival a Zero One Hundred Conferences sa zúčastnil rekordný počet účastníkov z celého sveta. Potešil nás aj obrovský záujem o Campus Cowork, v ktorom sa uskutočnilo 40 prednášok, workshopov a hackathonov a priestor hostí ďalších nájomníkov. Hlavnou udalosťou pre nás bolo spustenie nového fondu Zero One Hundred. Prostredníctvom neho chceme pomôcť sľubným projektom v rozvíjajúcej sa Európe rozbehnúť ich podnikanie a využiť potenciál, ktorý tento región ponúka,“ hovorí Dušan Duffek, Managing Partner Zero One Hundred.

V minulom roku došlo aj k rebrandingu a zjednoteniu označenia fondu a pôvodného holdingu zakladateľmi a partnermi fondu. Okrem spoločnej vízie a hodnôt postavených na podpore rozvoja inovatívnych spoločností majú aj spoločný názov – Zero One Hundred.

Rekordný záujem o konferencie

Minulý rok bol úspešný pre konferenčný biznis pod hlavičkou Zero One Hundred. Na každoročnom festivale Reflect, ktorého sa zúčastňujú poprední podnikatelia, investori a startupy na Cypre, sa zaregistrovalo 5 100 účastníkov a vystúpilo 135 rečníkov. Medzi nimi boli okrem iných významných mien zo sveta startupov a rizikového kapitálu aj Niklas Jansen zo spoločnosti Blinkist a Tony Jamous, zakladateľ známej globálnej employment platformy Oyster.

„Na konferencii na Cypre sa zúčastnili tisícky ľudí z 55 rôznych krajín, ako aj startupy zo Slovenska a Česka. Networking je dôležitou súčasťou našej práce a aj takto sa snažíme prepojiť náš región s celým svetom a najmä s regiónom strednej a východnej Európy a Blízkeho východu. Cyprus je na to ideálnym miestom. Na tento rok plánujeme Reflect opäť rozšíriť a očakávame, že v druhej polovici septembra sa v Limassolestretne viac ako osemtisíc ľudí, hovorí Michal Csonga, ďalší partner Zero One Hundred.

Investorské konferencie Zero One Hundred Conferences (predtým 0100 Conferences) sa opäť konali v siedmich európskych krajinách. V minulom roku sa na týchto odborných konferenciách zúčastnilo viac ako 1 500 investorov vrátane zástupcov najvýznamnejších svetových fondov, ako sú BlackRock, KKR a Blackstone.

Campus ako významný hub a popularita hackathonov

Podobne úspešné sú aj zdieľané kancelárie Campus Cowork v prevádzke Zero One Hundred, ktoré združujú startupy, freelancerov a zahraničné spoločnosti na dvoch miestach v Bratislave. Minulý rok sa v Campuse uskutočnilo 40 podujatí, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 1 000 ľudí. Mimoriadne obľúbené boli hackathony pod názvom Hacknime.to, organizuje Campus v spolupráci s MIRRI (Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR).

„Pre budovanie ekosystému, ktorý by umožnil startupom v našom regióne lepší rozvoj, sú dôležité nielen zahraničné väzby, ale aj domáce zdieľanie know-how. Preto považujeme za veľmi prínosné aj hackathony, ktoré môžu prispieť aj k riešeniu spoločenských problémov. Zároveň sme veľmi radi, že sa nám v minulom roku podarilo okrem vlastných podujatí naštartovať aj spoluprácu s MIRRI. Sme presvedčení, že tieto podujatia môžu pomôcť modernizovať Slovensko,v Lemesuimassole dodáva Duffek.

13 investícií v najdynamickejšom roku vo svete VC

Investičný fond Zero Gravity Capital (založený v roku 2019) sa v minulom roku priblížil ku koncu svojho investičného obdobia. S dôrazom na analytický prístup uskutočnil celkovo trinásť investícií do perspektívnych, predovšetkým slovenských startupov. Medzi nimi sú napríklad populárna aplikácia na čítanie rozprávok pre deti Readmio alebo startup Wewell, ktorý odhaľuje zdravotne nevyhovujúcu kozmetiku a mnohé ďalšie.

„Na jednej strane máme za sebou jeden z najdynamickejších rokov v oblasti VC vôbec, keď valuácie startupov klesli v priebehu niekoľkých mesiacov o viac ako 80 %, na druhej strane si mnohí zakladatelia uvedomili, že ak chcú prežiť, musia prehodnotiť náklady a spôsob, akým plánovali rásť, urobiť si finančný plán a čo najviac si predĺžiť runway, hovorí Michal Csonga. Na rok 2023 investori predpovedajú, že budú nastavené reálnejšie valuácie mladých technologických spoločností. Pripúšťajú však, že mnohé spoločnosti môžu skrachovať, pretože sa nedokážu prispôsobiť novému normálu.

Osveta skrz podcast a web pre mladých

V Zero One Hundred sa venujú tiež podnikateľskej osvete. Ich podcastová séria Mentalita zakladateľa odvysielala 18 epizód a vypočulo si ju viac ako 64 000 ľudí. Ďalšia aktivita,  web Zero2Hero, motivuje mladých ľudí k podnikaniu a predstavuje výhody startupového sveta. Tento online magazín v súčasnosti čítajú nižšie tisícky ľudí mesačne.

Viac o Zero One Hundred

Značky: