Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do piatku 3.mája môžu záujemcovia o hlasovací preukaz vo voľbách do Európskeho parlamentu požiadať o jeho vydanie elektronicky. V priebehu pár minút sa tak opäť dá vybaviť cez webovú aplikáciu na novom portáli Návody.Digital.

Vytvorenie žiadosti na webovej aplikácii prebieha v niekoľkých jednoduchých krokoch a trvá len pár minút. Žiadateľ, ktorý bude v eurovoľbách voliť mimo svojho trvalého bydliska na území Slovenska, vyplní svoje údaje, určí si spôsob doručenia preukazu a webová aplikácia vygeneruje vyplnenú žiadosť, ktorú stačí len odoslať na mailovú adresu obce.

Žiadatelia pritom nepotrebujú ani občiansky preukaz s čipom, žiadosť stačí poslať bežným emailom.

“Aplikáciu, ktorá zjednoduší prístup k hlasovacím preukazom, pripravujú šikovní ľudia z našej komunity pravidelne pred každými voľbami. Samotný proces požiadania o hlasovací preukaz pritom nie je vôbec zložitý, no v štátnych zdrojoch je popísaný formálnou a úradníckou rečou a občana tak skôr odradí. Verím, že náš spôsob, ktorý je moderný a jednoduchý, využije čo najviac ľudí, ktorí budú v eurovoľbách voliť mimo svoje trvalé bydlisko,” hovorí Ján Suchal zo Slovensko.Digital.

Novinkou, ktorú Slovensko.Digital prostredníctvom svojej aplikácie prináša je aj možnosť dostávať notifikácie priamo na mail. Stačí požiadať o hlasovací preukaz a užívateľ si môže určiť, že do svojho mailu chce dostávať notifikácie, vďaka ktorým nezmešká žiaden dôležitý termín.

Žiadosť zaslaná elektronicky však musí byť doručená najneskôr 3. mája.

Značky: