Verejná registrácia domén pravdepodobne spôsobí viac problémov ako úžitku.

Google začal verejne poskytovať domény ako napríklad mov alebo zip. Medzi nimi sú aj ďalšie, No tieto dve patria medzi kritické, keďže rovnaké koncovky používajú aj prípony súborov. V prvom prípade ide o video súbor, v tom druhom ide zase o komprimované súbory. V čom je teda problém?

Keď si pozriete internetové odkazy, uvidíte, že súbory majú známu koncovku. Ak sa rozhodnete stiahnuť si nejaký súbor, môže to byť napríklad iso alebo exe, uvidíte tieto tri písmena na konci hypertextového odkazu. Ak ale bude názov domény windowsupdate.zip, nebudete na prvý pohľad vedieť, či daný odkaz vedie na konkrétny súbor alebo ide o internetovú stránku.

Domény tohto typu boli schválené už v roku 2014, ale Google ich pridal k verejnému predaju až v máji 2023. V tejto chvíli si môžete kúpiť spomínanú doménu zip za 15 USD ročne. Niektoré z týchto domén boli registrované odborníkmi na bezpečnosť len preto, aby poukázali na ich rizikovosť. Treba uznať, že domény ako také by našli svoje využitie a to nielen pri výrobcoch archivačného softvéru alebo v prípade webových stránok zameraných na filmy.

V tejto chvíli je ale riziko značne vysoké, keďže technicky uvedomelejší používatelia dokážu rozpoznať podvod práve na základe toho, že podržia kurzor myši nad hypertextovým odkazom. To, čo v prvej chvíli vidia ako odkaz, nad ktorým majú kurzor myši, sa môže ukázať ako podvodnícka stránka. Práve to odhalia vďaka názvu domény. Ak ale názov domény bude zameniteľný s typom súboru, ktorý patrí medzi najrozšírenejšie po svete, spôsobí to zmätok a zvýšené riziko toho, že používatelia kliknú na nevhodný odkaz.

Zdroj: ghacks.net, Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.