Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Interiérový dizajn a metódy rozvrhnutia prvkov v jednotlivých miestnostiach sa riadia rôznymi pravidlami, ktoré v nemalej miere ovplyvňujú aj módne trendy. Napriek tomu, niektoré pravidlá a zásady majú opodstatnenie aj po desiatkach rokov. Patrí medzi ne aj tzv. kuchynský trojuholník, zlaté pravidlo, ktoré je základom pre navrhnutie praktickej kuchyne.

Kuchyňa je vo väčšine prípadov najvyužívanejšou a najdôležitejšou miestnosťou v domácnosti. Stretáva sa v nej celá rodina, slúži ráno, na obed ale aj večer. Kedykoľvek niečo potrebujete čo i len vytiahnuť z chladničky alebo rýchlo si pripraviť, potrebujete práve kuchyňu. Nie je pritom vôbec jedno ako je navrhnutá a zariadená. Ak je multifunkčná tak ako sú kuchyne Nolte, rozdiel rýchlo spoznáte.

Najlepšia kuchyňa? Vyhotovená na mieru!

Ak vás čaká zariaďovanie kuchyne, máte k dispozícii prakticky neobmedzené možnosti, a to ako z pohľadu materiálov, dizajnu až po funkčnosť a rozvrhnutie. Svoju ideálnu kuchyňu si navyše každý predstavuje trochu inak a preto je najlepšie, ak je vyhotovená na mieru. Je to podobné ako keď sa rozhodnete vybudovať internetový obchod, pretože vzhľadom na široké možnosti úprav je lepšie vybrať si eshop na mieru cena a nenechať sa obmedzovať šablónovitými riešeniami. Poďme ale naspäť ku kuchyniam. Nech už sú vaše predstavy akékoľvek, v záujme zachovania použiteľnosti by ste mali rešpektovať tzv. kuchynský trojuholník.

Nadčasová kuchyňa NolteZdroj: funkcnekuchyne.sk
Nadčasová kuchyňa Nolte

Kde sa vzal kuchynský trojuholník? 

Za metódou kuchynského trojuholníka prekvapivo nestojí žiaden slávny dizajnér, ale Henry Ford, ktorý je autorom myšlienky práce v trojuholníku. Tá si z prostredia priemyselnej výroby rýchlo našla cestu aj do bežných domácností a medzi návrhármi začala rýchlo naberať na popularite. Celá táto metóda vychádza z myšlienky, že v rámci kuchyne sa oplatí prepojiť tri základné pracovné body do tvaru trojuholníka, čo zabezpečí väčšiu prehľadnosť a ľahšiu použiteľnosť. Tieto tri základné body tvorí časť kuchyne určená na umývanie, časť na tepelnú úpravu jedál a do tretice, priestor na skladovanie potravín.

Kuchyne NolteZdroj: funkcnekuchyne.sk
Kuchyne Nolte

Spoznajte základné princípy tejto metódy a inšpirujte sa

Základným pravidlom kuchynského trojuholníka je dodržiavanie vzdialeností od jednotlivých bodov. Sporák, drez a chladnička by mali byť umiestnené vo vzájomnej vzdialenosti od 1,2 m až 2,75 m, čím sa medzi bodmi zabezpečí rýchly presun. Medzi trojuholníkmi by samozrejme nemali byť žiadne prekážky, ako stôl či stoličky. Tie, ktoré si vyberiete v nábytok Prostoria umiestnite tak, aby vám pri presunoch medzi bodmi nezavadzali.

Na záver pridajme aj praktický príklad. Táto metóda sa najviac hodí tvarovaných do písmena U, avšak využiť sa dá aj v prípade lineárnych kuchýň, ktoré charakterizuje menej priestoru. Kuchynský trojuholník v tomto prípade dodržíte, ak skrinky a spotrebiče umiestnite k jednej stene, pričom drez bude situovaný v strede. Takže, smelo do plánovania!

Značky: