Doplnené 15. marca 2018: Facebook vydal vyjadrenie, v ktorom potvrdzuje, že v Európe nebude zdieľať používateľské dáta medzi svojimi službami. Aspoň dočasne.

Mimo Európy bude aj naďalej zdieľať dáta z komunikačnej služby WhatsApp so svojou sociálnou sieťou. A podobné prakticky chce časom obnoviť aj v rámci Európskej únie. Najskôr však musí celý proces zlegalizovať, aby spĺňal štandardy nariadenia GDPR o ochrane osobných údajov.

Pôvodný článok 19. decembra 2017: Francúzi chcú službu pokutovať.

Francúzska organizácia CNIL, ktorá má na starosti ochranu osobných údajov, chce pokutovať službu WhatsApp. Dôvodom je zdieľanie dát s Facebookom, ktoré nie je v súlade s francúzskymi zákonmi. CNIL preto oznámil komunikačnej službe, že má mesiac na to, aby sa prispôsobila francúzskym zákonom. V opačnom prípade ju bude pokutovať. Organizácia tvrdí, že WhatsApp nemá právo zdieľať používateľské dáta s Facebookom.

WhatsApp je súčasťou Facebooku od roku 2014. Komunikačná služba pred rokom oznámila svoj plán zdieľať dáta o používateľoch s materskou spoločnosťou, čím si získala neželanú pozornosť európskych organizácií, ktoré sa špecializujú na ochranu osobných údajov. WhatsApp v októbri čelil kritike Európskej únie za to, že ani po roku nevykonal zmeny, ktorými by reagoval na pochybnosti EÚ.

Teraz sa pridáva aj francúzsky regulátor. Tomu vadí, že WhatsApp nemá dostatočne legálne podchytený súhlas používateľov na zdieľanie ich telefónnych čísiel s Facebookom pre účely zberu a analýzy obchodných dát. Jediným spôsobom, ako môžu používatelia zdieľaniu dát s Facebookom zamedziť, je odinštalovanie aplikácie. CNIL tiež tvrdí, že akceptuje prenos dát medzi službami pre potreby zabezpečenia aplikácie.

Európsky regulátor môže aktuálne pokutovať firmu malou sumou, EÚ však budúci rok plánuje zvýšiť výšku pokuty až na úroveň 4% celosvetového obratu spoločnosti.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

WhatsApp používa miliarda ľudí každý deň

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit