Zmena vlády prináša veľké zmeny aj v oblasti informatizácie Slovenska. Je jasné, že veľa projektov prejde zmenami a my sme sa na ITAPA pýtali nového ministra MIRRI, ktorý je zodpovedný aj za informatizáciu Slovenska, ako to bude s projektom Digitálny žiak.

Minister Richard Raši na ITAPAZdroj: TOUCHIT.sk
Minister Richard Raši na ITAPA

Ten sa stal celkom populárnym, vďaka nemu sa dali kúpiť notebooky a iné IT zariadenia s tým, že vám štát preplatil 350 eur. Ako nám povedal minister Richard Raši, niečo podobné bude pokračovať, ale štát musí mať istotu, že nakúpené zariadenia neskončia v bazáre. To sa podľa neho za bývalej vlády stávalo. Zároveň je pre nové vedenie ministerstva dôležité pokračovať v projekte odstraňovania bielych miest na mape internetu na Slovensku. Poskytovatelia telekomunikačných služieb sa k tomuto odstraňovaniu pred časom prihlásili, ale neskôr ho neplnili – rozširovanie bolo podľa ministra Rašiho skôr v tých miestach, ktoré boli pre operátorov výhodné, ale nie tam, kde žijú ľudia finančne menej zabezpečení.

Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňak na ITAPA 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák na ITAPA 2023

Čo teda bude nasledovať – vedenie MIRRI bude dôsledne trvať na pokrytí bielych miest na Slovensku internetom a tiež sa postará, aby aj menej majetní mali možnosť internet využívať. Štátny tajomník MIRRI, Michal Kaliňák to nazval tak, že voda, kanalizácia a internet musia byť v každej obci. A potom dáva projekt podobný tomu, čo poznáme ako Digitálny žiak význam. Rovnako musí byť zaistené, že noví majitelia IT zariadení, ich nepredajú.

Tak uvidíme, MIRRI pripravuje k informatizácii Slovenska veľkú tlačovku, ktorá sa uskutoční po prijatí programového vyhlásenia vlády. Tu sa dozvieme aj detaily.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.