Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technológie zmenili za posledné desaťročia takmer každý aspekt našich životov a to platí aj pre oblasť farmácie a spôsoby, ktorými nakladáme s liekmi. Od elektronických receptov až po aplikácie na správu liekov – existuje nespočetne veľa technológií, ktoré uľahčujú starostlivosť o pacientov a zefektívňujú prácu lekárov a lekárnikov.

Jednou z najdôležitejších noviniek sú online recepty. S možnosťou e-receptu si môžete objednať lieky priamo z pohodlia domova. Žiadne zbytočné návštevy ambulancií, telefonáty či nekonečné čakanie medzi ostatnými pacientmi. Nielenže riskujete nakazenie, ale aj strácate svoj čas, ktorý sa dá určite využiť lepšie.

Online recepty alebo aj internetová lekáreň sú obzvlášť dôležité pre pacientov so zníženou mobilitou alebo pre tých, ktorí bývajú ďaleko od centra. Výhody pociťujú aj lekári, ktorí majú k dispozícii systém s predpísanými liekmi od iných špecialistov a históriu liečby, čo im výrazne pomôže pri stanovení diagnózy.

Mobilné aplikácie pre pacientov

Ďalším spôsobom, ako technológie menia farmaceutický priemysel, sú aplikácie na správu liekov. Tieto aplikácie umožňujú pacientom sledovať svoje lieky, nastaviť pripomienky, kedy ich majú užívať, a dokonca dostávať upozornenia, keď je čas doplniť recept. To je obzvlášť užitočné pre tých, ktorí užívajú viacero liekov alebo majú zložitý režim užívania liekov.

Aplikácia na zdravotníctvoZdroj: elements.envato.com
Aplikácia na zdravotníctvo

Sú údaje pacientov v bezpečí?

Hoci tieto inovácie nesporne prospešné, vyvolávajú tiež otázky a pochybnosti o bezpečnosti a súkromí pacientov. Napríklad, online systémy na predpisovanie liekov môžu zvýšiť riziko chýb v predpisovaní liekov. Aplikácie na správu liekov môžu zhromažďovať citlivé informácie o pacientoch, čo zvyšuje obavy o bezpečnosť a súkromie. Keďže farmaceutické a zdravotné zariadenia naďalej zavádzajú nové technológie, je nevyhnutné riešiť tieto obavy a zabezpečiť, aby bezpečnosť pacientov zostala prioritou.

Kedy však budú tieto technológie súčasťou života každého jedného pacienta je otázne. Zatiaľ však môžeme využívať aspoň internetové lekárne ako eTabletka.