Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Sériový model CUPRA Raval, vychádzajúci zo štúdie CUPRA UrbanRebel, sa bude vyrábať od roku 2025 v závode Martorell
  • Spoločnosť SEAT S.A. dosiahla svoj najlepší prvý štvrťrok v histórii, keď vytvorila operatívny zisk 144 miliónov eur, vďaka impulzu značky CUPRA
  • CUPRA Raval je pozvánkou pre novú generáciu, ktorá hľadá niečo odlišné: mestský elektrický automobil s rebelským dizajnom
  • CUPRA na Automobile Barcelona po prvý raz predstavila verejnosti nový elektrický model CUPRA Tavascan a digitálnu štúdiu CUPRA DarkRebel

CUPRA a SEAT opäť vystavujú na autosalóne Automobile Barcelona, kde predstavujú svoje najnovšie inovácie a výrazný príspevok spoločnosti k vývoju elektrických automobilov a k mestu Barcelona.

Počas prvého dňa autosalónu Wayne Griffiths, CEO značiek SEAT a CUPRA, oficiálne oznámil, že nový mestský elektrický automobil sa bude volať CUPRA Raval. Toto meno vzdáva hold štvrti Raval v srdci Barcelony, čo už napovedala kampaň CUPRA s pesničkou speváčky ROSALÍA.

„Raval je jednou z najprekvapujúcejších častí Barcelony. A dnes sme hrdí, že náš  budúci elektrický automobil bude niesť toto meno a reprezentovať jej ducha. Rovnako ako sme to urobili s modelom CUPRA Born, teraz chceme vyjadriť esenciu štvrte Raval a naďalej inšpirovať svet z Barcelony,“ vysvetlil Wayne Griffiths.

CUPRA okrem toho spolu s ambasádorom značky, nemeckým hercom Danielom Brühlom oznámila, že prinesie esenciu jeho podniku „Bar Raval“ v Berlíne do budúcej CUPRA City Garage, ktorú otvorí neskôr v priebehu tohto roka v hlavnom meste Nemecka.

Najlepší prvý štvrťrok v histórii

Spoločnosť SEAT S.A. spolu s menom svojho nového modelu CUPRA oznámila, že dosiahla najlepší hospodársky výsledok za prvý štvrťrok vo svojej histórii. V období od začiatku januára do konca marca vytvorila rekordný operatívny zisk 144 miliónov eur, čím prekonala výsledok 139 miliónov eur v prvom štvrťroku predchádzajúceho roka a dosiahla obrat 3,6 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 48 % oproti prvým trom mesiacom roka 2022. Tieto historické výsledky sa podarilo dosiahnuť vďaka novej značke CUPRA, ktorá má hlavný podiel na finančných výsledkoch spoločnosti.

Od svojho uvedenia v roku 2018 značka CUPRA predala vyše 300 000 automobilov, čím prekonala všetky očakávania. V roku 2022 značka dosiahla obrat 4,4 miliardy eur, čo predstavuje 40 % celkového obratu spoločnosti a stala sa jednou z najviac rastúcich značiek v Európe aj Španielsku. Aj výhľad na tento rok je pozitívny s predajom 46 600 vozidiel v prvom štvrťroku 2023, čo je o 83 % viac oproti rovnakému obdobiu roka 2022.

CUPRAZdroj: CUPRA
CUPRA

Automobil pre novú generáciu

„CUPRA Raval nie je iba ďalší automobil. Je to pozvánka pre novú generáciu, ktorá očakáva niečo lepšie. Mestský, rebelský automobil s elektrickým pohonom, so svojim vlastným charakterom prepojený s generáciou Z. Niečo oveľa emocionálnejšie,“ povedal Wayne Griffiths.

Značka vytvorila najradikálnejšiu interpretáciu charakteru CUPRA vo forme mestského elektrického automobilu, inšpirovaného svetom automobilového športu.

Model CUPRA Raval sa bude vyrábať v hlavnom závode Martorell spoločnosti SEAT S.A. Spoločnosť investuje 3 milióny eur do transformácie závodu, v ktorom sa od roku 2025 budú vyrábať elektrické automobily na báze platformy MEB Small koncernu Volkswagen. Spoločnosť SEAT S.A. zastrešuje vývoj malých elektrických automobilov na báze tejto platformy pre všetky značky koncernu Volkswagen.

Viac ako iba meno

Prepojenie značky CUPRA s mestom Barcelona siaha nad rámec pomenovávania jej modelov podľa mestských štvrtí. „CUPRA chce byť hybnou silou zmien v susedstve. Preto už rokujeme s inštitúciami a organizáciami v štvrti Raval, aby sme podporili akcie, ktoré pomôžu mladým ľuďom,“ dodal Wayne Griffiths.

Sny sa stávajú skutočnosťou

CUPRA na autosalóne Automobile Barcelona po prvý raz predstavila verejnosti elektrický model CUPRA Tavascan, ktorý mal premiéru pre zástupcov médií 21. apríla v Berlíne.

„Jeden náš sen sa už stal skutočnosťou. Začal sa pred štyrmi rokmi na autosalóne IAA vo Frankfurte nad Mohanom, kde sme pred vystavili štúdiu a pred niekoľkými týždňami na podujatí Exponential Impulse sme už predstavili sériovú verziu. CUPRA Tavascan je nový hrdina pre novú éru, vysnívaný, navrhnutý a vyvinutý v Barcelone,“ povedal Wayne Griffiths.

Na autosalóne Automobile Barcelona bola návštevníkom prezentovaná aj digitálna štúdia CUPRA DarkRebel. „Dark Rebel predstavuje ultimatívnu  interpretáciu dizajnu CUPRA pre budúcnosť. Štúdiou DarkRebel chceme ukázať, že elektrické automobily budúcnosti môžu byť sexy a provokujúce,“ povedal Jorge Diez, šéfdizajnér CUPRA.

Doteraz si už vyše 100 000 užívateľov nakonfigurovalo svoj DarkRebel prostredníctvom nástroja Hyper Configurator. Ich návrhy dizajnu ovplyvnia budúcu fyzickú verziu štúdie, ktorá bude predstavená onedlho.

Značky: