Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Značka CUPRA uplynulý piatok predstavila ďalšiu fázu svojho vývoja na podujatí Exponential Impulse v Berlíne, práve pred víkendom v ktorom sa tam konajú preteky šampionátu Formula E. Značka, tento rok oslavujúca piate narodeniny, v rámci svetovej premiéry odhalila sériovú verziu svojho prvého elektrického SUV-kupé CUPRA Tavascan, ktoré sa začne predávať v roku 2024.

Značka CUPRA okrem toho predstavila aj virtuálny športový automobil CUPRA DarkRebel, navrhnutý pre mesto budúcnosti, ktorý už nie je obmedzený fyzickými hranicami a dá sa konfigurovať cez Hyper Configurator.

Okrem toho značka CUPRA oficiálne oživila Metahype, svoj priestor zážitkov v metaverze.

A nakoniec značka predstavila Exponential Experience – jedinečný zážitok za volantom štúdie CUPRA UrbanRebel Racing Concept, kde sa stretáva fyzický a digitálny svet.

„Dnešný deň sa celý nesie v znamení vášne, s ktorou  CUPRA transformuje sny na skutočnosť,“ povedal Wayne Griffiths, CEO značky CUPRA. „CUPRA je stále mladou značkou. A teraz po piatich rokoch lámeme jeden rekord za druhým pozoruhodným tempom, vďaka nášmu zápalu a odhodlanosti. Od svojho uvedenia CUPRA predala vyše 300 000 automobilov a je najrýchlejšie rastúcou značkou v Európe. V prvom štvrťroku 2023 značka dosiahla rekordný predaj vyše 46 500 automobilov, čím prispela k ziskovosti spoločnosti SEAT S.A.“

Svetová premiéra CUPRA Tavascan

Vrcholom podujatia Exponential Impulse bola svetová premiéra modelu CUPRA Tavascan, prvého elektrického SUV-kupé značky a druhého elektrického modelu CUPRA po kompaktnom hatchbacku CUPRA Born. Zhmotňuje víziu elektrifikácie značky CUPRA a iba minimálne sa odlišuje od štúdie z roku 2019, čím dokumentuje, že Tavascan nie je reakciou na zmenu ale vozidlom, ktoré ju vytvára.

„Keď sme v roku 2019 predstavili štúdiu Tavascan na autosalóne IAA vo Frankfurte nad Mohanom, bol to náš automobil snov – manifest všetkého, čo by sme so značku CUPRA chceli dosiahnuť,“ povedal Wayne Griffiths. „Odvtedy sme verili, že sa nám tento sen podarí splniť. A dnes je splnený.“

CUPRA Tavascan je impulzom pre nové nápadné výrazové prostriedky dizajnu. Karoséria má atletické a športové proporcie. Pri pohľade spredu upútajú svetlomety LED Matrix so svetelnou grafikou troch trojuholníkov. K výrazným prvkom architektúry interiéru patrí charakteristická centrálna chrbtica a takmer neviditeľné úzke mriežky ventilácie.

Ako emocionálne SUV pre fanúšikov športovej jazdy má CUPRA Tavascan  nastaviteľný podvozok Sport DCC a progresívne riadenie. Tieto systémy spolu s vysoko výkonnými pneumatikami namontovanými na 21-palcových diskoch kovaných z ľahkej zliatiny zabezpečujú jedinečný zážitok z jazdy.

Prvé elektrické SUV-kupé CUPRA, skonštruované na báze modulárnej stavebnice elektromobility koncernu Volkswagen, sa bude vyrábať v dvoch verziách s výkonom 210 kW (286 k) a 250 kW (340 k). Výkonnejšia verzia VZ má pohon všetkých kolies dvoma elektromotormi, ktorý zabezpečuje maximálnu trakciu. CUPRA Tavascan VZ zrýchli z 0 na 50 km/h za iba 2,4 sekundy (0 – 100 km/h za 5,6 sekundy).

Batéria s kapacitou 77 kWh netto umožňuje dojazd približne 550 km. CUPRA Tavascan dokáže na dostatočne výkonnej nabíjacej stanici s jednosmerným prúdom načerpať elektrickú energiu na 100 km jazdy za iba 7 minút. A keď úroveň batérie klesne na 10 % využiteľnej kapacity, na nabíjacej stanici s jednosmerným prúdom a výkonom 135 kW sa dá dobiť na 80 % kapacity za menej ako pol hodiny.

CUPRA Tavascan má systém infotainmentu s dotykovým displejom 38 cm (15 palcov) na palubnej doske – doteraz najväčší v automobile značky CUPRA – ktorý sa dá individualizovať vo veľkej miere a zahŕňa novo vyvinuté rozhranie človek-stroj (HMI). Okrem toho je pre model CUPRA Tavascan po prvý raz k dispozícii aj ozvučovací systém high-end s 12 reproduktormi, vyvinutý v spolupráci s renomovaným audio-špecialistom Sennheiser.

CUPRA Tavascan, navrhnutý a vyvinutý v Barcelone, sa bude vyrábať v závode Anhui koncernu Volkswagen v Číne, ktorý je najmodrenejšou globálnou inovatívnou základňou elektromobility. Predávať sa začne v roku 2024 a kapacita výroby je naplánovaná na vyše 70 000 automobilov ročne.

CUPRA TavascanZdroj: CUPRA
CUPRA Tavascan

CUPRA DarkRebel virtuálny športový automobil

Podujatie Exponential Impulse bolo súčasne platformou na uvedenie CUPRA DarkRebel, virtuálneho športového automobilu s nefiltrovanou CUPRA DNA.

CUPRA DarkRebel prináša maximum DNA značky CUPRA bez akýchkoľvek obmedzení. Nie je predpoveďou ale skôr provokáciou, ktorý ukazuje, že dizajn je dialógom a nie procesom, ultimatívnou interpretáciou našej vízie.

Model CUPRA DarkRebel je definovaný ostrými líniami a atletickými proporciami športového automobilu v kombinácii s architektúrou karosérie shooting brake.

So štúdiou CUPRA DarkRebel ide značka CUPRA za mantinely materiálneho sveta a rozširuje dizajn do nehmotného sveta, čím zintenzívňuje zážitok. Potenciál virtuálneho sveta posilňuje kreativitu, predstavivosť a zmyslové vnímanie.

Preto značka CUPRA vytvorila Hyper Configurator, nástroj, kde si fanúšikovia značky CUPRA môžu uvoľniť svoju kreativitu bez obmedzení fyzickej realizovateľnosti v materiálnom svete.

Hyper Configurator značky CUPRA umožňuje fanúšikom CUPRA vytvoriť si svoju vlastnú verziu virtuálnej štúdie a ovplyvniť finálny dizajn fyzického modelu, ktorý bude predstavený v blízkej budúcnosti.

„Vytvorili sme úplne nový spôsob spolupráce pri vývoji našich športových automobilov v budúcnosti,“ povedal Jorge Diez, šéfdizajnér CUPRA. „Pozvali sme každého fanúšika aby vytvoril vlastnú verziu CUPRA DarkRebel a ovplyvnil finálny dizajn štúdie. Je to presne štýl CUPRA, úplné vymknutie sa z normy.“

CUPRA DarkRebel sa dá konfigurovať cez Hyper Configurator v Metahype, priestore značky v metaverze, alebo na www.cupraofficial.sk v sekcií Naša DNA -> Koncepty budúcnosti -> CUPRA DarkRebel.

CUPRA DarkRebelZdroj: CUPRA
CUPRA DarkRebel

Metahype

Podujatie Exponential Impulse poslúžilo aj na oficiálne uvedenie Metahype značky CUPRA, neustále expandujúceho virtuálneho ostrova, kde sa môžu stretávať značky, tvorcovia a komunity a v ňom spolupracovať, vytvárať, zdieľať a prežívať emocionálne zážitky.

Po pozitívnej odozve na avízo o pláne vytvoriť Metahype v minulom roku, teraz v Berlíne značka CUPRA predstavila päť jedinečných virtuálnych priestorov, ktoré tvoria CUPRA Metahype District a Experiences:

  1. CUPRA Plaza: miesto stretnutia komunity fanúšikov CUPRA Tribe na vzájomnú komunikáciu
  2. CUPRA Racing: priestor na zažitie pretekovej DNA značky prostredníctvom pretekových hier, kde si užívatelia môžu zmerať svoje zručnosti v 3 rozličných hrách
  3. CUPRA Metahype City Garage: priestor na objavovanie a skúmanie modelov CUPRA, stretnutia s expertmi CUPRA Masters a objavovanie najnovšieho modelu CUPRA Tavascan
  4. CUPRA Hub: priestor, ktorý zobrazuje značku CUPRA nad rámec automobilového sveta. Užívatelia si môžu prezerať a objednávať produkty z CUPRA Collection Boutique alebo sa zúčastniť na tanečných súťažiach zastrešovaných partnerom Primavera Sound
  5. CUPRA Next: priestor, kde užívatelia môžu ovplyvniť budúci dizajn modelu CUPRA DarkRebel

Metahype je priestorom na spoluprácu, preto hudobný festival Primavera Sound sa ako jeden z prvých partnerov pripojil k Metahype od samého začiatku a onedlho budú nasledovať ďalší partneri. Primavera Sound bude na platforme ponúkať neustále dostupný obsah súvisiaci s hudbou a DJ-akadémiu vo forme hry, ktorá má motivovať novú generáciu milovníkov hudby.

Metahype bude prístupný z osobného počítača cez Metahype.com a onedlho bude k dispozícii aj aplikácia na prístup pre smartfóny. Na registráciu a objavovanie digitálneho ostrova choďte na: www.metahype.com

Exponential Experience

Značka CUPRA predstavila aj Exponential Experience, jedinečnú koncepciu pretekov, kombinujúcu virtuálny a fyzický svet. Ide o prvý zážitok z pretekania s elektrickými automobilmi, presahujúci hranice fyzického sveta koncipovaný pre okuliare na virtuálnu realitu s využitím štúdie CUPRA UrbanRebel Racing concept. 

„CUPRA Exponential Experience prináša do života niečo, čo väčšina vodičov zvyčajne nezažije – jedinečný pocit z jazdy v elektrickom pretekárskom automobile. Jedinečná koncepcia pretekov spája virtuálny a fyzický svet. To umožňuje každému zažiť preteky novým spôsobom,“ povedal Xavi Serra, riaditeľ CUPRA Racing.

Adrien Tambay, ambasádor CUPRA Racing, vysvetlil fungovanie na pódiu a Jordi Gené nastúpil do štúdie CUPRA UrbanRebel Racing – ktorá poskytuje špičkový výkon 320 kW – aby predviedol zážitok z jazdy z Barcelony do Berlína v dynamickom virtuálnom svete pomocou použitia okuliarov pre zmiešanú realitu.

Značky: