HP má v ponuke laserové aj atramentové technológie.

Novinky predstavené v Lisabone na udalosti HP Printing Reinvented 2016 sa vymykajú bežne používaným tlačiarňam a multifunkčným strojom. HP na to ide trochu inak. Mení nielen vonkajší dizajn zariadení, ale aj ten vnútorný. No a zmeny nastali aj v spotrebnom materiáli. A to v oboch prípadoch, teda laserovom toneri a atramentovej náplni. Celkovo sa môžete tešiť na viac ako 15 zariadení v oblasti tlače.

Predstavené novinky

PageWide je technológia a zároveň nový rad zariadení, ktoré sú postavené na tom, že ich tlačová hlava je statická. To znamená menej porúch pohyblivej časti a zároveň sa zrýchľuje tlač. Tlačí sa teda nie rýchlosťou pohybu tlačovej hlavy, ale rýchlosťou pohybu papiera. Technológia je uplatnená naprieč zariadeniami a používatelia si tak budú môcť vybrať zariadenia až do formátu A3. Táto technológia umožňuje tlačiť do rýchlosti 75 str/min a podarilo sa znížiť aj náklady na elektrickú energiu. Rovnako tak aj priestorové požiadavky na skladovanie a prenášanie atramentov.

Multifunkcia so statickou tlačovou hlavou, HP PageWide Pro 477dw MFP

Multifunkcia so statickou tlačovou hlavou, HP PageWide Pro 477dw MFP

HP JetAdvantage je ďalšia technológia, do ktorej HP investuje a zákazníci môžu s výhodou používať. Slúži na manažment zariadení cez sieť. Z jedného miesta máte prehľad o stave atramentu, zabezpečení, oprávnení a ďalších vlastnostiach zariadení. Všetky zariadenia využívajú jeden univerzálny ovládač od HP. Ak už teda máte k počítaču alebo v sieti nainštalovanú jednu tlačiareň, na druhú nepotrebujete inštalovať samostatný ovládač.

Firma ponúka vo svojich zariadeniach aj zabezpečenie navyše. Mnohí si totiž neuvedomujú, že sieťové zariadenie je vstupná brána pre hackerov a škodlivé kódy. Má totiž sieťovú kartu a keďže nejde o počítač, správcovia siete jej nevenujú príliš pozornosti.

Bezpečnostné funkcie v HP tlačových zariadeniach preverujú či nedošlo k prieniku zo siete a podvrhnutiu firmvéru alebo BIOSu. Ak táto situácia nastane, zariadenie sa okamžite reštartuje. Spustí sa v obnovovacom režime a z tzv. zlatého BIOSu sa nahrá preverená kópia priamo od výrobcu. Zariadenie sa tak nestane vstupnou bránou pre zločinecké organizácie. Nejde len tak o nejaký výmysel a strašenie. HP ukázalo, ako takýto útok môže prebiehať. Zariadenie sa samé reštartovalo a prebehol proces obnovy. Napadnutie bolo na pohľad nebadateľné a keby na to bezpečnostné nástroje neupozornili, nikto by nič netušil. A útoky takýmto spôsobom budú len pribúdať. Aj preto HP prináša aktualizácie pre niekoľko sérii svojich starších zariadení.

Laserový toner

Spoločnosť HP je na poli laserovej technológie aktívna už 30 rokov a teraz prináša ďalšiu inováciu. Je ňou špeciálny toner. Ten vo svojom základnom skupenstve vyzerá ako tekutina. Presnejšie povedané, máte pocit, že vo fľaši je zahustený nápoj. Tento efekt je dôležitý aj v rámci šetrenia tonerom. Poznáte situáciu, kedy z laserovej tlačiarne vyberáte toner, aby ste s ním pohrkali, keď sa míňa. Toto už nebude nutné a aj preto je výťažnosť vyššia a nebudete zahadzovať toner, ktorý síce ešte v obale je, no reálne ho neviete dostať na valec. Vo výsledku ide o guľôčky, ktoré sú zložené z troch vrstiev a z plášťa, ktorý je najtvrdší, potom z polyméru a nakoniec vo vnútri je jadro vo forme vosku. Toner sa nazýva ColorSphere 3 a topí sa pri nižší teplotách, než doterajší toner. Je teda prirodzené, že aj tu sa bavíme o výraznej úspore elektrickej energie. Zároveň je implementovaná technológia, ktorá odhalí neoriginálne tonery. Používatelia budú vedieť, že nepoužívajú originálny toner, ktorý by sa v opačnom prípade mohol zaň vydávať. Nie vždy totiž môže byť pre bežného používateľa možné odhaliť podvrh. Zariadenie bude teraz na displeji zobrazovať, či sa rozpoznal originálny toner alebo nie.

Nový typ „tekutého“ toneru, ktorý sa topí pri nižších teplotách a nezachytáva sa v tonerovej nádobe. Naozaj ho teda miniete celý

Nový typ „tekutého“ toneru, ktorý sa topí pri nižších teplotách a nezachytáva sa v tonerovej nádobe. Naozaj ho teda miniete celý

Atrament

Podľa vyjadrenia zástupcov firmy HP je atrament využívaný pri štvrtine tlačových úloh firemnej tlači. Cieľom HP nie je presadzovať jednu alebo druhú technológiu. Chce, aby si zákazníci mohli vybrať a nemajú si navzájom konkurovať. Je ale pravda, že novými atramentami a technológiou PageWide sa podarilo znížiť celkové náklady na vlastníctvo (TCO) na zariadenie. Jednak nemáte toľko odpadu a nepotrebujete často kupovať nové atramentové náplne, ak tlačíte menej. Výrobca totiž garantuje, že atrament nezaschne po dobu šiestich mesiacov. Má totiž špeciálnu ochrannú vrstvu, ktorá chráni atrament pred vysušením. Ak už sa rozhodnete uprednostniť atramentovú tlač, získate aj povedzme menej rizikové zariadenia. Je to menej pohyblivých prvkov ako pri laserovej tlači (zapekací bubon alebo optický valec). To znižuje aj pravdepodobnosť servisných zásahov. Aj to je dôvod, prečo HP presadzuje atrament u veľkých spoločností. Je vidieť, že laser a jeho absolútna výhodnosť v kancelárii je už pokorený mýtus. Vedia to aj používatelia a tí volia práve atramentové zariadenia s vysokou výťažnosťou atramentov. A hovoríme v priemere o 15 000 vytlačených stranách mesačne.

OfficeJet

Tlačiareň HP Officejet Pro 8210

Tlačiareň HP Officejet Pro 8210

Poďme na konkrétne zariadenia. HP OfficeJet Pro 8210 je zariadenie do náročnejšej prevádzky, ktoré prináša polovičnú úsporu nákladov oproti ekvivalentu postavenom na laserovej technológii. Má vylepšené ovládanie a veľký displej. Nielen že dobre vyzerá, ale aj sa dobre používa a je plne autonómne.

Veľmi dobre vyzerá aj model HP OfficeJet Pro 8730 All-in-One, ktorý už patrí do segmentu multifunkčných zariadení. Môžete mu pridať zásobník navyše a mať tak zariadenie vhodné pre veľký počet používateľov.

Multifunkčné zariadenie HP Officejet Pro 8730 AiO

Multifunkčné zariadenie HP Officejet Pro 8730 AiO

3D tlač?

HP sa, samozrejme, angažuje aj v 3D tlači. Zatiaľ nechcel prezradiť žiadne konkrétne detaily, no firma už má koncepty, s ktorými čoskoro vyjde na svetlo. Hovorí o tom, že HP chce dotiahnuť zariadenie do úplných detailov, tak aby sa dalo reálne používať. Nechce mať zariadenie okamžite a len do počtu, ktoré by malo limitované využitie. Na ideálnu 3D tlač od HP si počkáme ešte niekoľko mesiacov.

Za pozvanie ďakujeme spoločnosti HP Inc.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.