Bol to naozaj dobrý prehliadač, ale ako sa ukazuje, open-source software je pružnejšia cesta.

Po 27 rokoch naozaj končí, na čo sme v minulosti upozorňovali. Teraz vás na toto upozorní aj samotný Microsoft. Po zapnutí prehliadača Internet Explorer vo Windows 10 sa zobrazí stránka s informáciou o konečnom termíne. Ten pripadol na 15. jún 2022. Možno, že ho niektorá z budúcich aktualizácií systému Windows 10 vyradí zo systému. Vo Windows 11 ho už nenájdete.

Máte ale možnosť použiť režim kompatibility dostupný v Microsoft Edge. Toto je prehlaidač na jadre Chromium, ktorý má budúcnosť a v minulosti nahradil aj pôvodný Edge (legacy), ktorý sme prvýkrát videli vo Windows 10. Nutné poznamenať, že išlo o vynikajúci prehliadač. Dalo by sa o ňom smelo tvrdiť, že bol najrýchlejší prehliadač na trhu.

Neboli preň ale doplnky, ktoré by používateľ nainštaloval a skrátka bol ťažkopádny. Jeho previazanie na operačný systém Windows 10 si vybralo svoju dať. Kým iné prehliadače zaznamenávali raketový vývoj, Edge stagnoval a musel sa spoľahnúť na vydanie jednej z hlavných verzií.

Špička vo svojej triede

Mnohí z vás už pravdepodobne IE nepoužívalo. Vo svojich časoch to bol preborník a inovátor. Microsoft v ňom priniesol funkciu AutoComplete. Dnes vám rolovacie zoznamy z editačného poľa pripadajú normálne, avšak v minulosti ste museli celú www adresu napísať ručne alebo použiť kliknutie na záložky. Rovnako tak funkcia pomáhala so zapamätaním si už raz zadaných údajov vo formulárových poliach. To len pre ilustráciu. Systém AutoComplete sa objavil aj vo Windows 98.

Čo bude ďalej?

Operačné systémy nie sú touto zmenou ovplyvnené. Ide o tieto verzie, faktom je, že napríklad taký Windows 7 nie je ovplyvnený z dôvodu zastavenia jeho servisovania (mimo firemné a platené programy, tzv. Extended Security Update).

  • Windows 7 / 8.1
  • Windows Server / Windows Server LTSC
  • Windows 10 klient LTSC
  • Windows 10 China Government Edition
  • Windows 10 IoT LTSC

V prípade, že ste Internet Explorer používali, o dáta neprídete. Microsoft Edge má vo svojom sprievodcovi importom dát možnosť dostať údaje do nového prehliadača a zabezpečiť vám hladký prechod na Edge. Sprievodcu importom nájdete v nastaveniach programu.

Kto predsa len potrebuje IE, má možnosť využiť režim tohto prehliadača v Edgei. Túto možnosť nájdete po kliknutí na tlačidlo s tromi riadkami a výberom položky Znova načítať v Režime Internet Explorera.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.