Zálohovanie fotiek je dôležitá súčasť ich spracovania, lebo keď o ne prídete, veľmi to mrzí. Môžete ich zálohovať do počítača, na externý disk, NAS alebo do cloudu. Práve posledná možnosť je z hľadiska budúcnosti podstatná. Vzhľadom na dostupnosť internetu sa k svojim fotkám v cloude dostanete odkiaľkoľvek a to z rozličných zariadení.

Ako funguje cloud?

Je to niečo ako váš externý disk, ktorý je však pripojený cez internet. Na prístup k fotkám a iným súborom potrebujete len meno a heslo a dobré pripojenie. Kapacitne môžete byť tento „sklad“ napr. oveľa väčší ako je priestor na vašom počítači.

Ako na cloud čo najjednoduchšie?

Ak používate program Zoner Photo Studio X, je to jednoduché. V používateľskom prostredí vľavo pod Katalógom teraz nájdete položku Zoner Photo Cloud. Každý používateľ tohto programu má pritom vyčlenený priestor 5 GB pre svoje súbory a ten sa dá ďalej prikupovať v prostredí ZPS X, ak to budete potrebovať. Napr. za 1 TB kapacity zaplatíte 14,99 Eur mesačne. Zoner Photo Cloud nie je Zonerama, to je samostatná on-line galéria.

Ak ste ho doteraz ešte nepoužili, nájdete tu ikonu obláčiku, čo znamená, že si ho treba aktivovať. Stačí na ikonu Cloudu kliknúť, súhlasiť s podmienkami a hneď uvidíte dve položky: Môj cloudKôš. Položka Kôš chráni zmazané súbory po dobu 30 dní.

Zoner Photo Cloud hľadajte v module Správca a aktivujte si ho. Následne sa dá hned využiť

Samozrejme, vytvoriť si môžete aj vlastné položky, premenovávať ich a pridávať do nich fotky. Stačí len použiť pravé tlačidlo myši a vybrať príslušnú akciu. Zoner Photo Cloud navyše využijete nielen na zálohovanie fotografií v JPG, ale aj pre RAW, videá ale aj textové súbory či PDF. Najjednoduchší spôsob je v prieskumníku označiť požadovanú zložku a presunúť ju myšou do Zoner Photo Cloudu. Fotky, ktoré ste nahrali do cloudu tak sú v miniatúre označené ikonou obláčku. Priebeh nahrávania fotiek sa dá skontrolovať v časti Oznámenia.

Zdieľanie fotiek a tvorba online albumov

Výhodou Zoner Photo Cloudu je aj to, že všetko, čo máte v tomto cloude môžete zdieľať s ostatnými používateľmi ZPS X. Zdieľanie konkrétnych zložiek upravíte kliknutím na ikonu postavy napravo od názvu zložky. Vybraní používatelia pritom môžu do tohto online albumu vkladať svoje fotky, pričom vy určíte, aká bude maximálna veľkosť albumu a teda sa váš cloudový priestor zbytočne nenaplní fotkami, ktoré možno ani nechcete. To sa vám oplatí pri rôznych rodinných alebo spoločenských udalostiach.

Takto zdieľate s iným používateľom ZPS X svoje fotografie

Fotky teraz môžete upravovať aj vtedy, keď ich nemáte v počítači. Pomocou ZPS X ich totiž môžete kedykoľvek upravovať priamo v cloude. Celá táto činnosť je prirodzene závislá od rýchlosti internetu.

A podstatná vec na záver – prenos súborov do Zoner Photo Cloudu je šifrovaný, využité sú pritom certifikáty SSL. Môžete sa spoľahnúť na zabezpečenie svojich fotografií a tiež na to, že sa nenakazíte nejakým vírusom.

Prečítajte si aj:

Ako na rozmazanie podoby tváre v Zoner Photo Studio?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.