Všestranný program pre správu a úpravu fotiek Zoner Photo Studio X prináša v jesennej aktualizácii vynovený exportný dialóg, vylepšenú správu farieb a voľnú koláž.

Rýchlejší a šikovnejší export fotiek

V jesennej aktualizácii dostáva používateľ do rúk robustný nástroj, ktorý mu umožní exportovať fotografie oveľa efektívnejšie. Teraz môžete spustiť niekoľko exportov naraz, napríklad fotky v plnej kvalite a ich zmenšené náhľady a tiež si môžete uložiť najčastejšie používané nastavenia exportu.

Znamená to, že môže exportovať fotografie v rôznych rozlíšeniach naraz na pevný disk a súčasne ich  zdieľať do albumov v galérii Zonerama alebo nahrať na Zoner Photo Cloud. Zoner Photo Studio na pozadí kontroluje, aby naraz prebiehajúce exporty neboli v konflikte a upozorní vás na situácie, pri ktorých by mohlo nastať neželané prepísanie súboru.

Rozšírenia sa dočkali aj jednotlivé parametre exportu. Teraz môžete zvoliť zdroj obrázku: Plnú kvalitu s úpravami v module Vyvolať, Dopredu načítaný rýchly náhľad alebo JPG spojený so súborom RAW. Pri voľbe dopredu načítaných rýchlych náhľadov je tak možné extrémne urýchliť export fotiek.

Okrem možnosti zmeniť rozlíšenie fotografiu môžete súčasne premenovať súbor aj podpriečinok pomocou formátovacích reťazcov. Podľa typu výstupu má fotograf možnosť doostriť snímky pre zobrazenie na monitore alebo pre tlač. Integrovaná je aj kompletná kontrola nad zachovaním jednotlivých typov metadát. Pred spustením exportu môžete rozhodnúť, či videosúbory exportujete alebo ich vynecháte. Tešiť sa môžete na vopred pripravenú sadu exportných nastavení na základné použitie a zrýchlenie celého procesu. Export RAW fotografii je rýchlejší o tretinu a export JPG až štyrikrát rýchlejší.

Dokonalá správa farieb

V jesennej aktualizácii je vylepšená správa farebných profilov a práca v rôznych farebných priestoroch je kompletne prepracovaná. Používateľ tak nemusí do nastavení zasahovať a napriek tomu dosiahne presné farebné podanie vo všetkých moduloch ZPS X. Profesionálni používatelia ocenia detailné možnosti nastavenia a aplikáciu špecifických farebných profilov pre monitory.

Plné (1:1) náhľady

Používateľ môže teraz vďaka 1: 1 náhľadom kriticky zhodnotiť fotografie v plnom rozlíšení a bez farebných úprav, ktoré vykonáva fotoaparát. Preto nedochádza k farebnému posunu a v náhľadoch aj pri úpravách fotiek pracujete s rovnakými farbami. Načítať RAW s náhľadom 1: 1 je možné už pri importe alebo do samostatnej zložky mimo katalóg. Novinku ocenia najmä majitelia fotoaparátov, ktoré k RAWu neprikladajú náhľady v plnom rozlíšení. Týka sa to modelov Sony, Fuji alebo dronov DJI.

Voľná koláž

Kreatívnou novinkou je koláž podľa obsahu. Koláž sa totiž teraz môže prispôsobiť rozmerom vybraných fotografií.

A to automaticky a bez bielych okrajov či bez zmeny pomeru strán. Do koláže je možné pridať aj samostatný obrázok mimo šablóny, čo prináša ďalšie kreatívne možnosti pri tvorbe koláží.

Ďalšie vylepšenia

V jesennom vydaní sa dosiahlo výrazné zrýchlenie klasifikácie hviezdičkami a farebnými štítkami, čo je jeden zo základných krokov pri spracovaní fotografií. Odozva programu je okamžitá aj pri označení väčšieho množstva fotiek. Tešiť sa môžete aj na ďalšie formáty kalendároch v module Vytvoriť. Pridaný bol týždenný stolový kalendár s niekoľkými štýlovými šablónami. Firemní zákazníci ocenia nové Anotácia. Po aktivácii v nastavení táto funkcia umožňuje popísať obrázky pomôcť šípok, úsečiek, mnohouholník a textu a to priamo v module Vyvolať.

Program Zoner Photo Studio teraz môžete bezplatne skúšať po dobu 15 dní.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.