Obľúbený editor na úpravu fotiek prichádza s revolučnou novinkou v podobe práce s HDR fotkami, novými funkciami na úpravy snímok i videí a množstvom ďalších vylepšení.

Práca s HDR v oblasti fotografií zatiaľ len v začiatkoch, skôr s ňou experimentuje Adobe Lightroom, Zoner Photo Studio tému spracováva ďaleko komplexnejšie.

Nové prostredie modulu Vyvolať
Nové prostredie modulu Vyvolať

Povedané čo najjednoduchšie: HDR fotky dokážu divákom na kvalitných HDR monitoroch, televízoroch alebo na displejoch smartfónov ukázať úplne novú kvalitu vo fotkách. Ide o celkom novú úroveň zobrazenia, keď svetlá naozaj svietia z monitora a v tieňoch je oveľa viac detailov ako v minulosti.

Práca so skutočnými HDR fotkami

Od jarnej aktualizácie je tak možné využívať plný dynamický rozsah moderných monitorov podporujúcich HDR obsah. Dobrou správou je, že skvelý zdroj HDR dát má veľa fotografov už doma v podobe svojich RAW súborov.

Ide o novú technológiu, ktorá nahrádza tradičné metódy ako tone-mapping alebo exposure bracketing, ktoré iba emulujú HDR efekt. Zoner Photo Studio X umožňuje uložiť bežné a aj HDR dáta do jednej snímky pre plnú spätnú kompatibilitu s bežnými monitormi a prehliadačmi.

Kompletné odstránenie chromatickej aberácie

Do arzenálu ZPS X pribudla možnosť odstrániť tzv. farebný lem, typ chromatickej aberácie objavujúci sa na rozstrapkaných nezaostrených okrajoch kontrastných predmetov. Vďaka tomu je odstránenie chromatickej aberácie v ZPS X kompletné.

Výstupný 3D LUT na finálne doladenie farieb

Vývojári pridali efektové 3D LUT aj na koniec procesu úpravy. Ich výstup už nie je ovplyvnený ďalšími úpravami, hodí sa preto na finálne doladenie farebného podania.

Nová správa klávesových skratiek

Na pohodlnejšie a najmä rýchlejšie ovládanie programu prináša jarné Zoner Photo Studio X vylepšenú správu klávesových skratiek so zameraním na kontext skratiek a ich využitie naprieč modulmi. Vylepšená bola tiež podpora navigácie v programe, a to upravením správania tabulátora a Entera pri prechádzaní medzi zložkami a náhľadmi.

Zamietnutie nevybraných fotiek

Ďalšie vylepšenia pre rýchlejšie spracovanie väčšieho objemu fotiek predstavuje označovanie fotiek hodnotením Zamietnuté. Tieto fotky je možné potom rýchlo naraz zmazať a venovať sa iba tým, ktoré sú vhodné na ďalšiu úpravu alebo archiváciu.

Nové videoprechody a značky

Jarná aktualizácia prináša šesťkrát viac moderných prechodových efektov do videoeditora, farebné značky s popiskami na rozsiahlejšie editačné práce a taktiež vylepšenú prácu s kľúčovými snímkami.

Podpora nových objektívov a fotoaparátov

Rozšírená bola podpora objektívov a nových fotoaparátov, napríklad Canon EOS R100 a R10, Nikon Z8, Sony α 9 III a α 6700, Fujifilm X-S20 a X-H2, Panasonic Lumix DC-G9 II a DC-S1H, OM-1 Mark II, OM-5 a ďalších.

Výhradná distribúcia INNOCN monitorov

ZONER uzavrel partnerstvo s čínskou firmou Shenzhen Century Joint Innovation Technology Co., Ltd. a stáva sa výhradným distribútorom pre jej HDR monitory značky INNOCN v strednej Európe.

Zdroj: Touchit.sk

Zameriavajú sa na kvalitné HDR technológie MiniLED a OLED s cieľom predávať ich za zaujímavé ceny. Pre zákazníkov sú dostupné na e-shope Asome.cz.

Novinky v Zoner Photo Studiu X si tradične môžu vyskúšať všetci používatelia stiahnutím 7-dňovej skúšobnej verzie. A to dokonca aj tí, ktorí už softvér predtým skúšali.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.