Softvérový nástroj Zoner Photo Studio X používame v redakcii systematicky. V jesennej aktualizácii prináša veľmi rýchle spracovanie fotiek, pohodlnejšiu úpravu videí a tiež videa vo vyššej kvalite na Zonerame.

Výrazne rýchlejší modul Vyvolať

Modul Vyvolať sa dočkal najväčšieho vylepšenia od vzniku ZPS X. Vývojári vyvinuli nový engine, vďaka ktorému sa fotky upravia rýchlejšie ako predtým. So zložitejšími úpravami si prepracovaný modul poradí ešte lepšie – čím viac parametrov upravíte, tým výraznejšia bude zmena v rýchlosti.

Kvalitnejšie úpravy a úplne nové parametre

Lepšie sa teraz pracuje s najpoužívanejšími funkciami v module Vyvolať. Vďaka rozšíreným možnostiam a novým parametrom Expozície dosiahnete výrazne lepšie výsledky.

Nové parametre Bielej a Čiernej pracujú s najsvetlejšími a najtmavšími tónmi na fotke. Precíznejšie tak upravíte napríklad príliš tmavé pozadie, bez toho, aby to ovplyvnilo iné tmavé plochy. Nová funkcia Textúra zvýrazní najjemnejšie detaily pridaním kontrastu. Dobre sa hodí napríklad na zdôraznenie stebiel trávy, vtáčieho peria alebo vzoru tkaniny.

Vylepšenia sa s jesennou aktualizáciou dočkali tiež parametre Svetlá a Tiene, ktoré teraz upravíte s ďaleko lepším výsledkom. Z tieňov tak dostanete viac detailov bez toho, aby hrozilo neželané vyblednutie farieb. Nemusíte sa obávať ani výraznejších úprav, v Zoneri zapracovali na odstránení nežiaducich obrazových artefaktov. Jednotlivé parametre navyše teraz lepšie spolupracujú. Svetlá a Tiene pri použití napríklad s Expozíciou podávajú výrazne lepšie výsledky ako konkurencia.

Kompletne bola prepracovaná funkcia Redukciu šumu. Funkcia je teraz ľahšie ovládateľná a zaručuje kvalitnejšie “odšumenie” fotiek. Ľahké odšumenie fotiek vývojári pridali rovno do východzieho spracovania RAW formátov.

Lepšia práca s videom

Zoner Photo Studio X nezabúda ani na tvorbu videa. Dnes je ZPS X všestranný nástroj a v module Vytvoriť je k dispozícii aj video editor, ktorý je s jesennou aktualizáciou o niečo prepracovanejší.

Pri presúvaní klipov na časovej osi po novom uvidíte v reálnom čase, aký dôsledok bude mať práve vykonávaná operácia. Ľahšie tak prehodíte väčší počet stôp. Novinkou je tiež možnosť zmeniť výšku obrazovej stopy alebo si určiť pravidlá vkladania pre každú stopu zvlášť. Čas ušetrí hromadná zmena parametrov pri prechodových efektoch.

V module Správca sa priamo v pravom paneli dozviete základné údaje o videu, odlíšite ho na prvý pohľad od fotiek a na miniatúre uvidíte aj stopáž. Video sa tiež dá jednoducho otočiť na jedno kliknutie bez straty kvality.

Podpora formátu AVIF

Zoner Photo Studio X s jesennou aktualizáciou podporuje obrazový formát budúcnosti AVIF, za ktorým stoja technologickí giganti ako je Google, Netflix alebo Microsoft. Tento formát vyniká predovšetkým svojou vysokou kvalitou a zároveň nižšou dátovou náročnosťou než napríklad rozšírený JPEG. AVIF už podporujú mnohé prehliadače a Zoner Photo Studio X je teraz pripravené na jeho ďalšie rozšírenie.

Video revolúcia na Zonerame

Na Zonerame si prehráte videá vo vyššej kvalite než na YouTube a do galérie si ich nahráte aj vo formáte 4K. Zonerama tiež ako vôbec prvá online galéria zaraďuje experimentálnu podporu formátu AV1.

V albumoch na Zonerame si môžete po novom zmeniť veľkosť zobrazených fotiek, vyberie si z nových variantov rozloženia na riadky alebo zvolíte odsadenie. Ušetríte čas pri zakladaní novej galérie, pretože teraz ľahko skopírujete nastavenia z už existujúcej galérie.

Zoner Photo Studio X si môže každý bezplatne vyskúšať po dobu jedného mesiaca. Ak ste tak už urobili v minulosti, máte možnosť si vyskúšať po dobu 15 dní.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.