Zosilňovač Creative SB X7 a pasívny reproduktor Creative E-MU XM7 sú neoddeliteľná dvojka. Kupovať ich však treba oddelene a ako to už u prémiových produktov býva, tak za prémiovú cenu.

Sound Blaster X7

headphones_nowat

Zosilňovač X7 je dostupný v dvoch edíciách. Čiernej a bielej, no nelíšia sa len farbe. Kým čierny prichádza na trh s nízkonapäťovým adaptérom s hodnotu 2,91 A, biely sa vyznačuje výkonom až 2 × 50 W. Ak by sme mali v jednoduchosti predstaviť tento zosilňovač, ide o ekvivalent 4K televízorov. Predstavuje tzv. 4K audio, teda zosilňovač a zvuková karta v jednom. Využitie je univerzálne a nezáleží na tom, či ho chcete k domácemu kinu do obývačky, na hranie hier alebo na počúvanie hudby. Okrem zapojenia k veľkým reproduktorom sa dá využiť aj so slúchadlami. Umožňuje totiž pripojení niekoľkých vstupov a výstupov naraz.

Špecialitou je použitie Nichicon Fine Gold kondenzátorov. Používatelia, ktorí patria do rodiny audiofilov si môžu objednať vlastné zosilňovače a vymeniť, tie ktoré sú integrované v X7-čke. Na spodnej strane je otvor s priamym prístupom k ich výmene. Na webe Creative je zoznam kompatibilných čipov. Zastúpené sú rôzne značky celkovo je k dispozícii je viac ako 10 čipov.

zosilnovace_nowat

SB X7 využíva moderný spôsob ovládania cez zariadenia s Androidom alebo iOS. V balení nie je diaľkový ovládač vo forme v akej ho poznáme. Stačí si stiahnuť aplikáciu na ovládanie a využijete aj priamu kontrolu zvukového vstupu a výstupu. Klasicky sú zastúpené funkcie na rozšírenie zážitku z priestorového zvuku a rôzne úpravy hlasu. Párovanie cez NFC a Bluetooth 4.1 potom umožní ovládať reproduktory presne tak, ako keby bol nainštalovaný tento softvér na počítači. Ide o softvér SBX ProStudio a jeho využitie nájdete pri nastavení reprodukcie vhodnej pri filmoch, hrách alebo hudbe. Či už pôjde o spomínaný Surround, vylepšenie stratených tónov cez funkciu Crystalizer alebo priamo úpravu basov.

sbx_nowat

Toto všetko je možné vďaka zvukovému procesoru SB Axx-1 a v roli zosilňovača pre zapojené slúchadlá je použitý čip Texas Instrumens TPA6120A2. Na dekódovanie zvuku je použitý prevodník Burr-Brown PCM1784DAC (24-bit/192kHz). Celý tento zvukový systém má certifikáciu Dolby Digital 5.1 a nie je prekvapením, že v takto vyspelom zariadení je optický vstup aj výstup.

Po zvukovej stránke ide o veľmi dobrý doplnok. Využiť ho môžete prakticky s čímkoľvek a na zlepšení zvuku sa tento komponent okamžite podpíše. Výrobca však odporúča spojenie s pasívnymi reproduktormi Creative E-MU XM7. Využiť môžete aj dva vstupy na slúchadlá. Spomínané funkcie Dolby Digital a SBX majú samostatné tlačidlá na prednej strane, takže ich môžete podľa potreby okamžite zapnúť alebo vypnúť. Rýchlo si na ne však zvyknete a minimálne funkciu SBX pravdepodobne nikdy nevypnete.

Fotogalériu s videom na SB X7 takisto nájdete na našom webe.

Cena: 399 EUR; X7 Limited Edition (biely): 499 EUR

Creative E-MU XM7

PS-EMU_XM7_Wood_R1_nowat

K zosilňovaču X7 sa hodí tento pasívny reproduktor. V Creative ho navrhli tak, aby tieto dva komponenty spolu úzko spolupracovali. Je možné ho pripojiť aj k inému zosilňovaču, no fanúšikovia tejto značky majú o dilemu postarané. My sme vyskúšali dva takéto reproduktory spolu s testovaným zosilňovačom a poskytovaný zvuk bol vynikajúci.
Každý z reproduktorov obsahuje 1“ výškový menič a 5“ menič na reprodukovanie nízkych frekvencií. Kúpou reproduktorov získavate štandardný stereo systém, no ak si dokúpite aj subwoofer, môžete si rozšíriť zostavu z 2.0 na 2.1.

LS-X7_w_XM7_R1
Majú drevenú povrchovú úpravu a dostupné sú v dvoch variantoch, čiernej a hnedej. Hmotnosť každého kusu je 4,35 kg a ich konštrukcia je skutočne pevná. Rozmer každého reproduktora je 298 × 174 × 232 mm. Presne odpovedajúca použitiu 5“ basového meniča. Pri výraznom výkonovom zaťažení nikdy nič nerezonuje a môžete si vychutnávať dunivé basy. Podľa našich testov hral reproduktor dobre aj pri tichších hlasitostiach. Pokojne ho využijete aj večer pri ozvučení miestnosti. Vychutnáte si výborné podanie zvuku a nikoho nebudete rušiť. Celkovo je podanie jednotlivých zložiek veľmi dobré a to pri rôznych nastaveniach hlasitosti. Basy sú dynamické a rozhodne vytvoria žiadanú atmosféru. Navyše tu nedochádza k pretláčaniu výšok cez výškový menič. Veľkou výhodou je, že nepotrebujete pri zmene štýlu hudby korigovať zvukovú reprodukciu cez ekvalizér.

Výrobca však poskytuje tri špeciálne režimy reprodukcie. Energetic, ktorý je zároveň prednastavený a hodí sa na filmy. Neutral na bežné použitie bez skreslenia ekvalizérom. Warm, náš obľúbený, na reprodukciu hudby so zvýraznením basov.

Verdikt touchIT.sk

PS-EMU_XM7_Wd_w_X7_W_R1_nowat

Creative Sound Blaster X7 je špičkový zosilňovač a zvuková karta v jednom. Kto chápe, že kvalitný zvuk je rovnako dôležitý ako obraz, tento doplnok ocení. Stane sa súčasťou multimediálneho centra obývačky. Rovnako tak aj pasívne policové reproduktory Creative E-MU XM7. Produkujú výborný zvuk. Je dynamický a vyvážený, čo dodáva celému systému univerzálne využitie pri pozeraní TV, hraní hier alebo počúvaní hudby. Špeciálne sme využili tiché prehrávanie, aby sme nerušili okolie. Dynamika zvuku a podanie basov aj pri nižších hlasitostiach si nás získala. A samozrejme, pri vyšších hlasitostiach dokážete vyburcovať aj susedov a to bez toho, aby sa v reproduktoroch ozývali rezonancie.

Cena: 299,99 EUR
Zapožičal: Creative

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.