Server Konšpirátori.sk vám ukáže weby, ktoré sú zavádzajúce a obsahujú nepodložené alebo pokrútené fakty.

Na Slovensku mal za prvý rok fungovania (2016-2017) 90 000 návštev za rok. Počet zobrazení stránky bolo 300 000 s tým, že vedie stránka so zoznamom webov. Zaujímavosťou je, že viac ako 2000-krát bol súbor stiahnutý manuálne. Podľa logovacích záznamov tento server chráni 1900 inzerentov v rámci Slovenska. To znamená, že 17 000 kampaní bolo ošetrených a nezobrazovali sa na konšpiračných weboch.

Aktuálne český prevádzkovateľ reklamného systému Sklik.cz a súčasne najväčší spravodajský portál Seznam.cz uzavrel partnerstvo s projektom Konšpirátori.sk. Reklamný systém po novom umožňuje inzerentom obmedziť zobrazovanie ich reklám na weboch, ktoré sú vedené v zozname iniciatívy Konšpirátori.sk ako potenciálne nebezpečné pre reputáciu značiek.

 

Od spustenia projektu v roku 2016 skontrolovala nezávislá komisia projektu Konšpirátori.sk stovky webových stránok, na ktorých sa zamerala na klamlivé a dezinformačné správy, šírenie propagandy, nenávistného a extrémistického obsahu. Každý web posúdili na základe piatich verejne dostupných kritérií. Členmi komisie sú skúsení novinári, politológovia, vedci alebo pedagógovia. V súčasnosti na čiernej listine figuruje 107 stránok zo Slovenska a Českej republiky. Zoznam využívajú online inzerenti aby ochránili značky pred spájaním s klamlivými alebo propagandistickými informáciami.

Reklamné systémy ako Google Display Network webom vyplácajú až 70 % z ceny kampane, čím sa zadávatelia reklamy stávajú ich priamym finančným podporovateľom. Pomocou automatického skriptu bolo doteraz ošetrených 42 000 kampaní. Web Konšpirátori.sk registruje tiež 3 000 manuálnych stiahnutí zoznamu. Každý manuálne stiahnutý zoznam mohol byť nasadený vo viacerých kampaniach, čo však už nie je možné zmerať.

Doplnenie „šedej zóny“

Na webe Konšpirátori.sk po novom pribudol aj prehľad webov, s možným zvýšeným rizikom pre značky. „Ide o stránky, ktoré na základe hodnotenia neprekročili stanovenú hranicu pre zaradenie na zoznam. Automatický skript Konšpirátori.sk ich teda nevylúči z kampaní. No niektorí inzerenti si neželajú umiestňovať svoju online reklamu ani na stránkach, ktoré sú v takzvanej šedej zóne,“ vysvetľuje J. Urbančík. Domény podľa neho v súčasnosti nepredstavujú významné riziko pre značky, avšak komisia bude venovať zvýšenú pozornosť obsahu, ktorý publikujú a priebežne ho prehodnocovať.

Aktuálne štatistiky

  • Návštevy webu Konšpirátori.sk od spustenia (máj 2016): 400 000 (z toho 15 % z ČR)
  • Automatizovaný skript chráni: 3 200 klientov a 42 000 online kampaní
  • Počet manuálnych stiahnutí zoznamu: 3 000

Značky: