Európska komisia predložila nový návrh.

Je všeobecne známe, že roamingové poplatky budú od júna 2017 minulosťou. Teda, minimálne pre väčšinu používateľov, ktorí nebudú zneužívať ich zrušenie takým spôsobom, že si kúpia SIM kartu v zahraničí a budú ju využívať iba v roamingu.

Európska komisia chcela takémuto zneužívaniu zabrániť obmedzeniami – používatelia by mali k dispozícii iba určitý počet dní (90 za rok), resp. voľných minút a dát, na ktoré by sa nevzťahovali roamingové príplatky. Tieto obmedzenia však boli kritizované.

roaming_nowat

Aktuálny návrh komisie chce preto presadiť úplné zrušenie obmedzení. V zahraničí by ste si tak mohli minúť aj celý svoj balíček služieb a tie by ste využívali bez príplatkov. Návrh však dáva operátorom právo, aby v prípade podozrenia mohli skontrolovať využívanie služieb, či nedochádza k ich zneužívaniu. V prípade, že áno, mohli by konkrétnemu zákazníkovi aplikovať roamingové poplatky – dôkaz však musia najskôr predložiť Európskej komisii.

V praxi to znamená, že ak by si niekto kúpil napr. v Rakúsku SIM kartu a využíval by ju počas celého roka iba na Slovensku, rakúsky operátor by mohol k cene služieb prirátať roamingové príplatky vo výške 0,04 eura za minútu volania, 0,01 eur za SMS a 0,0085 eur za 1 MB.

Nový návrh však myslí na používateľov, ktorí často cestujú na služobné cesty v rámci EÚ alebo sú na Erasmuse. Tí budú v EÚ využívať služby bez roamingových poplatkov. Predpokladom je, že sa daní používatelia (často) vracajú do domovskej krajiny a/alebo nie sú neustále iba v zahraničí.

roaming_nowat

Zdroj: The Next Web

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit