Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Blahorečenie sa uskutoční v sobotu 1. septembra v Košiciach
  • Cestujúci sa na duchovné podujatie môžu odviezť mimoriadnym vlakom ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví v sobotu 1. septembra 2018 mimoriadny vlak na slávnosť blahorečenia Anny Kolesárovej. Mimoriadny rýchlik pôjde z Bratislavy do Košíc tesne po polnoci, rovnakým rýchlikom sa cestujúci ľahko dostanú naspäť domov ešte v ten istý deň.

Cestovné doklady do mimoriadnych vlakov si cestujúci môžu zakúpiť do vypredania kapacity vlaku v pokladniciach ZSSK, ktoré sú vybavené systémom KVC. Za spiatočný lístok cestujúci zaplatí z Bratislavy a Trnavy 33 eur, z Trenčína 26 eur, zo Žiliny a Vrútok 20 eur, z Ružomberka a Liptovského Mikuláša 15 eur a zo stanice Poprad-Tatry 10 eur. Deti do 7 rokov cestujú bez nároku na miesto bezplatne. Cestovný lístok je možné zakúpiť si iba do a zo stanice Košice.

Blahorečenie sa uskutoční na štadióne Lokomotívy na Čermeľskej ceste, mimoriadny vlak preto zastaví pre výstup cestujúcich na zastávke Ťahanovce, ktorá sa nachádza najbližšie k miestu konania podujatia. Vstup na štadión je voľný a okrem obradu blahorečenia je pre veriacich pripravený aj popoludňajší program. Na slávnosti sa zúčastní aj taliansky kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, ktorý bude hlavným celebrantom. Relikvie budú po slávnosti trvalo vystavené v Dóme sv. Alžbety v Košiciach aj vo Vysokej nad Uhom.

Anna Kolesárová sa narodila v roku 1928 vo Vysokej nad Uhom (okres Michalovce). Keď mala desať rokov, zomrela jej mama, a tak sa musela starať o domácnosť, v ktorej žila spoločne s otcom a bratom. Bola veľmi skromná a dbala o svoj duchovný život. Tesne pred koncom druhej svetovej vojny prechádzal obcou front a rodina sa spoločne so susedmi ukrývala v pivnici pod kuchyňou.

V roku 1944 šestnásťročnú Anku zastrelil vojak sovietskej armády, pretože si chránila svoju nevinnosť. Pochovaná je v rodnej obci, kde sa od roku 1999 pravidelne konajú na jej počesť púte pre mladých, pre ktorých je Anna Kolesárová vzorom čistoty a zdravých vzťahov.

Značky:

Komentáre sú uzavreté