Tretí ročník praktickej IT bezpečnostnej konferencie zameranej na demonštráciu zneužitia aplikačných zraniteľností sa konal v bratislavskom hoteli Austria Trend. Prednášky pokrývali aktuálne trendy vo webovej a mobilnej bezpečnosti.

Konkrétne sa prednašajúci venovali modernej exploitácii, hackovaniu webov, moderným crypto útokom, technickému zabezpečeniu kryptomarketov a osobných počítačov, ale aj téme bug bounty programov na Slovensku.

Iste mnohí z vás už dávno poznajú heslo: „bezpečnosti nikdy nie je dosť“ a možno aj v tomto duchu sa niesla celá konferencia. Dozvedeli sme sa, že Bitcoin je vystopovateľná mena, ale prichádzajú nevystopovateľné meny ako Monero, či ZCoin, ktoré sú budúcnosťou elektronického platenia. Taktiež sa dozvedeli, že Ukrajina bola a aj je dosť často atakovaná hackerskými útokmi a to sa nebavíme len o domácnostiach, ale čo je závažnejšie aj o lokálnych uzloch elektrickej distribúcie, železniciach, letisku, tlačovej agentúre, ktorej vymazali archív videí, ale aj o vláde.

Samozrejmosťou by malo byť využívanie slobodného softvéru (open source) v čo najvyššej možnej miere. Čiže používať zaktualizovaný Linux, na komunikáciu používať aplikáciu Signal, o ktorej sme písali v aj v našom článku, využívať anonymizačné prvky a podobne. Taktiež sme sa dozvedeli, že hardvér je tiež veľmi zraniteľný, najmä neaktualizované IOT zariadenia, ktoré sa využili aj na posledný hackerský útok, ktorý položil známe služby ako Spotify, či Twitter na nejakú dobu a taktiež sú najviac nebezpečné a zraniteľné mobilné zariadenia.

Dajte nám vedieť, či aj vy používate operačný systém Linux a open source programy.