Chrome je prehliadač, ktorý má veľké množstvo doplnkov rôzneho charakteru.

No je to podobne ako s Google Play, kde nájdete veľké množstvo aplikácií, avšak len niektoré vás niečím zaujmú. My sme vybrali nástroje, ktoré vám pomôžu zlepšiť produktivitu alebo aspoň priniesť nový spôsob do organizovania úloh. Je na vás, či si vyberiete jednoduchší alebo komplexnejší doplnok. Mnohé z nich sú naviazané na skutočné služby, o tých píšeme v závere článku.

Inštalácia doplnku Momentum z obchodu Chrome

TabTab

Zoznam úloh ako aj kalendárne činnosti môžete mať priamo na jednej stránke. Nová karta vám bude zakaždým zobrazovať vaše naplánované aktivity, no pridá aj zaujímavú tapetu. Tento doplnok spolupracuje s kalendármi na Googli ako aj zoznamami úloh. Podporuje aj výber čiastkových zoznamov. Na plochu karty dostanete len to, čo chcete. Editačný mód je určený na to, aby ste si prvky umiestnili podľa seba. Ich rozloženie sa dá meniť a takisto aj veľkosť. Komu sa tento doplnok zapáči, môže si pokojne vybrať len schému s veľkými hodinami a roztiahnuť ich na plochu podľa svojej veľkosti.

Celkové hodnotenie: 3/5

Dayboard

Tento doplnok sa nám páčil najmä pre jeho jednoduchosť a značné zefektívnenie vašich úloh. Na každý deň máte maximum v podobe piatich úloh, ktoré sú pre vás naozaj prioritné. Vieme, že prioritných úloh máte asi 50. Ruku na srdce, tak tri sú naozaj dôležité. Preto sa nám tento doplnok, ktorý zamení domovskú obrazovku karty páčil. Naplánujete si podstatné úlohy a potom ich môžete odškrtávať. Ako doplnok je tu tzv. Focus režim. Ten bude v čase, keď ho zapnete, blokovať webové stránky podľa zoznamu. Môžete ho upraviť podľa svojich preferencií. Keď sa pokúsite navštíviť niektorú z týchto stránok, dostanete oznam, aby ste sa nadýchli a začali sa znova sústrediť.

Celkové hodnotenie: 4/5

Momentum

Doplnok Momentum so zobrazením aktuálneho času a úloh

Najprepracovanejší modul na zvýšenie produktivity, ktorý je zároveň v peknom grafickom návrhu. Je to veľmi dôležité, nakoniec aj preto sa nám páčil a dostal od nás plné hodnotenie. Úlohy, ktoré do neho zadáte by sa mali synchronizovať naprieč prehliadačmi. Nám sa ale nepodarilo autorizovať našu gmailovú adresu. Detail, ktorý pre nás nepredstavoval problém.

Doplnok je vo verzii zadarmo aj v rozšírenej platenej verzii. Na vyskúšanie a bežné používanie vám bude bohato postačovať aj bezplatná verzia. Udalosti sa dajú importovať z aplikácií ako Wunderlist, Todoist, Google Tasks alebo Trello. Nová karta bude mať náhodne sa zobrazujúce pozadie a prvky, ktoré si určíte vy. Zapínať a vypínať sa dajú podľa potreby rôzne widgety. Napríklad počasie, lišta vyhľadávania, zobrazovanie citátov a ďalšie. Platená verzia podporuje zmenu písma, prispôsobenie témy a odpočítavanie dní k dôležitej udalosti.

Celkové hodnotenie: 5/5

To do List

Zoznam úloh integrovaný priamo do Chrome, ako plávajúci panel

Jednoduchý zoznam úloh priamo v plávajúcom paneli tlačidla na paneli nástrojov. Nepotrebujete modifikovať zobrazenie karty a všetky podstatné úlohy budú hneď poruke. Sú tu tri farebné schémy a možnosť presúvať zaznamenané úlohy a meniť im poradie. Pri popise úlohy sa dá využiť aj hashtag – # a tým si budete vytvárať kategórie úloh.

Celkové hodnotenie: 3/5

OverTask

OverTask s prepracovaným systémom zadávania úloh. Nahradí bežné aplikácie

Komplexnejší nástroj na plánovanie priamo vo webovom prehliadači. Podporuje zadávanie úloh do samostatných widgetov, ktoré sa zobrazujú na ploche tejto karty. Ide o rozšírenie, ktoré je napojené na cloudovú službu. V prípade, že striedate počítače, je možnosť sa prihlásiť do služby a mať všetky úlohy poznačené naprieč prehliadačmi. Úlohy sa dajú triediť do priečinkov, pridávať k nim poznámky ako aj zdieľať medzi používateľmi. V detaile zobrazenej úlohy budete vidieť aktuálne otvorené weby v prehliadači, ktoré môžete pridružiť k projektu či úlohe. Zároveň bude služba na základe vašich úloh navrhovať webové stránky a služby zaujímavé pre vás a danú úlohu.

Celkové hodnotenie: 5/5

Ďalšie služby

K doplnkom sa dostanete priamo z Chrome alebo zadaním adresy chrome.google.com/webstore. Doplnky sú rozdelené do niekoľkých kategórií. Niektoré len pridajú tlačidlo na zobrazenie skutočnej webovej služby, iné majú aj väčší zmysel. Takéto doplnky nájdete pre Wunderlist alebo napríklad Evernote či Todoist. Okrem toho, že vás nasmerujú na pôvodný web cloudovej služby, získate nástroj na rýchlejšie zadávanie úloh alebo v prípade Evernote vystrihovanie vybraných častí stránok a ukladanie do tohto poznámkového bloku. Ak používate OneNote, je tu doplnok aj pre poznámkový blok od Microsoftu.

OneNote má svoj doplnok, treba sa prihlásiť, aby ste mohli stránky ukladať do svojho poznámkového bloku

Je vždy na vašom zvážení, či potrebujete na panel nástrojov ďalšie tlačidlo. Najmä vtedy, ak vás prakticky len presmeruje na pôvodný web služby. Pri doplnkoch si môžete všimnúť aj to, či budú fungovať off-line. Všetko je napísané v popise na karte Prehľad, kde sa dozviete aj ďalšie detaily, napríklad s akými typmi platforiem je doplnok alebo služba kompatibilná.

Verdikt

Doplnky alebo inak povedané rozšírenia sú užitočná vec. Nami odporúčané doplnky predstavujú akýsi prierez toho, čo sa nachádza v Google Store pre Chrome. Je tu veľa podobných možností, treba trošku posurfovať a pohľadať si v obchode aj iné. Možno vám bude niektorý z nich vyhovovať viac, no predstavu na základe nášho článku získate. Budete vedieť, čo od rozšírení očakávať a ako sa k nim postaviť.

Rozšírenia pracujúce samostatne odporúčame vnímať ako doplnkový zoznam úloh, ktoré naozaj chcete v daný deň spracovať. Počítame s tým, že nekonečné zoznamy všetkého možného už aktuálne niekde máte.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.