Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

PoE+ (Power over Ethernet) je technológia, ktorá stále ešte celkom nenaplnila svoj potenciál – aj keď už nie je celkom nová. Čiastočne je to spôsobené tým, že prirodzene trvá určitú dobu, než sa nový štandard rozšíri na masovom trhu. Hlavný problém ale spočíva v tom, že rovnakí ľudia, ktorí propagujú výhody technológie PoE+, dnes zároveň brzdia jej rozvoj.

Technológia PoE napája viac než 100 miliónov koncových zariadení. Používa sa v zariadeniach s veľkým objemom prevádzky, ako sú Wi-Fi prístupové body (AP) alebo telefóny a kamery na báze internetového protokolu (IP). Pretože sa k sieti pripojuje stále viac zariadení, potenciál PoE do budúcna ďalej porastie. Prvý štandard PoE predstavoval solídny východiskový bod, ale najnovšie AP, telefóny a kamery potrebujú väčší príkon než 15,4 W, ktoré poskytoval. To je dôležité obzvlášť dnes, kedy rastie popularita prístupových bodov štandardu 802.11ac. Na trh teraz prichádzajú najnovšie switche od celého spektra výrobcov a rad z nich sa chváli technológiou PoE ako jednou zo svojich hlavných predností. Prečo teda PoE+ nenachádza uplatnenie v širšom meradle? Nielen predajci ZyXEL tak stoja pred problémom: chcú ponúkať výhody PoE+, ale pritom neexistuje dostatok zariadení, ktoré by túto technológiu podporovali.

V súčasnosti je situácia taká, že dodávatelia síce ponúkajú PoE+, ale len na niektorých portoch a odôvodňujú to celkovou úsporou energie. To môže byť dobré riešenie pre podnik s jednoduchšími nárokmi, ale pre tých, ktorí chcú využívať najnovšie zariadenie s vyšším príkonom, to už vhodné nie je. Uvedený trend vedie k tomu, že dodávatelia vlastne brzdia rozvoj trhu, ktorý sa súčasne snaží maximálne podporovať. Predajcovia sú nútení obmedzovať ponuku PoE+ pre zákazníkov. Predávajú teda len menší počet zariadení, ktoré dokážu využiť dostupný dodatočný výkon, ale ktoré nemôžu ponúknuť kompletný súbor aplikácií založených na PoE+. Tento stav tiež obmedzuje schopnosť predajcov rozšíriť sortiment a odlíšiť sa od konkurencie tým, že budú ponúkať najnovšie kamery, prístupové body alebo hlasové systémy VoIP.

Nepriamo táto situácia poškodzuje aj samotný obchod, pretože od vstupu na trh odradzuje potenciálnych nových predajcov. Trh sa tak uzatvára spoločnostiam, pôsobiacim najmä v odvetví dohľadov, ktoré sa v súčasnosti nešpecializujú na sieťové zariadenia alebo ich vôbec nepredávajú. Najnovšie kamery totiž ponúkajú možnosti pripojenia PoE a PoE+, čo pre tieto firmy znamená príležitosť začať predávať switche a ďalšie zariadenia, ktorá sú pre tieto kamery nevyhnutné. Ako ale presvedčiť podniky a predajcov o výhodách najnovších kamier a prístupových bodov, keď majú stále len obmedzený prístup k technológii potrebnej pre ich napájanie? Technológia PoE+ prináša preukázateľné výhody. Má tiež potenciál otvoriť trh na úrovni predajcov a vytvoriť nové zdroje príjmov ako pre predajcov, tak aj pre dodávateľov. Navzdory celému rozsiahlemu marketingu zameranému na PoE+ však switche, ktoré sú v súčasnosti dodávané na trh, vlastne rozvoj tejto technológie brzdí. V spoločnosti ZyXEL si to uvedomujeme. Naše najnovšie produkty preto v rámci možností inteligentného riadenia napájania ponúkajú PoE+ na všetkých portoch.

Značky: