V lete chodíme na dovolenky či krátke výlety aj my v redakcii. Či už pobyt pri mori, alebo turistika po okolitých kopcoch v Bratislave, všetko má svoje čaro. A keďže máme radi technológie, nevyhýbame sa im ani na dovolenke. No prekvapivo sa dokážeme bez nich zaobísť. Zostavili sme výber toho, čo na našich dovolenkách a výletoch používame.

ONDREJ

Adventure Menu

Toto je špeciálne jedlo bez konzervantov. Je to domáce jedlo, ktoré dobre chutí a doplní energiu. Mne osobne chutí najviac hovädzí guláš so zemiakmi. Na ohrev tohto jedla nepotrebujete nič, len vodu. Tá sa zmieša s haseným vápnom, za 12 minút môžete jesť naozaj normálne jedlo. A najlepšie na tom je to, že nepotrebujete umývať žiadny riad.

Cena: 6,89 eur

Leatherman Tread LT Silver

No, tento náramok sme v TOUCHIT popisovali. Je to vlastne taká multifunkčná súprava nástrojov na ruke. Vhod príde rezač na papier či lepiacu pásku, otvárač na šachtu pre SIM kartu, ale aj nástrčkové a imbus kľúče či skrutkovače. Len ten pôvodný náramok bol pomerne ťažký. Zľahčená (165 gramov) a stenčená verzia sa pohodlnejšie nosí a neťaží tak na ruke. A prejdete s ním aj cez letiskovú kontrolu. Vynikajúci ale drahý pomocník.

Cena: 229 eur

FERO

Dve USB autonabíjačky

Možno sa pýtate, že načo nosím dve. Rád chodím v cudzine na dlhé road tripy naprieč krajinou, či už so svojim, alebo vo vzdialenejších krajinách s autom z požičovne. Vzhľadom na neprestajnú nutnosť GPS navigácie sprostredkovanú tabletom či smartfónom, ktorý následne beriem mimo auta so sebou, je nutný aj zdroj napájania. Nuž a tieto vecičky sa radi kazia. Naposledy mi v jednom rachla poistka 2,1 A výstupu a zostal fungovať len jeden ampérový, čo na tablet alebo veľký smartfón nestačí. Buď sa totiž nabíja mnoho hodín a ak ho zároveň používate, tak vôbec. Nuž, stalo sa to na Islande, uprostred pustiny mimo civilizácie. Odvtedy vozím dve. Tento rok sa chystám na road trip krížom krážom cez Švajčiarsko a aj keď je nejaká tá dedinka na každom rohu, túto hlúposť nekúpite všade. A posledné čo človek pri relaxe chce, je trepať sa kvôli tomu niekde do autami zaplneného mesta a hľadať obchod s elektronikou.

Cena: 2 × 6 eur

Textilná lekárnička

Pre niekoho samozrejmosť, pre iného zvláštnosť. Vždy keď idem na celodenný výlet do hôr, do batohu si vhodím textilnú lekárničku s obväzmi, náplasťami, škrtidlom a inými nutnosťami. Po rozopnutí zipsu sa z nej vybalí naskladaný pás s jednotlivými priehradkami, obsahujúcimi veci na rýchlu pomoc pri rôznych úrazoch. Váži len 300 gramov (väčšinu z váhy tvoria kvalitnejšie nožnice), a je hrubá 5 cm, takže rozhodne nezavadzia.

Cena: 10 eur

ROMAN

Fľaša Dopper

Počas turistiky, ale aj pri mori je pre mňa dôležitý pravidelný pitný režim a s nim mi pomáha fľaša Dopper. Tá je určená na prenášanie pitnej vody z vodovodu, má objem 450 ml a v sebe zabudovaný malý pohárik, z ktorého môžete v prípade potreby piť. Napiť sa však dá aj priamo zo samotnej fľašky. Hlavný prínos fľaše Dopper spočíva v tom, že nemusíte pravidelne meniť a vyhadzovať bežné plastové fľaše, v ktorých si kúpite napr. minerálku. Dopper je určený na dlhodobé používanie.

Cena: 12,50 €

Powerbanka so svetlom

Powerbanka sa na cestách zíde a svetlo takisto. Preto so sebou nosím multifunkčnú powerbanku ADATA D8000L s kapacitou 8000 mAh, ktorá má odolnosť voči vode na úrovni IP54, dokáže nabíjať dve zariadenia súbežne pri maximálnom výstupe 5 V/2,1 A a obsahuje aj praktickú prednú LED stenu, ktorú tvorí 18 LED diód. Svetlo dokáže fungovať v 4 režimoch.

Cena: 20 €

MIŠO

Termoska

Pamätám si ešte z čias detstva. Zo školy v prírode, kam mi rodičia zabalili termosku so slovami, že si mam do toho dať teplý čaj na výlety. A najmä, aby som ju nerozbil. Ja ale nechcem mať vo vrchnáku pohár. Pre mňa ale vrchnák/pohár v jednom predstavoval zbytočný rozmer navyše. Preto som hľadal až som našiel model Lock&Lock Diamond s objemom 300 ml. Táto termoska nie je sklenená, je odolná a má protišmykové dno. Pod vrchnákom je ešte sitko, ktoré je zároveň izolačným materiálom proti vytečeniu. Toto bola dobrá kúpa.

Cena: 17,90 EUR

Plynový varič

Toto nemám odskúšané, ale je to niečo, čo by som si vedel predstaviť na stanovačkách. Zohrejete si napríklad už hotovú polievku alebo si pripravíte instantnú maškrtu. 1 liter vody zohrejete za 3,5 minúty. To je dobrý čas aj pre nedočkavcov. Náhradné bomby nie sú drahé, je to pár EUR. A nie je to ani tak ťažké. V závislosti od objemu ale sa dajú kúpiť bomby s hmotnosťou 200 gramov. To máte hneď hmotnosť jednej powerbanky. Necháte ju doma. Veď na čo vám bude mobil, keď vám bude zima, alebo že by…?

Cena: 35 EUR plus

TOMÁŠ

Turistické palice

Asi teraz nepoviem nič prevratné, ale na turistiku odporúčam turistické palice. Sú úplne optimálne, aby ste dokázali udržať v pohybe celé telo. Zároveň vám poskytnú podporu, stabilitu a vaše končatiny sa budú oveľa lepšie prekrvovať. Nebude vám napríklad počas dlhej turistiky v horúcom počasí hroziť opuch rúk. Ak sa vyberiete do obchodu si nejaké kúpiť, poobzerajte sa po takých, ktoré majú univerzálnejšie využitie – napríklad vymeniteľný hrot na horskú, lesnú či cestnú turistiku. A samozrejme odporúčame teleskopické, pretože tie si pohodlne poskladáte a uchopíte o ruksak. Aplikáciu však k paliciam nehľadajte. 😊

Cena: od 15 €

Camelbak

Aj tentokrát vyberiem dovolenkové príslušenstvo, ktoré nemá s on-line prostredím toho veľa spoločného. Ide o vak camelbak. Je to plastový vak na vodu s hadicou, ktorý si vložíte do ruksaku, ktorý už má predpripravený otvor na hadicu. Vak má kapacitu od 1 litra vyššie. Na konci hadice je sosák, ktorý prepustí vodu iba keď do neho zatlačíte zubami a začnete nasávať. Je to veľmi užitočné napríklad na dlhších cyklistických túrach, ale aj na turistike všeobecne. Nemusíte neustále vyťahovať fľašu. Navyše priehradka určená na vak býva tepelne izolovaná a voda vydrží dlhšie studená. Vak sa neodporúča používať na iné nápoje ako voda. Dbajte na to, aby išlo o zdravotne nezávadný plast.

Cena: od 10 €

Značky: