Pamätáte sa na staré televízory, GPRS internet či grafiku prvých počítačových hier?

Technológie napredujú obrovským tempom. To je fakt a pokiaľ pravidelne čítate náš časopis a web, pravdepodobne vám to netreba dvakrát pripomínať. Zároveň je však zábavné a zaujímavé pozrieť sa do minulosti, čo bolo a porovnať technológie minulosti s tým, čo máme dnes k dispozícii.

Pre účel tohto článku sme vybrali 10 technológií. Ak máte aj vy svojho favorita, podeľte sa s ním v komentári pod článkom.

CRT televízor vs. plochý zakrivený televízor

Staré CRT televízory vyzerali ako jedna veľká krabica, ktorá bola položená na stole či na poličke. Ich zobrazovacia časť bola tvorená čiernobielou a neskôr farebnou televíznou obrazovkou na báze katódovej trubice (CRT). Kvôli tomu sa musela so zväčšovaním uhlopriečky zväčšovať aj hĺbka televízora, aby sa doň zmestila elektrónka s potrebnou veľkosťou. Prvé CRT televízory boli vo svete komerčne dostupné od roku 1934, skutočný boom však nastal až po 2. svetovej vojne.

Dnešné televízory už nepotrebujú katódovú trubicu, čo sa pozitívne prejavuje na ich hĺbke. Vďaka tomu sú ploché a najnovšie aj zakrivené. Ich základom je najčastejšie LCD panel, na trhu však nájdete aj drahšie OLED televízory. Zaujímavosťou je, že LCD televízory predbehli v predajoch CRT televízory prvýkrát až v roku 2007.

Disketa vs. microSD karta

V polovici 70. rokov minulého storočia neexistovali pamäťové karty a tak si ľudia ukladali dáta na diskety. Tie mali pôvodne veľkosť 8-palcov, väčšina z vás si pravdepodobne pamätá na najmenšie 3,5-palcové diskety. Takáto forma úložiska dokázala uložiť 360 kB dát, spomenuté 3,5-palcové verzie ponúkli 1,44 MB úložisko. Existovali dokonca aj 2,88 MB verzie, avšak tie boli komerčným prepadákom.

microSD karty netreba určite nikomu predstavovať. Dnes si už kúpite aj 400 GB úložisko tohto typu a ich kapacita sa bude v budúcnosti iba zväčšovať.

Zdroj: Daslive

Magnetofónový Walkman vs. Spotify

Toto sú dve technológie, ktoré zmenili spôsob počúvania hudby v pohybe. Prvý Walkman sa objavil na trhu v roku 1979 a vďaka nemu ste si mohli zobrať hudbu so sebou takmer všade. Stačilo mať pri sebe iba magnetofónovú pásku, ktorá bola výborným médiom – ľahko prenosným, odolným a s kompaktnou veľkosťou. Kazety ponúkali rôznu minutáž, najobľúbenejšie boli 60 a 90 minútové. V praxi to znamenalo, že každá strana kazety ponúkala polovicu tejto hodnoty.

Spotify a ostatné hudobné streamovacie služby ponúkajú dnes okamžitý prístup k miliónom skladieb z rôznych zariadení. Hudbu si môžete stiahnuť do smartfónu alebo streamovať priamo cez internet. K počúvaniu vám teda postačí iba jedna aplikácia, nepotrebujete nič viac.

Prvý prenosný počítač vs. ultrabooky

Osborne 1 je považovaný za prvý skutočný prenosný počítač. Na trh sa dostal v roku 1981 a ponúkol 5-palcovú obrazovku, čo je menej ako dnešné smartfóny. Takisto bol vybavený dvojicou 5,25-palcových disketových mechaník, obsahoval množstvo predinštalovaného softvéru a v zálohe mal aj externú batériu. Počítač vážil 11 kg a jeho cena bola v tej dobe astronomických 1795 dolárov.

V roku 2018 máme k dispozícii 15,6-palcový Acer Swift 5 s hmotnosťou pod 1 kg a tiež aj Acer Swift 7 s hrúbkou pod 9 mm.

Grafika prvých videohier vs. dnešné videohry

Písal sa rok 1972, keď vznikla hra Pong. Disponovala úplne jednoduchou grafikou, ktorú tvorilo niekoľko bielych čiar na čiernom pozadí. O 46 rokov neskôr máme k dispozícii hry s takmer fotorealistickou grafikou a podobne ako v prípade ostatných technológií v tomto článku – evolúciu nezastavíme a vývoj bude pokračovať ďalej.

Porovnanie Pongu s dnešnými hrami je extrémom, avšak nič to nemení na fakte, že grafika videohier sa posunula o výrazný kus vpred. Výborným príkladom je aj porovnanie prvého Tomb Raidera s najnovším dielom. Rozdiel je v tomto prípade „iba“ 20 rokov.

Game Boy vs. Nintendo Switch

Pri hrách ešte ostaneme. Nintendo vydalo v roku 1989 prenosnú hernú konzolu Game Boy. Tá bola síce kritizovaná za monochromatickú obrazovku, ktorá bola podľa niektorých kritikov príliš malá a takisto aj za nízky výkon procesora. Game Boy však ponúkol Tetris a razom sa stal predajným hitom.

Najnovšia prenosná herná konzola od Nintenta má názov Switch a je to zariadenie, ktoré dokonale stiera rozdiely medzi prenosnou a domácou hernou konzolou. Jej súčasťou je totiž dokovacia stanica, ktorá premení Switch na obývačkové herné zariadenie. V tomto porovnaní teda nejde ani tak o prirodzený nárast výkonu, ale o výraznú transformáciu samotnej technológie v priebehu takmer 30 rokov, ktorá dnes ponúka úplne nové možnosti využitia.

Zdroj: CNET

GPRS vs. 4G

Pre dnešnú generáciu je to nepredstaviteľné, ale mobilné smartfóny boli kedysi hlúpe a neumožňovali pripojenie do internetu. Pred 20 rokmi však vznikol protokol WAP, ktorý môžeme zjednodušene definovať ako odľahčenú verziu HTML. A GPRS bola prvá technológia, ktorá umožňovala prenos dát pomocou mobilného pripojenia. Toto spojenie dáva zmysel, keď si uvedomíte, že GPRS podporovalo prenosové rýchlosti na úrovni 28÷64 kbps. Cez WAP ste si teda mohli pozrieť veľmi zjednodušené webové stránky na malom displeji telefónu, čo nebolo príliš pohodlné z používateľského hľadiska. Aj preto sa tento protokol využíval primárne na chatovanie.

Dnes máme k dispozícii 4G siete, ktoré ponúkajú oveľa lepší používateľský zážitok a prenosové rýchlosti pre pohodlné sledovanie HD videa bez sekania. Dnešný mobilný internet taktiež prináša väčšiu flexibilitu pre okamžitý prístup k informáciám a multimédiám, komunikáciu s celým svetom a hranie online hier. Na Slovensku má aktuálne najvyššie pokrytie O2, ktoré pokrýva svojou 4G sieťou takmer 94% populácie Slovenska. Jeho sieť ponúka teoretické prenosové rýchlosti 73/23 Mbps.

Aby ste však mohli využívať výhody 4G siete, musíte byť 4G ready. O2 preto zvoláva do svojich predajní, kde vám bezplatne skontroluje nastavenie telefónu aj SIM kartu. A môžete získať aj 5 GB dát zadarmo. Čudovali by ste sa, ale množstvo používateľov mnohokrát ani nevie o tom, že nemá správne nastavený telefón a nemôže preto využívať mobilnú sieť naplno. A pritom často stačí iba maličkosť.

Prvé mobilné telefóny vs. dnešné smartfóny

V tomto prípade ideme trochu ďalej do histórie, ako si možnože spomínate. Mobilné telefóny sa u nás tešili popularite najmä v 90. rokoch, avšak prvý mobilný telefón prezentovali verejnosti už v roku 1973. Jeho nevýhoda bola, že vážil 2 kg.

Dnešné smartfóny sú viac ako 10-násobne ľahšie a okrem toho, že ponúkajú oveľa väčšiu funkcionalitu, majú aj displej, ktorý pokrýva celú prednú stranu.

Windows 3.1 vs. Windows 10

Pravdepodobne neexistuje používateľ, ktorý by doteraz neprišiel do styku s operačným systémom Windows. A aj ten sa za posledných vyše 30 rokov, ak berieme do úvahy úplne prvú verziu, zmenil takmer na nepoznanie.

Posúďte sami rozdiel v porovnaní s Windows 3.1 z roku 1992.

T602 vs. Office 365

Pred systémom Windows sme používali systém DOS a práve preň bol určený český textový procesor s názvom T602. Jeho plný názov bol Text602 a vznikol v Prahe ešte pred novembrom 1989. Názov je odvodený od pražskej 602.

Dnes je ponuka textových editorov bohatá, okrem platených riešení nájdete aj bezplatný softvér. Do porovnania sme vybrali Office 365 najmä kvôli jeho dôrazu na cloud a biznis model softvér ako služba.

Prečítajte si aj:

O2 zvoláva: Príďte do našej predajne. Skontrolujeme vám, či ste 4G ready a môžete dostať 5 GB dát zadarmo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit