Už v roku 1938, keď Lee Byung–Chul v kórejskom meste Tegu zakladal svoju firmu, veril, že môže ísť o začiatok niečoho veľkého. Jeho ambície odrážal aj názov firmy. Samsung je tvorený dvoma kórejskými slovami, a to „sam“ (v slovenčine „tri“) a „sung“ („hviezdy“), čiže v kombinácii ide o symbol troch hviezd (三星), ktorý z kultúrneho aspektu reprezentuje niečo veľké, početné, silné a zároveň večné.

V úplných začiatkoch Samsungu by zrejme nik neoznačil túto spoločnosť za budúceho technologického giganta. Veď ako by aj mohol, keď sa firma spočiatku venovala obchodu s rezancami, ryžou a morskými plodmi. Malý podnik s približne 40–imi zamestnancami však rokmi postupne rástol, menil svoj „core biznis“ a expandoval do rozličných odvetví podnikania, až kým nevytvoril impérium s takmer 500 tisíc zamestnancami po celom svete. A tu sa dostávame k prvému zaujímavému a úctyhodnému faktu.

Samsung zamestnáva viac ako 489 tisíc ľudí

Značka Samsung vo svete známená omnoho viac ako len výrobcu mobilných telefónov, televízorov či bielej techniky. Pod skupinu Samsung Group spadá až 78 rozličných dcérskych spoločností, ktoré dokážu pokryť naozaj pestrú paletu podnikateľských činností. V 80–ich krajinách Samsung Group združuje takmer 500 tisíc zamestnancov v oblastiach akými sú finančné a bankové služby, stavebníctvo, zdravotníctvo a mnohé ďalšie. Vedeli ste, že aktuálne najvyšší mrakodrap na svete Burdž Chalífa (828 m) v Dubaji postavila spoločnosť Samsung Engineering & Construction?

Samsung Group tvorí veľkú časť juhokórejského HDP

78 dcér a takmer 500 tisíc zamestnancov sa výraznou mierou podieľajú na celkovom HDP svojej domovskej krajiny. Dominanciu Samsungu na poli domácej ekonomiky potvrdzujú informácie zverejnené vo februári minulého roka spravodajským portálom CNN, podľa ktorých majú podniky združené v tomto konglomeráte až 15% podiel na celkovom HDP Južnej Kórei. Viac ako 20% trhovej hodnoty firiem obchodujúcich na juhokórejskej burze je zložených z rôznych dcér Samsungu, pričom tou najväčšou a najsilnejšou je Samsung Electronics.

Samsung Electronics odštartoval v roku 1970 čiernobielou televíziou

Prvým elektronickým produktom, ktorý kedy Samsung vyrobil, bol čiernobiely televízny prijímač z roku 1970. V nasledujúcich dekádach firma masívne expandovala a v roku 1986 vstúpila aj do mobilnej hry svojim prvým automobilovým telefónom. Kým televízie s logom Samsungu sa predávali od ich začiatkov pomerne slušne, prvý autotelefón bol skutočným prepadákom a zaznamenal mizerné predaje.

Logo Samsungu sa zmenilo iba trikrát

Dobré logo, ktorým sa firma dokáže odlíšiť od konkurencie, je pre úspech v podnikaní veľmi dôležité. Existuje mnoho veľkých firiem, ktoré prispôsobovali svoje logo aktuálnej dobe a menili ho veľakrát. Oproti nim stojí stabilné logo Samsungu, ktoré sa vo svojej histórii zmenilo iba trikrát. Naposledy sa tak stalo ešte v roku 1993.

Prvý mobilný telefón s podporou CDMA

V roku 1996 predstavil Samsung mobilný telefón pod modelovým označením SCH–100. Išlo o prvý mobilný telefón s podporou, v tom čase inovatívnej technológie CDMA, za ktorej vznikom stojí americký Qualcomm. CDMA (Code Division Multiple Access) je technológia, ktorá na jednom komunikačnom kanáli dokázala prijímať signál z viacerých vysielačov súčasne a následne jednotlivé signály od seba navzájom odlíšiť.

Prvý „hodinkový telefón“

V roku 2018, kedy sú na trhu napríklad inteligentné hodinky Samsung Galaxy Watch s podporou e–sim a mnohými užitočnými funkciami, ako meranie pulzovej frekvencie, GPS, podporou konektivity cez Bluetooth, Wi–Fi atď., to možno vyznie trochu komicky, no netreba zabúdať, že technologický pokrok ide v 21. storočí naozaj raketovo dopredu. Na prelome tisícročí, konkrétne v roku 1999, kedy Samsung predstavil hodinky a mobil v jednom prostredníctvom modelu SPH–WP10, by sme mohli kľudne označiť tento produkt za prelomový. Okrem sledovania aktuálneho času ste s týmto gadgetom mohli volať po dobu celých 90 minút a dokonca nechýbalo ani hlasové vytáčanie kontaktov zo zoznamu. Komerčného úspechu sa tento hybrid s monochromatickým LCD displejom, ovládaný fyzickými tlačidlami, nikdy nedočkal.

Prvý smartfón dávno pred iOS či Androidom

Samsungu síce nepatrí prvenstvo v predstavení prvého inteligentného telefónu na svete, no jednoznačne sa zaraďuje medzi hráčov, ktorí začali komerčne ponúkať naozaj spoľahlivo fungujúci a v praxi použiteľný smartfón. V roku 2001 predstavil pre americký trh PDA zariadenie s názvom SPH–i300. Išlo o klasické PDA s možnosťou telefonovania, ktoré malo navyše farebný displej a bežalo na operačnom systéme PalmOS. Určené bolo pre zákazníkov amerického operátora Sprint a predávalo sa veľmi dobre.

Najpredávanejší mobilný telefón

Možno by ste ho netipovali za absolútneho kráľa. Najpredávanejším mobilným telefónom všetkých čias od Samsungu je „hlúpy“ tlačidlový telefón z roku 2009, ktorým je model E1100. Samsung ho dokázal za 3 roky produkcie predať v náklade viac ako 150 miliónov kusov, čo ho zároveň pasuje za 8. najpredávanejší telefón na svete vôbec.

Najpredávanejší smartfón

Viac ako 80 miliónov predaných kusov. Takto výborne sa predával smartfón Galaxy S4. Dodnes je to vôbec najlepšie sa predávajúci smartfón bežiaci na Androide, druhý najlepšie predávaný mobilný telefón od Samsungu a 14.–ty najlepšie predávaný telefón vôbec.

Samsung mal ponuku na akvizíciu Androidu, no rozhodol sa ho nekúpiť

Ešte v roku 2004 zháňali tvorcovia Androidu investíciu, aby svoju firmu mohli uživiť a zároveň zrealizovať ambiciózne plány na nasledujúce roky. Všetci ôsmi členovia startupu preto odleteli do Južnej Kórei, kde sa stretli s dvadsiatimi členmi vedenia Samsungu. Na prezentácii sa pokúšali presvedčiť šéfov Samsungu, že ich mobilná platforma má budúcnosť a investícia do nej sa určite oplatí. Jeden z tvorcov Androidu, Andy Rubin spomína, že tesne po prezentácii zavládlo v miestnosti iba prenikavé ticho. Čelní predstavitelia Samsungu proste neverili, že taký malý startup by bol schopný vytvoriť mobilný operačný systém, ktorý ovládne svet. O pár rokov pochopili, ako veľmi sa mýlili. Android nakoniec kúpil Google v roku 2005 za 50 miliónov dolárov a rokmi ho spoločne s jeho tvorcami vypracoval na najpoužívanejší mobilný operačný systém na svete.

 

Zdroj: Android Authority